Connect with us

Αυστηροποποιείται το πλαίσιο για νοθεία στη φέτα: Θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας

ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηροποποιείται το πλαίσιο για νοθεία στη φέτα: Θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας

Σε αυστηροποίηση της νομοθεσίας για φαινόμενα νοθείας στη φέτα και γενικότερα στο κύκλωμα του γάλακτος με αφαίρεση εκτός της άδειας ΠΟΠ, που ισχύει σήμερα, και της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης σε περίπτωση υποτροπής, προσανατολίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, όπως αποκάλυψε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

«Πρόθεσή μου είναι εκτός από τα πρόστιμα στους παραβάτες, αν δεν υπάρχει συμμόρφωση, να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας», είπε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση του συστήματος “Artemis ΙΙ”, από την εφαρμογή του οποίου αναμένονται οικονομικά οφέλη έως 143 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση καθώς οι έλεγχοι σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του γάλακτος θα γίνονται ψηφιακά, ενώ το σύστημα θα είναι συνδεδεμένο με τα μητρώα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Το “Artemis ΙΙ”, αξιοποιεί στο έπακρο την ψηφιακή τεχνολογία αφαιρώντας πλήρως κάθε ανθρώπινη εμπλοκή σε όλη τη διαδικασία καταγραφής των ισοζυγίων γάλακτος, καθιστώντας αδύνατη την παράκαμψή του», επισήμαναν ο πρόεδρος, κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου παρουσιάζοντας το σύστημα στα γραφεία του ΕΛΟΓΑΚ στη Θεσσαλονίκη.

«Μέσω του “Artemis ΙΙ” οι έλεγχοι των εποπτικών αρχών σε όλο το κύκλωμα του γάλακτος γίνονται πιο αποτελεσματικοί, καθώς μέσω του αναβαθμισμένου αυτού συστήματος και τη σύνδεσή του με όλα τα μητρώα του ΕΛΓΟ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, εντοπίζονται παρατυπίες και παρανομίες και επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών από ελληνοποιήσεις», διαβεβαίωσαν.

Το σύστημα έχει εφαρμοστεί πιλοτικά επί 18 μήνες σε 200 παραγωγούς της Θεσσαλίας με εξαιρετικά αποτελέσματα και η πλήρης ανάπτυξή του στους 50.000 κτηνοτρόφους στο σύνολο της χώρας απαιτεί, όπως σημείωσε ο κ. Χαρουτουνιάν, επιπλέον 14 μήνες. Το κόστος εγκατάστασής του σε ολόκληρη τη χώρα, όπως είπε ο κ. Χατζηνικολάου, μπορεί να καλυφθεί από το παρακράτημα γάλακτος.

 

 

Continue Reading
You may also like...

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH