Connect with us

Αν ζεις σε αυτούς τους Δήμους, πληρώνεις λιγότερο ρεύμα – Ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι της Εράτυρας Κοζάνης

ΚΟΖΑΝΗ

Αν ζεις σε αυτούς τους Δήμους, πληρώνεις λιγότερο ρεύμα – Ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι της Εράτυρας Κοζάνης

Σε περίοδο ακρίβειας, υπάρχουν Δήμοι της χώρας που οι κάτοικοί τους είναι πιο ευνοημένοι στα ποσά των λογαριασμών ρεύματος που πληρώνουν.

Ο λόγος για καταναλωτές διάφορων περιοχών όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα.

Βέβαια, στο διαδίκτυο έχει γίνει πολλή συζήτηση για πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η λειτουργία των ανεμογεννητριών στη δημόσια υγεία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, ωστόσο, εφόσον τηρείται το νομοθετικό πλαίσιο, αυτή η συζήτηση είναι ξεχωριστή.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς σήμερα θα δούμε τις περιοχές που λόγω αιολικών πάρκων εισπράττουν το λεγόμενο «τέλος υπέρ καταναλωτών», με στοιχεία από την ΕΛΕΤΑΕΝ.

Τα χρήματα που δίνονται

Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ποσό που θα κατανεμηθεί για τα έτη 2021 και 2022 ως «τέλος υπέρ των καταναλωτών» ανέρχεται στα 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,1 εκατ. ευρώ προορίζονται αποκλειστικά για νοικοκυριά.

Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες περιοχές είναι η Νότια Εύβοια, η Θράκη, η Βοιωτία και η Κρήτη, από τους συνολικά 170 δήμους του προγράμματος.

Τα ποσά θα δοθούν ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά που έχουν στα πέριξ τους αιολικά πάρκα, ενώ η κατανομή θα γίνει χωρίς κοινωνικά κριτήρια.

Επί της ουσίας, τα συγκεκριμένα κονδύλια προέρχονται από τα τέλη τα οποία παρακρατούνται αυτόματα από τις πληρωμές προς τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας και ελαφρύνουν, ή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να μηδενίζουν, τα τιμολόγια ρεύματος.

Οπως επισημαίνει η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), τα ποσά του ειδικού τέλους που διανέμονται είναι τα ποσά που με βάση το νόμο παρακρατούνται αυτόματα από τις πληρωμές προς τα αιολικά πάρκα με σκοπό να μειώνουν το λογαριασμό ρεύματος των οικιακών καταναλωτών και αντιστοιχούν στο 1%-1,2% του τζίρου των έργων.

Το ποσό που συγκεντρώνεται πρέπει να αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές της περιοχής μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το υπόλοιπο στους ΟΤΑ αποκλειστικά και μόνο για αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες παρακρατήσεις γίνονται και από τα μικρά υδροηλεκτρικά, τους σταθμούς βιοενέργειας και μερικά φωτοβολταϊκά.

Τα μεγαλύτερα ποσά ανά δήμο

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από την ΕΛΕΤΑΕΝ, από τους ΟΤΑ της χώρας, τα μεγαλύτερα συνολικά ποσά για τους κατοίκους τους αφορούν στους καταναλωτές στους ακόλουθους δήμους:

Καρύστου Ευβοίας (3,2 εκατ. ευρώ), Θηβαίων Βοιωτίας (1,9 εκατ. ευρώ), Αρριανών Ροδόπης (1 εκατ. ευρώ), Τανάγρας Βοιωτίας (874 χιλ. ευρώ), Αλεξανδρούπολης Εβρου (760 χιλ. ευρώ), Σητείας Κρήτης (669 χιλ. ευρώ), Υδρας (631 χιλ. ευρώ), Τρίπολης Αρκαδίας (630 χιλ. ευρώ) και Δελφών Φωκίδας (594 χιλ. ευρώ).

Σύμφωνα, με την ΕΛΕΤΑΕΝ, ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι μικρών κοινοτήτων της ελληνικής επαρχίας. Οι κοινότητες των οποίων οι οικιακοί καταναλωτές θα λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά χάρη στα αιολικά πάρκα που φιλοξενούν είναι:

η κοινότητα Υδρας (631 χιλ. ευρώ), η κοινότητα Αισύμης Εβρου (558 χιλ. ευρώ), η κοινότητα Στουππαίων Ευβοίας (556 χιλ. ευρώ), η κοινότητα Θίσβης Βοιωτίας (486 χιλ. ευρώ), η κοινότητα Νέων Στύρων Ευβοίας (453 χιλ. ευρώ), η κοινότητα Κομίτου Ευβοίας (425 χιλ. ευρώ), η κοινότητα Δεσφίνας Φωκίδας (387 χιλ. ευρώ), η κοινότητα Κέχρου Ροδόπης (379 χιλ. ευρώ), η κοινότητα Οργάνης Ροδόπης (368 χιλ. ευρώ), η κοινότητα Παλαιοκάστρου Σητείας (338 χιλ. ευρώ) και η κοινότητα Εράτυρας Κοζάνης (323 χιλ. ευρώ).

Τέλος, σε επίπεδο περιφερειών, η πιο ευνοημένη περιοχή της ηπειρωτικής χώρας είναι η Στερεά Ελλάδα με 9,3 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές των κοινοτήτων της. Από τις νησιωτικές περιφέρειες, η πιο ευνοημένη είναι η Κρήτη με 1,3 εκατ. ευρώ, χάρη κυρίως στα αιολικά πάρκα της Ανατολικής Κρήτης.

www.aftodioikisi.gr

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH