Connect with us

Λευτέρης Ιωαννίδης: “Μια τεκμηριωμένη απάντηση στα ψέματα του κ. Μαλούτα

ΚΟΖΑΝΗ

Λευτέρης Ιωαννίδης: “Μια τεκμηριωμένη απάντηση στα ψέματα του κ. Μαλούτα

Καταρχάς, ο κ. Δήμαρχος πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι όλα επικοινωνία.

Μετά από 3 χρόνια διοίκησης ας ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με τα προβλήματα του τόπου. Αν η προτεραιότητα του κ. Μαλούτα είναι η επανεκλογή του, η προτεραιότητα των πολιτών είναι η διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής, των οποίων ο ίδιος έχει την ευθύνη να ασχοληθεί και να επιλύσει.

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο για μια ακόμα φορά, αντί να απολογηθεί για τα πεπραγμένα του σχετικά με την πορεία και το μέλλον της τηλεθέρμανσης επιτέθηκε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή σχετικά με την σύμβαση που υπογράψαμε με τη ΔΕΗ.

Δεδομένου όμως ότι δεν έχω καμιά πρόθεση να συμμετέχω σε μια συζήτηση με συνθήματα θα επιδιώξω παρόλα αυτά να απαντήσω στον κ. Μαλούτα τεκμηριωμένα και με στοιχεία όπως πάντα:

 • Η προηγούμενη σύμβαση έληξε το 2012. Οι περίοδοι κατανάλωσης μετά το 2012 ήταν χωρίς σύμβαση με πολλούς κινδύνους για τις τηλεθερμάνσεις (χρηματοδοτήσεις, παροχή θερμικής ισχύος κ.λ.π.).

 • Η συζητήσεις για την ανανέωση της σύμβασης ξεκίνησαν από το 2009 επι δημαρχίας Πάρη Κουκουλόπουλου χωρίς να υπάρξει κανέναν αποτέλεσμα για πολλά χρόνια, παρά το πλήθος των συναντήσεων και της πλούσιας αλληλογραφίας.

 • Η ΔΕΗ εγγράφως είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η μη σύναψη σύμβασης δεν την δεσμεύει να παρέχει θερμική ισχύ στις τηλεθερμάνσεις και απειλούσε ρητά με διακοπή στην παροχή θερμότητας.

 • Η σύμβαση που υπογράφηκε είχε διάρκεια μέχρι το 2020 ούτως ώστε να επικαιροποιείται δεδομένου ότι πλέον οι συνθήκες σχετικά με την ενέργεια είναι ρευστές.

 • Ήδη είχαν συμφωνήσει και είχαν υπογράψει την ίδια ακριβώς σύμβαση τόσο ο Δήμος Αμυνταίου, όσο και ο Δήμος Μεγαλόπολης, πριν την υπογραφή από τη μεριά μας.

 • Το πρόβλημα με τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα δεν προέκυψε εξαιτίας της σύμβαση αλλά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι μειώθηκαν σημαντικά τα δωρεάν δικαιώματα που λαμβάνει η ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες εξαιτίας της τηλεθέρμανσης. Εξάλλου η ΔΕΥΑΚ εδώ και πολλά χρόνια πληρώνει για αγορά δικαιωμάτων για την κατανάλωση πετρελαίου που χρησιμοποιεί.

Είμαι σίγουρος πως, αν δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση τότε, ο κ. Μαλούτας σήμερα θα μας κατηγορούσε ότι αφήσαμε αθωράκιστη την τηλεθέρμανση και την περιοχή.

Εξάλλου το μοναδικό εργαλείο που διαθέτει σήμερα ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ για να διεκδικεί την λειτουργία των μονάδων, υπό τις δύσκολες παρούσες συνθήκες, είναι αυτή η σύμβαση και τίποτα άλλο.

Τον Δεκέμβριο του 2019, με επιστολή μου ζήτησα από την τότε πρόεδρο κα. Τουμπουλίδου να συζητηθεί το θέμα της σύμβασης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τόσο η πρόεδρος τότε, όσο και ο Δήμαρχος αρνήθηκαν να γίνει η συγκεκριμένη συζήτηση.

Δεδομένου όμως ότι ο κ. Μαλούτας είναι Δήμαρχος εδώ και 3 χρόνια, οφείλει να μας απαντήσει στα παρακάτω:

 • Γιατί ο κ. Μαλούτας δεν έκλεισε αυτός το θέμα μέχρι το 2014 και άφησε μια τεράστια εκκρεμότητα στους επόμενους;

 • Γιατί αποδέχτηκε την σιωπηρή ανανέωση της σύμβασης η οποία έληξε το 2020 και δεν ζήτησε αναθεώρηση όπως είχε κάθε δικαίωμα να κάνει σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης; Τυγχάνει να γνωρίζω πως επι της συγκεκριμένης σύμβασης έγινε πλήρη ενημέρωση στον Δήμαρχο πριν τη λήξη της διάρκειας το 2020.

 • Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη, αν η ΔΕΗ προχωρούσε στην διακοπή της θερμικής ισχύος, σε μια περίοδο μάλιστα τεράστιας ενεργειακής αβεβαιότητας και υπό το γεγονός πως οι λιγνιτικές μονάδες λειτουργούν με ζημία για τη ΔΕΗ;

 • Σύμφωνα με το μνημόνιο (άρθρο 8 παρ 2) που υπέγραψε ο κ. Μαλούτας στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 με τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, την Περιφέρεια Δ.Σ. και τον κ. Μουσουρουλη για το νέο μοντέλο λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων προβλέπεται ρητά η ενσωμάτωση του κόστους του CO2.

Γιατί τώρα με απόλυτα δική του ευθύνη αποδέχεται την ενσωμάτωση του κόστους CO2;

 • Γιατί ο κ. Μαλούτας απέφυγε την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2019, με την παρουσία των στελεχών της ΔΕΥΑΚ που ξέρουν πολύ αναλυτικά το ζήτημα το 2019;

Είναι γνωστή η συμπεριφορά του κ. Μαλούτα να αποφεύγει τους διαλόγους όταν γνωρίζει το αβάσιμο των επιχειρημάτων του, εξάλλου το ζήσαμε και προεκλογικά αυτό!

Η απάντηση του κ. Μαλούτα ότι δρομολογεί αυτός και η διοίκηση του την απεξάρτηση της τηλεθέρμανσης από τα ορυκτά καύσιμα είναι μια ακόμα θετική μεταστροφη του κ. Δημάρχου, όμως πολύ όψιμη και μάλλον επικοινωνιακού χαρακτήρα, αφού στο παρελθόν χαρακτήριζε την συγκεκριμένη συζήτηση ανώριμη ή απλά αναφερόταν στο έργο του Υδρογόνου ‘White Dragon’ ως λύση για την τηλεθέρμανση.

Ο Δήμαρχος αντί να απολογείται για το γεγονός ότι έχει αποδεχτεί απόλυτα την κυβερνητική πρόταση για πρόσδεση στο ορυκτό αέριο για τα επόμενα χρόνια, όπως έχει κάνει με όλες τις κυβερνητικές προτάσεις τα τελευταία δυο χρόνια, πετάει την μπάλα στην κερκίδα και κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, να παραπλανά τους πολίτες.

Την πλήρη ευθύνη για ότι έχει συμβεί μετά το 2019 την έχει ο κ. Μαλούτας και οι διοίκηση του, ας πάψει να προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πολίτες και ας αφοσιωθεί στην επίλυση των προβλημάτων.

Continue Reading
You may also like...

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH