Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων στην έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας 20.3.2023 με θέμα «Κατάθεση προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από το κλείσιμο της υψηλής Γέφυρας Σερβίων» και αφού έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις,ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ (Ομόφωνα)

Άμεσες λύσεις στην στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σερβίων με ειδικότητες που λείπουν καθώς και λειτουργία τομέα ΕΚΑΒ στα Σέρβια.
Άμεσες λύσεις για την μεταφορά των μαθητών από τα όμορφα χωριά μας πάνω από την λίμνη προς τα σχολεία του Δήμου μας ακόμη και με μεταφορά ταξί από τον συντομότερο για το κάθε χωριό δρόμο.
Να δοθεί ειδική μέριμνα για τα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις μπαίνοντας σε ειδική κατηγορία με ειδικό ποσοστό σαν πληττόμενοι από φυσικές καταστροφές.
Άμεσες λύσεις για τους ανθρώπους που πλήττονται ανεπανόρθωτα από το κλείσιμο της γέφυρας.
Άμεσες λύσεις για το καλύτερη συγκοινωνιακή σύνδεση με Κοζάνη.
Άμεσες λύσεις για συντήρηση όλων των δρόμων που βρίσκονται παράλληλα με την λίμνη.
Οι μεταφορείς, οι αγρότες, ο δήμος μας πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά άμεσα.
Ο Δήμος να βοηθηθεί όχι μόνο οικονομικά αλλά και να γίνουν όλες οι εντάξεις στις προτάσεις που έχουν σταλθεί είτε μέσω του προγράμματος «Τρίτσης» ή άλλων προγραμμάτων.
Να δημοπρατηθεί άμεσα η παράκαμψη των Γουλών με γρήγορες διαδικασίες(αλλά και της Καισαρειάς-Κήπου του Δήμου Κοζάνης) αξιοποιώντας κάθε προηγούμενη προετοιμασία σε επίπεδο μελετών και χωματουργικών έργων.
Να ασφαλτοστρωθεί άμεσα ο δρόμος που συνδέει την Κοινότητα Ιμέρων με την υψηλή Γέφυρα Σερβίων.
Να μπει στο σχεδιασμό της περιφέρειας ο δρόμος Λεύκαρα –Καπνοχώρι. Η εταιρία Σιμπέλκο ΑΕ έχει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει άμεσα τη μελέτη του δρόμου μέχρι του ποσού των 000 ευρώ.
Να κατατεθεί στη βουλή η παραχώρηση στο Δήμο Σερβίων των 7000 απαλλοτριωμένων στρεμμάτων της ΔΕΗ για την δημιουργία του πραγματικού παραλίμνιου δρόμου.
Εγκατάσταση ανταποκριτών όλων των υπηρεσιών (Εφορία, Ασφαλιστικά ταμεία, Δικαστήρια, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΔΥΠΑ) στην έδρα του Δήμου για τη διευκόλυνση τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών που συναλλάσσονται καθημερινά με τις υπηρεσίες. Ελλείψει του παραπάνω προτείνω την παράταση προθεσμιών για τα ανοιχτά ζητήματα η λύση των οποίων απαιτεί φυσική παρουσία
Άμεση καταγραφή οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα και έμμεσα και άμεση καταβολή αποζημιώσεων
Δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς εργαζομένων από και προς Κοζάνη σε συνεργασία με ΚΤΕΛ Κοζάνης και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Κάρτα καυσίμων για τους κατοίκους της περιοχής για την κάλυψη των επιπλέον χιλιομέτρων που απαιτούνται για τη μετάβαση στην εργασία που δεν δύναται να καλυφθεί από τη δωρεάν μεταφορά (Κάτοικοι Νεράιδας, Λευκάρων, Ιμέρων, Μεσιανής, Ροδίτη, Βαθυλάκκου)
Την ελάφρυνση του τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 60% προς όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες του Δήμου μας.
Κήρυξη των δήμων Σερβίων και Βελβεντού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στους εμπλεκόμενους φορείς(κυρίως στην Περιφέρεια) με σύντομες διαδικασίες να προχωρήσουν άμεσα στην εκτέλεση των απαραίτητων έργων για την δημιουργία του εναλλακτικού δρόμου.
Χαρακτηρισμός του δρόμου Τριγωνικό-Κοζάνη ως εθνικό δίκτυο, με ταυτόχρονη άμεση επισκευή του σημείου καθίζησης στο Τριγωνικό. Ταυτόχρονη ανάθεση του έργου της οριστικής λύσης του προβλήματος στο σημείο καθίζησης.
Βελτίωση του δρόμου Αυλές-Ρύμνιο, με διαπλατύνσεις και βελτίωση των στροφών όπου απαιτείται.
Σύνδεση της Καισαρειάς με τον Βαθύλακο μέσω της βελτίωσης των υφιστάμενων δρόμων και την κατασκευή νέων κομματιών όπου χρειάζεται για την βελτίωση της εσωτερικής επικοινωνίας (κυρίως για την μεταφορά των μαθητών αλλά και των μεταφορών).
Σε συνέχεια των παραπάνω αβίαστα προκύπτει ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η νότια παράκαμψη της πόλης της Κοζάνης, για την έξοδο των φορτηγών στην Εγνατία.
Άμεση βελτίωση της εθνικής οδού Σέρβια-Τριγωνικό-Ελασσόνα, με ταυτόχρονη βελτίωση των γεωμετρικών της χαρακτηριστικών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ιδιαίτερη προτεραιότητα να δοθεί στο κομμάτι Σέρβια-Τριγωνικό, όπου πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις πριν και μετά το Πολύρραχο.
Εξασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων που δουλεύουν εκεί και εντέλει την ασφαλή επαναλειτουργία της γέφυρας, επιτάχυνση των εργασιών συντήρησης με ευθύνη του κράτους.
Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων για την συντήρηση με κριτήριο τη διασφάλιση της ασφάλειας των εργασιών.
Καθημερινός τεχνικός έλεγχος των κινητών και στατικών μέσων εργασίας πχ σκαλωσιές, καλαθοφόρα οχήματα, γερανοί κλπ που χρησιμοποιούνται ή θα χρησιμοποιηθούν.
Λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας και της υψηλής επικινδυνότητας να υπάρχει σε διαθεσιμότητα ειδική ομάδα διάσωσης ώστε αν χρειαστεί να επέμβει άμεσα.
Άμεσα μέτρα στήριξης όλων όσων πλήττονται ώστε να μην επωμιστούν τις συνέπειες στο ήδη επιβαρυμένο εισόδημα τους.α.Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται από το κλείσιμο της γέφυρας. Μεταβολές στο ωράριο των εργαζομένων (μείωση) που να ανακόπτουν την αύξηση του, λόγω της αύξησης της χιλιομετρικής απόστασης (χωρίς καμία αλλαγή στο μισθό ή το ημερομίσθιο των εργαζομένων). Οικονομική ενίσχυση για τα έξοδα μεταφοράς των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ευθύνη του κράτους.β. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες (εμπορικά, επισιτιστικά, φορτηγά κλπ.), τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους ψαράδες και όσους άλλους πλήττονται, να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΦΚΑ.
Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά.
Αναστολή του ΕΝΦΙΑ.
Ουσιαστική επιδότηση των καυσίμων κίνησης.
Ουσιαστική επιδότηση του πετρελαίου για αγρότες και κτηνοτρόφους και επαγγελματίες μεταφορών.
Αναστολή πλειστηριασμών όλων των ακινήτων (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι).
Οικονομική ενίσχυση (κεφάλαιο κίνησης) όλων των επαγγελματιών, ανεξάρτητα από καθυστερημένες οφειλές.
Πρόσληψη ιατρικού προσωπικού για τη κάλυψη των αγροτικών ιατρείων όλων των τοπικών κοινοτήτων.
Ενίσχυση όλων των σχολείων του δήμου μας με επιπλέον διδακτικό προσωπικό.
Ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό των τοπικών Πυροσβεστικών Σταθμών.
Δρομολόγηση δύο θαλάσσιων ΤΑΞΙ με προτεραιότητα στη μεταφορά μαθητών από τα πλωτά του Ν.Ο.Κ. έως το πλωτό δυτικά της ταβέρνας ¨ΜΠΑΜΠΗΣ¨ και αντίστροφα.
Δρομολόγηση δύο ανοικτών σχεδιών ¨ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ¨ για τη μεταφορά γεωργικών μηχανημάτων και ζωοτροφών, καλύπτοντας τις ανάγκες γεωργών και κτηνοτρόφων, αλλά και για τη μεταφορά ασθενοφόρου για κρίσιμο και έκτακτο περιστατικό