Connect with us

Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης: Μεγάλη η αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους χημικούς ψεκασμούς

ΚΟΖΑΝΗ

Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης: Μεγάλη η αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους χημικούς ψεκασμούς

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης, υπενθυμίζει στους παραγωγούς την αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους διενεργούμενους χημικούς ψεκασμούς και γενικότερα από τη χρήση αγροχημικών κατά την περίοδο της ανθοφορίας των καλλιεργειών.

Η επίδραση της μη λελογισμένης χρήσης των γεωργικών φαρμάκων και ειδικά των εντομοκτόνων, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την μέλισσα και την παραγωγή μελιού όπως επίσης για την επικονίαση, καρπόδεση των καρποφόρων δέντρων και την παραγωγή τροφίμων γενικότερα.

Η μέλισσα μπορεί να έρθει σε επαφή με τα επικίνδυνα αγροχημικά είτε άμεσα (πτήση εντός του ψεκαστικού νέφους) είτε έμμεσα (συλλογή νέκταρος, γύρης και νερού από ψεκασμένο αγρό, επαφή με ψεκασμένες επιφάνειες).Ενδείξεις ότι οι μέλισσες έχουν έρθει σε επαφή με αγροχημικά ενδεχομένως να είναι:
•     Μεγάλο πλήθος νεκρών μελισσών στην είσοδο της κυψέλης
•     Ξαφνική μείωση του πληθυσμού των μελισσών στον αγρό

Για την αποφυγή του κινδύνου έκθεσης των μελισσών σε επικίνδυνα αγροχημικά συστήνεται:
•     Εφαρμογή των αγροχημικών και ιδιαιτέρως των εντομοκτόνων κατά τις απογευματινές ώρες.
•     Αποφυγή των ψεκασμών όταν επικρατούν συνθήκες ακραίων θερμοκρασιών ή σχετικής υγρασίας. Επίσης να αποφεύγεται ο ψεκασμός όταν πνέει άνεμος για αποφυγή δημιουργίας μετακινούμενου νέφους.
•     Πιστή τήρηση των οριζομένων επί της ετικέτας της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά στην εφαρμογή του στον αγρό και την προστασία των μελισσών.
•     Αποφυγή χρήσης διασυστηματικών γεωργικών φαρμάκων ή γεωργικών φαρμάκων που έχουν υψηλή υπολειμματική διάρκεια κατά το διάστημα λίγο πρίν ή κατά την ανθοφορία. Γενικά να επιλέγονται γεωργικά φάρμακα με όσο το δυνατόν μικρότερη υπολειμματική δράση.
•     Προσεκτική επιλογή είδους σκευάσματος. Να προτιμώνται σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των υδιατοδιαλυτών, των γαλακτωματοποιήσιμων συμπυκνώματών ή των κοκκωδών σκευασμάτων.
•     Αποφυγή ανάμιξης γεωργικών φαρμάκων και σκευασμάτων καθότι η συνδυασμένη δράση τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τοξικότητας επι των μελισσών ή και άλλων ωφέλιμων οργανισμών.
•     Χρησιμοποίηση του σωστά ρυθμισμένου κατάλληλου ψεκαστήρα.
•     Προ του ψεκασμού παρατήρηση του αγρού για την ύπαρξη σμήνους μελισσών.
•     Ανάρτηση σε εμφανές σημείο του κωδικό της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης και των στοιχείων επικοινωνίας του μελισσοκόμου, για διευκόλυνση ενδεχόμενης ειδοποίησης του από τους παραγωγούς.
•     Επιλογή της τοποθεσίας εναπόθεσης των κυψελών όσο το δυνατόν πιο μακριά από ζώνες έντονης γεωργικής δραστηριότητας.

Επισημαίνεται πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι Κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΚΥΑ 125347/568 και ΥΑ 85167/820).
Οι μελισσοκόμοι και καλλιεργητές για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ενημερώνονται από την ΔΑΟΚ της Π.Ε. Κοζάνης καθώς και από τα μέλη του συλλόγου μας.

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου

Continue Reading
You may also like...

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH