Το project προορίζεται για περιοχή του Δήμου Εορδαίας στην Κοζάνη – Η συμμαχία με τη ΔΕΗ ΑΝ. και το ηχηρό «παρών» στα φωτοβολταϊκά

Με μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ματ» η Cantreva Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βάζει στα σκαριά ένα από τα μεγαλύτερα έργα αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα.

Ο δρόμος για την υψηλή αυτή επένδυση άνοιξε μετά την εξασφάλιση από τη ΡΑΑΕΥ, ρπιν λίγες μέρες άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 250 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 250 MW στη θέση «Γράτσιανη» της Δημοτικής Ενότητας Βλάστης του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στην Αρχή κατά τον κύκλο του περασμένου Ιουνίου και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά, ο σταθμός αποθήκευσης μέσω συσσωρευτών θα έχει εγκαταστημένη χωρητικότητα 1073,28 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 1.000 MWh.

Όσον αφορά την υλοποίηση του έργου, αναφέρεται ότι εξασφαλίζεται από την Cantreva Α.Ε. μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης. Ως γνωστόν οι άδειες αποθήκευσης αυτού του τύπου έχουν διάρκεια 25 ετών.

Η συμμαχία με τη ΔΕΗ και τα φωτοβολταϊκά

Υπενθυμίζεται ότι η Cantreva, συμφερόντων της οικογένειας Μανωλόπουλου, έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για έναν μεγάλο αριθμό φωτοβολταικών έργων συνολικής ισχύος άνω των 2 GW.

Η συμμαχία αυτή υλοποιείται μέσω της συμμετοχής της ΔΕΗ ΑΝ. με ποσοστό 49% σε τρεις θυγατρικές της Cantreva (με το 51% να ελέγχεται από τους βασικούς μετόχους της τελευταίας). Πρόκειται για τις εταιρείες «Πίβοτ Σόλαρ», «Τειχίο» και «Μπαλιάγα».

Ειδικότερα, η «Μπαλιάγα Α.Ε.» προωθεί τρία μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 600 MW, εκ των οποίων φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 300 MW στην Εορδαία Κοζάνης, 200 MW στους Σοφάδες Καρδίτσας και 100 MW στην περιοχή Πτελεού στον Αλμυρό.

Παράλληλα μέσω της «Πίβοτ Σόλαρ Α.Ε.», προωθούνται αντίστοιχα έργα συνολικής ισχύος 965 MW σε περιοχές της Κοζάνης, των Σερρών και του Κιλκίς, καθώς πάρκα συνολικής ισχύος 345 MW από την εταιρεία «Τειχίο Α.Ε.» σε περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας.

Το πεδίο της συνεργασίας αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω, τόσο σε γεωγραφικό, όσο και σε επίπεδο ισχύος, δεδομένου ότι η Cantreva, μέσω των τριών παραπάνω εταιρειών έχει συγκεντρώσει βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά έργα άνω των 2,5GW.

Ποια είναι η Cantreva

Η Cantreva Α.Ε. διαθέτει ισχυρό εκτόπισμα χρόνια τώρα στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ έχοντας όμως υπερβεί και τα εθνικά σύνορα με έργα σε Ιταλία, Ρωσία και Πολωνία.

Ο όμιλος, με Πρόεδρο τον Γιώργο Μανωλόπουλο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Χρήστο Μανωλόπουλο, ενσωματώνει μια μακρόχρονη εμπειρία καθώς τα στελέχη του δραστηριοποιούνται στην κατασκευαστική αγορά από το 2002, στις τηλεπικοινωνίες από το 2004 και στο χώρο των ΑΠΕ από το 2007.

Η Cantreva ιδρύθηκε το 2010 ως ΕΠΕ και δύο χρόνια μετά, το 2012, μετατράπηκε σε Α.Ε. Ο όμιλος μέσω της μητρικής και διαφόρων θυγατρικών διαθέτει στην Ελλάδα ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο κυρίως αιολικών έργων, ωστόσο παράλληλα έκανε μεγάλο άνοιγμα και στα φωτοβολταϊκά.

Έτσι, μέσω διαφόρων βραχιόνων έχει συγκεντρώσει βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος άνω των 3 GW. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις που αφορούν τη χρήση του 2021 η Cantreva κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 3,21 εκατ. ευρώ έναντι 2,24 εκατ. ευρώ το 2020 και τα μετά φόρων αποτελέσματα ήταν κέρδη 792.000 ευρώ έναντι ζημιών 516.000 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Πηγή:newmoney.gr