Connect with us

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Πανδημία στη Δυτική Μακεδονία: Η μεγάλη συνωμοσία της σιωπής – επεισόδιο 2ο: Ο αναρμόδιος Περιφερειάρχης που ξαφνικά έγινε αρμόδιος για την Μετάλλαξη του Κορωνοϊού στα Μινκ

ΚΟΖΑΝΗ

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Πανδημία στη Δυτική Μακεδονία: Η μεγάλη συνωμοσία της σιωπής – επεισόδιο 2ο: Ο αναρμόδιος Περιφερειάρχης που ξαφνικά έγινε αρμόδιος για την Μετάλλαξη του Κορωνοϊού στα Μινκ

Η μεγάλη συνωμοσία της σιωπής στο δεύτερο σκέλος της συμπίπτει με ένα πρόσθετο πολύ σοβαρό θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας και πάλι στις 12 Ιανουαρίου.

Ένας καταξιωμένος επιστήμονας, ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο iatropedia.gr και το  Protagon.gr,  δήλωσε  ότι βρέθηκαν οι ίδιες μεταλλάξεις κορονοϊού σε ανθρώπους και μινκ στη Δυτική Μακεδονία.

Το θέμα μετάδοσης του ιού στα Μινκ είχε ξανααπασχολήσει την Περιφέρεια στις 13 Νοεμβρίου του 2020.

Τότε ο Περιφερειάρχης, με αφορμή τα πρωτοεμφανιζόμενα  κρούσματα σε φάρμες Μινκ στην Περιφέρεια, σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε, δήλωνε, χωρίς αναφορά σε κάποια εξειδικευμένη επιστημονική πηγή, ότι ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί από τα Μινκ στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα ανέφερε:  «…μπορεί να μεταδοθεί η ασθένεια από τον άνθρωπο στα Μινκ αλλά δεν υπάρχει το αντίστροφο τουλάχιστον στην πατρίδα μας…».

Ο συμμετέχων σε εκείνη την Συνέντευξη Τύπου, τοπικός εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, είτε γιατί συμμετέχει σε αυτήν την «Συνομωσία της Σιωπής», είτε γιατί δεν γνώριζε, δεν παρενέβη να διορθώσει τον ομιλούντα Περιφερειάρχη, ο οποίος στη συνέχεια μας  διαβεβαίωσε ότι «Η κατάσταση ελέγχεται απόλυτα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα» (!)

Το πόσο πολύ ελέγχονταν η κατάσταση το διαπιστώσαμε τελικά όταν  βρεθήκαμε αφενός σε σκληρό lock down για τέταρτο μήνα τώρα και αφετέρου ενώπιον των δηλώσεων του Καθηγητή   με εξειδίκευση στη Μοριακή Βιολογία κου Θάνου.

Ο κος Θάνος, στις 12 Ιανουαρίου στην συνέντευξη του ανέφερε αυτολεξεί «..Αναλύσαμε κορωνοϊούς που έχουν απομονωθεί από τα μινκ. Ανακαλύψαμε ότι οι ίδιες μεταλλάξεις που υπάρχουν στον άνθρωπο, υπάρχουν και στα μινκ. …». Και παρακάτω: «Βρήκαμε τα ίδια μεταλλαγμένα στελέχη σε 120 ανθρώπους. Τα μεταλλαγμένα στελέχη, όμως, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και γι’ αυτό ελέγχουμε τώρα την κοινότητα στη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή ακόμη 150 – 200 δείγματα σε Καστοριά, Γρεβενά και Κοζάνη» και συνέχισε «Δεν έχει γίνει ακόμα λεπτομερής ανάλυση της διασποράς του ιού στην περιοχή. Δηλαδή έχουμε αλληλούχιση του γονιδιώματος μόνο σε 120 άτομα στα οποία εντοπίσαμε αυτές τις μεταλλάξεις»

Ο κ. Θάνος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη γενετική χαρτογράφηση της πανδημίας μέσω αλληλούχισης του γενετικού υλικού του κορονοϊού (VIROME) στη Χώρα μας αναφέρει επίσης «… Καθώς ο κορονοϊός μεταδίδεται από τον άνθρωπο στα μινκ, ακολούθως στα ζώα αποκτά καινούργιες μεταλλάξεις και μετά μεταφέρεται και πάλι με τις μεταλλάξεις αυτές στον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χιλιάδες ζώα έχουν σφαγιαστεί στην Ελλάδα (εδώ) και εκατομμύρια ζώα σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Δανία (εδώ).»

Δηλαδή ο υπεύθυνος για τη γενετική χαρτογράφηση της πανδημίας στη Χώρα μας, έβγαλε επιστημονικά άκυρο το συμπέρασμα που βιάστηκε να βγάλει τον Νοέμβριο, ο μη επιστημονικά αρμόδιος Περιφερειάρχης.

Ίσως γι αυτό  ζητήθηκε, με ταχύτητα αστραπής, από τον κο Θάνο να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

Η ανασκευή των δηλώσεων του κατά την άποψη μας δεν αλλάζει την ουσία των όσων είπε, δηλώνοντας  «δε υπάρχει προς το παρόν καμία συσχέτιση των αυξανόμενων κρουσμάτων σε κατοίκους της περιοχής σε σχέση με τα γουνοφόρα ζώα και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει και ανησυχία».

Με λίγα λόγια άφησε να εννοηθεί ότι η έρευνα συνεχίζεται και με άλλα δείγματα και προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία…

Ωστόσο ο Περιφερειάρχης διέψευσε και ο ίδιος τις δηλώσεις του Καθηγητή, ΟΧΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ, αλλά με τη δική του γνώση για το θέμα δήλωσε ότι είναι  «απολύτως ανακριβή» τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «μεταλλαγμένα στελέχη του ιού από μινκ σε κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας» και παρακάτω:  «οι αναφορές ορισμένων ΜΜΕ είναι απολύτως ανακριβείς και δεν εκφράζουν την επιστημονική αλήθεια, ούτε φυσικά και τον ίδιο που φέρεται ότι τις δηλώνει».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ που παρακολουθούν στενά τις φάρμες των παραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας σημειώνουν ότι «δεν υφίσταται θέμα με μεταλλαγμένα στελέχη του ίου στα μινκ και στους κατοίκους της περιοχής».

Έτσι, ο «αναρμόδιος» Περιφερειάρχης, έγινε ξαφνικά αρμόδιος και εκεί που δεν ήξερε πόσα κρούσματα έχει η Περιφέρεια του, είχε απόλυτη γνώση για ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο επιστημονικά θέμα, για το οποίο ωστόσο δεν έχουν ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες ούτε το ΥΠΑΑΤ ως αρμόδιο Υπουργείο, αλλά ούτε η Κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ ούτε και ο ΕΟΔΥ.

Τα ερωτήματα πολλά.

Και πρώτα από όλα μια εντελώς καλοπροαίρετη ερώτηση: έχει ο Περιφερειάρχης ζητήσει την συνδρομή κάποιου ειδικού επιστήμονα εξειδικευμένου στα Λοιμώδη Νοσήματα των ζώων και στην ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων, που απ΄ ότι φαίνεται είναι η δική μας περίπτωση ή πάμε στα τυφλά;

Γιατί έβαλαν τον Καθηγητή να  ανασκευάσει τις δηλώσεις του όταν, μετά την σημερινή γενικόλογη αναφορά για το θέμα στην συνέντευξη τύπου, η ίδια η Περιφέρεια βγαίνει μισή ώρα μετά με Δελτίο Τύπου που επιβεβαιώνει στην ουσία το μέγεθος του προβλήματος, λέγοντας  «Το σύνολο των ελέγχων εντατικοποιείται με σκοπό τη στενότερη παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας στα γουνοφόρα ζώα και την άμεση αντίδραση σε πιθανά ευρήματα που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης»

Γιατί δεν μας λένε τι ακριβώς συμβαίνει;

Γιατί αυτή η συνωμοσία της σιωπής, για ένα θέμα που εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας έχει προφανώς και οικονομική διάσταση καθώς ο κλάδος της Γουνοποιίας πλήττεται και θα πρέπει να προστατευθεί από οποιαδήποτε πρόσθετη απειλή.

Η οικονομία της Περιφέρειας δεν αντέχει άλλες απώλειες παραγωγικών της κλάδων.

 Η αναγνώριση του προβλήματος, εφόσον υπάρχει και οι καθαρές κουβέντες προλαβαίνουν τον πανικό αν συνοδεύονται από ένα σοβαρό  Σχέδιο και συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας και του Κλάδου, που κατά την άποψη μας,  πρέπει κατ΄ ελάχιστον:

1ον  άμεσα και κατά προτεραιότητα ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ (περίπου 1500 άνθρωποι),

2ον η Περιφέρεια να προσλάβει εξειδικευμένο επιστημονικό σύμβουλο, όπως προαναφέραμε, που θα θέσει μαζί με τις υπηρεσίες της, ένα σαφές σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος,

3ο να ξεκινήσει εξειδικευμένη οικονομική στήριξη του Κλάδου σε συνεργασία της Περιφέρειας και του ΥΠΑΑΤ

Από την πλευρά μας βλέποντας την εξέλιξη της Πανδημίας στην Περιφέρεια είχαμε προτείνει:

  • να υπάρξει μια ισχυρή επιτελική ομάδα του ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια με εκτελεστικές αρμοδιότητες με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη και την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων. Δεν εισακουσθήκαμε,
  • να υπάρξει ένα ισχυρό πακέτο οικονομικής στήριξης της οικονομίας 100 εκ € για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης με ταυτόχρονη διεύρυνση των κριτηρίων. Δεν εισακουσθήκαμε.

Η παρωδία προγράμματος που ανακοινώθηκε πρόσφατα δεν αντέχει σε οποιονδήποτε σχολιασμό

Η Δυτική Μακεδονία  βρίσκεται στη μέση μιας ΘΥΕΛΛΑΣ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗΣ και η πολιτική της ηγεσία αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Η μεγάλη συγκάλυψη για το τι πραγματικά συμβαίνει αφορά εκτός από τον Περιφερειάρχη και όλους όσους ξέρουν και δεν μιλούν.

Βουλευτές,  Εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια, Αντιπεριφερειάρχες, Διοικητές των Νοσοκομείων αν ξέρουν τι συμβαίνει έχουν ηθικό χρέος να βγουν και να μιλήσουν.

Αν δεν ξέρουν και αυτό είναι το χειρότερο,  ίσως πρέπει να σκεφτούν αν πρέπει να βρίσκονται στην θέση που οι πολίτες τους έχουν βάλει.

Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH