Connect with us

Καταργείται η λαική στο Νιάημερο- Πως θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές

ΚΟΖΑΝΗ

Καταργείται η λαική στο Νιάημερο- Πως θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές

Ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό, ότι πλέον από σήμερα 15-6-21 οι λαϊκές αγορές του Δήμου Κοζάνης, τίθενται σε λειτουργία με βάση το α’ σχετικό. Συγκεκριμένα το σύνολο των εκθετών εγκαθίσταται σε κάθε λαϊκή αγορά με κενό διάστημα 1,00μ εκατέρωθεν των πάγκων. Αντίθετα η παράλληλη λαϊκή αγορά στο Νιαημερο, καταργείται.

Υπενθυμίζουμε ότι η χρήση της μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για το καταναλωτικό κοινό. Ιδιαίτερα παρακαλούμε το καταναλωτικό κοινό να τηρεί αποστάσεις 1,50μ τουλάχιστον και να μη σχηματίζει ουρές άνω των πέντε ατόμων. Οι εκθέτες των λαϊκών, υποχρεωτικά, θα πρέπει να διαθέτουν απολυμαντικό υγρό για χρήση από το κοινό, θα πρέπει να απολυμαίνουν συχνότατα ταμειακές μηχανές, ζυγιστικά όργανα, χώρους απόθεσης προϊόντων. Θα πρέπει να παρέχουν στο καταναλωτικό κοινό μαζί με τη σακούλα και γάντια μιας χρήσεως. Οι εκθέτες, επίσης, πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τον κανονισμό καθαριότητας και με το πέρας της λαϊκής να συγκεντρώνουν το σύνολο των απορριμμάτων σε κλειστές σακούλες ή κουτιά. Η μη συμμόρφωση με τα παραπάνω αποτελεί λόγο αποβολής από τις λαϊκές του Δήμου. Οι πωλητές και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι επίσης στην πραγματοποίηση ακτινοδιαγνωστικού ελέγχου (Self test) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Υπογραμμίζουμε ότι η πληρότητα λόγω αυξημένης αγροτικής παραγωγής είναι μεγάλη, η δε απόσταση μεταξύ των πάγκων πρέπει να είναι ένα μέτρο με τον ενδιάμεσο χώρο ελεύθερο από κάθε αντικείμενο.

Τα μήκη των εκθετηρίων πάγκων πρέπει να μην ξεπερνούν, τα καθορισμένα σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού λαϊκών αγορών, μήκη (δηλαδή παραγωγοί 4μ, έμποροι οπωροκηπευτικών 8μ, έμποροι αλιευμάτων 4μ, κοτόπουλων-ελιών 6μ, βιομηχανικών 7μ κτλ) Αν δεν υπάρχει η απαιτούμενη απόσταση ασφαλείας, το μήκος των εκθετηρίων πάγκων θα μειώνεται περαιτέρω.

Η λαϊκή αγορά Αριστοτέλους περιλαμβάνει πέραν της ομώνυμης οδού και κάθετες οδούς, οι οποίες είναι διαγραμμισμένες και στις οποίες θα τοποθετηθούν εκθέτες. Υπενθυμίζουμε τους επαγγελματίες, ότι δεν πρέπει να σταθμεύουν τα οχήματα τους, σε τμήματα των καθέτων οδών, στα οποία υπάρχει ήδη διαγράμμιση.

Στους χώρους, των λαϊκών αγορών, από νωρίς το πρωί, θα βρίσκεται κλιμάκιο της Υπηρεσίας το οποίο θα τοποθετεί τους εκθέτες και θα μεριμνά για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία.

Οι έλεγχοι θα είναι συστηματικοί και αυστηροί.

Επίσης τονίζουμε ότι παύει η λειτουργία της παράλληλης λαϊκής αγοράς στο Νιαημερο. Διεξηχθεί για 21 φορές, από 23-1-21 και αποτέλεσε μια εναλλακτική διέξοδο τόσο για το καταναλωτικό κοινό, το οποίο μπορούσε να πραγματοποιήσει τις αγορές του, σε συνθήκες μειωμένου συνωστισμού και με εύκολη πρόσβαση και στάθμευση, όσο και τους εκθέτες όπου μπορούσαν να διαθέσουν την παραγωγή ή τα εμπορεύματα τους και να εξασκήσουν το επάγγελμα τους. Ο μέσος όρος των εκθετών που δραστηριοποιήθηκε κάθε Σάββατο ήταν 37, ενώ ο μέγιστος αριθμός των εκθετών ήταν 72. Η παράλληλη λαϊκή αγορά απέκτησε το δικό της κοινό, το οποίο και δεν συνήθιζε να επισκέπτεται την κύρια λαϊκή αγορά Αριστοτέλους. Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν σαν ευρήματα από εμπειρική έρευνα πεδίου (και διαδικτυακή) για θέματα Λαϊκών αγορών, που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία μας, τον Απρίλιο.  Την έρευνα μπορείτε να δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο.

Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω.

Continue Reading
You may also like...

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH