Κοζάνη

Δήμος Βοΐου: Εναρκτήρια Συνάντηση του Έργου ReWaste: Δημιουργία κυκλικών οικονομιών μέσω της επιβράβευσης της υπεύθυνης συμπεριφοράς

«Από το Βόιο, στο Ντεμπάρ…μια συνέργεια για την ανακύκλωση»

Στις 16 Δεκεμβρίου 2025, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου ReWaste, με επικεφαλής τον Δήμο Βοΐου. Το έργο ReWaste αφορά την επιβράβευση της υπεύθυνης συμπεριφοράς των καταναλωτών ως προς το κομμάτι της ανακύκλωσης και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg IPA Ελλάδα – Β. Μακεδονία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο στη Σιάτιστα. Χαιρετισμούς απεύθυναν οι Δήμαρχοι των δύο συμμετεχόντων δήμων, ο Δήμαρχος Βοίου, Χρήστος Ζευκλής, ο οποίος παρουσίασε τους κύριους στόχους του έργου και τον αναμενόμενο αντίκτυπό του στην ευρύτερη περιοχή, και ο Δήμαρχος Δίβρης, Fisnik Mela, που τόνισε τον θετικό αντίκτυπο του ReWaste στους πολίτες, το περιβάλλον και το μέλλον που χτίζουμε μαζί. Χαιρετισμούς απεύθυναν και οι δύο εκπρόσωποι των εταίρων του έργου, ClusterΒιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και Κέντρο Κατανόησης και Θεσμικής Συνεργασίας – CUIC, Νικόλαος Ντάβος και Amar Murtzei. Οι δύο τους τόνισαν ότι το ReWaste δεν είναι μόνο η αρχή ενός νέου έργου, αλλά μια ευκαιρία για την έναρξη μιας διασυνοριακής συνεργασίας που δίνει τη δυνατότητα να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή αλλά και της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Το έργο ReWaste στοχεύει στο να ενισχύσει την ανακύκλωση μέσω συστημάτων ανταμοιβής αλλά και να προωθήσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Με καινοτόμες μεθόδους «αντίστροφων αυτόματων πωλητών» και εκστρατειών ευαισθητοποίησης, το έργο παρακινεί τους πολίτες να ανακυκλώνουν ορθά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ρύπανσης και την προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης. Τα βασικά αποτελέσματα του έργου θα είναι τριπλά: οι δήμοι θα επωφεληθούν από χαμηλότερο κόστος διαχείρισης αποβλήτων, οι πολίτες θα ενισχύσουν τις γνώσεις τους για την ανταποδοτική ανακύκλωση και η τοπική οικονομία θα έχει πλέον έναν πιο ενεργό και συνεργατικό ρόλο.

Περισσότερες πληροφορίες:

Πρόγραμμα INTERREG VI-A «Ελλάδα–Βόρεια Μακεδονία 2021–2027» https://greece-northmacedonia.eu

Έργο ReWaste https://greece-northmacedonia.eu/project/rewaste/

 

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Κοζάνη

Επαναλειτουργία των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Κοζάνης

Ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο επαναλειτουργίας των Κ.Δ.Α.Π και σύμφωνα με την Δ/11/οικ:20728/709 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από
Ειδήσεις Κοζάνη

Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι και ένας 18χρονος στην Πτολεμαΐδα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

Συνελήφθησαν χθες (29-05-2020) το βράδυ σε περιοχή της Πτολεμαΐδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας, σε συνεργασία με