kozanipress

Appodixi: Σε λειτουργία η νέα έκδοση της εφαρμογής

Με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των στοιχείων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τέθηκε σε λειτουργία η νέα έκδοση της εφαρμογής appodixi μέσω του GooglePlay και AppleStore.

Mέσω της εφαρμογής η ΑΑΔΕ ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και έτσι έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Οι φορολογούμενοι, έχοντας τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους, μπορούν, μέσω της κάμερας του κινητού, να σκανάρουν τον κωδικό QR της απόδειξης. Για να αναφέρουν την απόδειξη, ο κάθε πολίτης μπορεί να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτή δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, ο πολίτης λαμβάνει τα εξής μηνύματα:

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η νέα έκδοση της εφαρμογής περιλαμβάνει τις ακόλουθες νέες λειτουργίες / δυνατότητες:

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει μπόνους σε όσους εντοπίσουν πλαστές αποδείξεις, η σχετική διάταξη με τις λεπτομέρειες παραμένει σε εκκρεμότητα. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι στις περιπτώσεις που από την καταγγελία διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει «πειράξει» τον φορολογικό μηχανισμό και εκδίδει πλαστές αποδείξεις, ο καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Το κατώτατο όριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανέρχονταν γύρω στα 200-300 ευρώ και το ανώτατο θα ξεπερνούσε τα 2.000 ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ποσά αυτά θα τηρηθούν.