Connect with us

Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του τούνελ στην περιοχή του ΟΣΕ

ΚΟΖΑΝΗ

Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του τούνελ στην περιοχή του ΟΣΕ

Στην περιοχή του ΟΣΕ και πιο συγκεκριμένα στο σημείο κατασκευής του έργου «ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ CUT & COVER (ΤΟΥΝΕΛ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ», βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου 2024 ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Βόμβας, συνοδευόμενος από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης καθώς και από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «ΕΛΙΚΑ Α.Τ.Ε.Ε.» Νίκο Κουπατσάρη.

Όπως ειπώθηκε από τους παρισταμένους, η κατασκευή του έργου ξεκινά άμεσα καθώς έπειτα και από την πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, ο ανάδοχος προχωρά στην εγκατάσταση του εργοταξίου του, υλοποιώντας τις σχετικές ενέργειες οριοθέτησής του.

Στόχος του έργου, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στη ριζική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του ΟΣΕ, είναι η σύνδεση του βορείου τμήματος της πόλης με το νότιο, καλύπτοντας τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Αμυνταίου – Κοζάνης, μέσω τεχνικού έργου (σήραγγας), που θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο Cut & Cover.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μήκους περίπου 470 μέτρων, η οποία εν μέρη θα καλυφθεί από τούνελ μήκους 327 μέτρων. Η άνωθεν επιφάνεια θα επιχωθεί, γεφυρώνοντας έτσι τα δύο τμήματα της πόλης.

Με αυτόν τον τρόπο, το έργο θα συμβάλλει τόσο στην ορθή λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε περίπτωση επαναλειτουργίας του, όσο και στη διαμόρφωση ενός ενιαίου δημόσιου χώρου.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες μελέτες και ενέργειες που θα αφορούν τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής, μετατρέποντας τον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό σε ένα πραγματικά καινούργιο τοπόσημο, που θα κοσμεί την πόλη μας.

Επισημαίνεται ότι το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0 και του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου ΠΔΜ 2017 – 2021, με συνολικό προϋπολογισμό 7.133.181,85€.

Γραφείο Τύπου

Δήμου Κοζάνης

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH