Απόψεις Κοζάνη

Γαλατινή: Πάνω από 35 εκατ. ευρώ σε παροχές και έργα για τους κατοίκους από την επένδυση των φωτοβολταϊκών

Η συζήτηση γύρω από τη μεγάλη ενεργειακή επένδυση στη Γαλατινή δεν αφορά πλέον μόνο τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά κυρίως το τι θα μείνει στην τοπική κοινωνία από μια δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί στην περιοχή. Και αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του σχεδιασμού της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Το πακέτο παροχών και δράσεων που παρουσιάστηκε στους κατοίκους ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια ζωής της επένδυσης. Το πιο άμεσο όφελος για τα νοικοκυριά είναι η πρόβλεψη για δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο για δύο χρόνια κατά την περίοδο κατασκευής. Για οικογένειες που βλέπουν τους λογαριασμούς ενέργειας να καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος του οικογενειακού εισοδήματος, πρόκειται αναμφίβολα για μια ουσιαστική οικονομική ανάσα.

Το όφελος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δεν σταματά στη διετία. Προβλέπονται εκπτωτικά πακέτα σε ρεύμα και φυσικό αέριο, ενώ οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να έχουν όφελος από το ειδικό τέλος ΑΠΕ. Πρόκειται για χρήματα που επιστρέφουν στην περιοχή και λειτουργούν ως ένα επιπλέον οικονομικό αντιστάθμισμα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, όμως, το γεγονός ότι το πρόγραμμα αγγίζει την κτηνοτροφία, έναν από τους βασικούς παραγωγικούς τομείς της Γαλατινής. Ζωοτροφές, ποτίστρες, βελτιώσεις σε διελεύσεις ζώων, βοσκότοποι και ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου είναι παρεμβάσεις που μπορούν να έχουν μεγαλύτερη αξία για την τοπική οικονομία από μια απλή χρηματική παροχή.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι δράσεις πυροπροστασίας, η συντήρηση δασικών δρόμων, οι δενδροφυτεύσεις, αλλά και οι παρεμβάσεις σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Οι παροχές δεν αρκούν από μόνες τους για να κριθεί μια επένδυση ως πραγματικό όφελος για την περιοχή. Το ζητούμενο είναι πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν τελικά για τους κατοίκους, πόσο θα συμμετέχουν οι τοπικοί επαγγελματίες και αν οι υποδομές που θα χρηματοδοτηθούν θα έχουν διαρκές αποτύπωμα.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για τη Γαλατινή. Να μην περιοριστεί το όφελος σε μια διετία δωρεάν ενέργειας, αλλά να μετατραπεί η επένδυση σε σταθερή οικονομική επιστροφή στην τοπική κοινωνία, με θέσεις εργασίας, στήριξη της παραγωγής και έργα που θα παραμείνουν στην περιοχή και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Αγγελική Βερόγκου

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Κοζάνη

Επαναλειτουργία των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Κοζάνης

Ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο επαναλειτουργίας των Κ.Δ.Α.Π και σύμφωνα με την Δ/11/οικ:20728/709 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από
Ειδήσεις Κοζάνη

Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι και ένας 18χρονος στην Πτολεμαΐδα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

Συνελήφθησαν χθες (29-05-2020) το βράδυ σε περιοχή της Πτολεμαΐδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας, σε συνεργασία με