Connect with us

Ακρίβεια: Τεράστια αισχροκέρδεια από μεσάζοντες και σούπερ μάρκετ

ΕΛΛΑΔΑ

Ακρίβεια: Τεράστια αισχροκέρδεια από μεσάζοντες και σούπερ μάρκετ

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης τόνισε ότι «σε άλλες περιπτώσεις, η διαφορά κέρδους από το χωράφι στο ράφι είναι 1.000% και 1.500%».

Η αισχροκέρδεια βασιλεύει και οι τιμές από το χωράφι στο ράφι εκτοξεύονται στα ύψη προκαλώντας ασφυξία στα νοικοκυριά. Οι περιγραφές αγροτών για το πώς οι μεσάζοντες πολλαπλασιάζουν την τιμή που αγοράζουν και στη συνέχεια την διπλασιάζει και το σούπερ μάρκετ, προκαλούν σοκ. Την ίδια ώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ουσιαστικά σφυρίζουν αδιάφορα πίσω από το επικοινωνιακό τρικ του «καλαθιού του νοικοκυριού». Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπαν στο Open ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης και ο αγρότης Γιάννης Βάγγος.

«Η ενέργεια που έχει εκτοξευτεί. Όσο κάνει ένα φορτίο, κάνει η μεταφορά του. Το σούπερ μάρκετ ό,τι αγοράζει το πουλάει ακριβώς στο διπλάσιο, στο νωπό προϊόν, φυτικό και ζωϊκό. Στο γάλα και στο μανάβικο δηλαδή, αν αγοράζει π.χ. 40 λεπτά, πουλάει 80 λεπτά … και δεν σας λέω για τους μεσάζοντες, τους χονδρεμπόρους, την μεταφορά», όπως είπε.

Εξήγησε ότι «το κόστος εκτοξεύεται, μέρα με τη μέρα, το λίπασμα, όλο γενικά το κόστος, δεν μπορεί να το προϋπολογίσει ο αγρότης. Για ένα ψυγείο προϊόντων τον Αύγουστο του 2020 πληρώθηκε 7.500 ευρώ ρεύμα. Το 2021, 19.000 ευρώ ρεύμα. Το 2022 60.000 ευρώ ρεύμα».

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης τόνισε ότι «σε άλλες περιπτώσεις, η διαφορά κέρδους από το χωράφι στο ράφι είναι 1.000% και 1.500%». Σε καρτέλα με τιμές «στο χωράφι» και τελικές «στο ράφι», καταγράφονται τελικές ανατιμήσεις:

  • 1.750% στις ελιές, από 0,40 ευρώ σε 7,00 ευρώ
  • 750% στα μήλα, από 0,20 ευρώ σε 1,50 ευρώ
  • 682% στα ρόδια, από 0,22 ευρώ σε 1,50 ευρώ
  • 600% στα αχλάδια, από 0,25 ευρώ σε 1,50 ευρώ
  • 400% στα λεμόνια, από 0,35 ευρώ σε 1,40 ευρώ
  • 393% στα κάστανα, από 1,50 ευρώ σε 5,90 ευρώ
  • 391% στα πορτοκάλια, από 0,23 ευρώ σε 0,90 ευρώ

Ο κ. Βάγγος εξήγησε ότι «αν τα μήλα π.χ. φεύγουν από εμάς με 0,20 ευρώ, το σούπερ μάρκετ τα αγοράζει 0,75 ευρώ (σ.τ.σ. δηλαδή έχουν ανατιμηθεί 375% πριν το σούπερ μάρκετ προσθέσει άλλο τόσο). Είναι η μεταφορά, ο χονδρέμπορος, το ψυγείο και η φύρα. Όλο το υπόλοιπο κέρδος είναι του σούπερ μάρκετ», για να προσθέσει ο κ. Λεχουρίτης ότι «δεν αφορά τον καταναλωτή πόσο αγοράζει το σούπερ μάρκετ. Τον αφορά το πόσο ξεκινά ένα προϊόν από το χωράφι και πόσο καταλήγει στο ράφι. Το πέλετ πέρυσι τέτοια εποχή, κόστιζε 319 ή 375 ευρώ τα 990 κιλά. Σήμερα πωλείται στα 815-830 ευρώ. Δικαιολογείται αυτή η αύξηση από τα μεταφορικά έξοδα;».

Και ο κ. Βάγγος με αφοπλιστική ευθύτητα περιέγραψε το πρόβλημα της ασυδοσίας που κυριαρχεί στην αγορά: «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Όταν οι ίδιοι οι βουλευτές της κυβέρνησης συμπεριφέρονται στη χώρα σαν λάφυρο, έτσι συμπεριφέρεται και ο έμπορος. Όποιος έχει χρήμα, πατάει τον άλλον τώρα, τον εξαφανίζει. Υπάρχουν μόνο δύο τάξεις, πολύ πλούσιοι και πολύ φτωχοί. Ο αγρότης δεν μπορεί να πληρώσει ρεύμα και πετρέλαιο και ο χονδρέμπορος που έχει το χρήμα κάνει ό,τι θέλει και το σούπερ μάρκετ».

Μετά τα παραπάνω, δεν εκπλήσσει η τελική παρατήρηση του κ. Λεχουρίτη ότι «για το καλάθι του νοικοκυριού, εμείς έχουμε δηλώσει από την αρχή ότι είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Δεν θα επιφέρει ανακούφιση στην τσέπη του καταναλωτή, θα το δούμε στην πράξη».

Continue Reading
You may also like...

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH