Connect with us

Αγώνας δρόμου η αλλαγή παρόχου ρεύματος

ΕΛΛΑΔΑ

Αγώνας δρόμου η αλλαγή παρόχου ρεύματος

– Μόνο για τους συνεπείς καταναλωτές ρεύματος η απλούστευση της διαδικασίας αλλαγής παρόχου

– Δυσκολότερη, αντίθετα, για τους ασυνεπείς

Διαφορετική αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά την ευκολία μετακίνησης σε άλλο πάροχο επιφυλάσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους συνεπείς από τους ασυνεπείς πελάτες.

Αυτοί που πληρώνουν στην ώρα τους θα δουν να απλουστεύεται η διαδικασία επιλογής άλλου προμηθευτή, μέσω της μείωσης της χαρτούρας που καλούνται να υπογράψουν όταν συνάπτουν σύμβαση με ένα προμηθευτή, όπως εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και ένα κατεβατό με λεπτομέρειες και ψιλά γράμματα. Αντίθετα, οι ασυνεπείς, όχι μόνο όσοι θα φέρουν σήμανση οφειλετών debt flagging, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλη τη γραφειοκρατία που ισχύει και σήμερα στην αλλαγή παρόχου.

Αυτό είναι και η απάντηση στο ερώτημα πώς η αύξηση της κινητικότητας των καταναλωτών μέσω απλοποίησης της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή δεν θα πολλαπλασιάσει τον «ενεργειακό τουρισμό», τον οποίο η κυβέρνηση, επιχειρεί να περιορίσει. Διότι οι ασυνεπείς, που αποτελούν και τον πυρήνα των ενεργειακών τουριστών, δεν θα μπορούν να αλλάζουν το ίδιο εύκολα πάροχο με τους υπόλοιπους.

Το σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε προ ημερών ο υπ. ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης και τελεί ακόμη υπό επεξεργασία, έχει στόχο να ενισχύσει την δύναμη του συνεπούς καταναλωτή απέναντι στους προμηθευτές ρεύματος, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την κινητικότητα.

Είναι το αμέσως επόμενο βήμα μετά την ισχύ που δίνει στον καταναλωτή η ευκολία σύγκρισης των πράσινων τιμολογίων που ανακοίνωσαν και οι 13 πάροχοι της αγοράς μέσα από τον πίνακα αναρτήθηκε από προχθές στη σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (https://invoices.rae.gr/oikiako/).

Τώρα το υπουργείο εξετάζει να δώσει στον καταναλωτή ένα ακόμη όπλο, επιτρέποντάς του να μετακινείται ευκολότερα στον φθηνό πάροχο που θα επιλέξει. Αντίστοιχα όμως θα δίνει και ένα κίνητρο στον ασυνεπή να βελτιώσει τη συμπεριφορά του και να αποκτήσει κι εκείνος τη δυνατότητα απλούστερης μετακίνησης στον προμηθευτή της αρεσκείας του. «Αν είσαι συνεπής θα μετακινείσαι ευκολότερα, διαφορετικά θα υφίστασαι όλη τη γραφειοκρατία», όπως λέει αξιωματούχος του ΥΠΕΝ στο Energypress.

Ταυτόχρονα είναι και μια κίνηση που στέλνει μήνυμα και στους παρόχους ότι η παρέμβαση του υπουργείου δεν τελείωσε με τα πράσινα τιμολόγια. Και ότι ενόψει και της ανακοίνωσης των τιμών ρεύματος του Φεβρουαρίου, δεδομένου μάλιστα ότι διεθνώς οι τιμές κινούνται πτωτικά, καλό είναι να συνεχιστεί ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, αφού σύντομα η δυνατότητα μετακίνησης στους φθηνότερους εξ’ αυτών θα γίνεται πολύ πιο εύκολα απ’ ότι σήμερα για τους συνεπείς πελάτες.

Επί της ουσίας, η απλούστερη διαδικασία αλλαγής παρόχου είναι μια ακόμη κίνηση ισχυροποίησης του καταναλωτή, γεγονός που αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής του Θ.Σκυλακάκη. Το σκεπτικό του είναι ότι ο εκπαιδευμένος καταναλωτής είναι και ισχυρός καταναλωτής, ο ανεκπαίδευτος είναι αδύναμος. Και αυτή η διαδικασία εκπαίδευσης των καταναλωτών θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα μέσα από νέα μέτρα, αλλά και ένταση της καμπάνιας για τα νέα τιμολόγια.

Το θέμα πάντως που άνοιξε ο υπουργός χρειάζεται ακόμη επεξεργασία μέχρι η ρύθμιση να πάρει συγκεκριμένη μορφή. Και ένα θέμα που θέτουν οι εταιρείες είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα αν τους φεύγει ο καταναλωτής ακόμη πάνω στο μήνα, να καλύψουν τα κόστη προσέλκυσης πελατών (call center, κλπ).

Επίδσης η νέα ρύθμιση θα πρέπει να συνάδει με τις αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας, ο οποίος για την αντιμετώπιση του ενεργειακού «τουρισμού» καθιερώνει σύστημα σήμανσης οφειλετών (debt flagging) για να προστατεύει και τους παρόχους από το να απορροφούν στο πελατολόγιό τους οφειλέτες που επιδίδονται σε συστηματική αθέτηση υποχρεώσεων.

Η σήμανση ενός καταναλωτή που αφήνει χρέη στους παρόχους θα επιβληθεί ως ποινή σε όσους άφησαν χρέη σε προηγούμενους παρόχους και μετακινήθηκαν, στο πλαίσιο της τροποποίησης του άρθρου 42 του Κώδικα που δρομολογεί το υπουργείο.

Ο παλιός προμηθευτής θα έχει τη δυνατότητα να «κοκκινίζει» τον πελάτη που του έχει αφήσει ανείσπρακτες οφειλές στην πλατφόρμα ΘΑΛΗΣ του ΔΕΔΔΗΕ, όχι όμως και να του κόβει το ρεύμα.

https://energypress.gr

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH