kozanipress

«Alert» για τις επενδυτικές απάτες και τα «δολώματα» online αγγελιών

Έξαρση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι ηλεκτρονικές επενδυτικές απάτες, με τους επιτήδειους να επωφελούνται ταυτόχρονα από την αύξηση των διαδικτυακών συναλλαγών εν μέσω της πανδημικής κρίσης, αλλά και από την αναζήτηση των επενδυτών για τοποθετήσεις με υψηλές προσδοκώμενες αποδόσεις.

Τηλεφωνώντας στο υποψήφιο θύμα, στέλνοντας e-mail ή και με μηνύματα και διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο internet, οι επιτήδειοι καταφέρνουν να το πείσουν να προβεί σε συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε επενδύσεις που, όπως διατείνονται, είναι πολλά υποσχόμενες και ασφαλείς, καθώς προέρχονται επίσης από αξιόπιστες εταιρείες. Αυτή είναι και η μεγάλη παγίδα για τους υποψήφιους επενδυτές – θύματα, καθώς οι εταιρείες αυτές παρουσιάζονται να έχουν έδρα στην Ευρώπη (το συνηθέστερο Αγγλία και Ρουμανία) και όχι σε κάποια τριτοκοσμική χώρα. Ο επενδυτής πείθεται, έτσι, να ανοίξει λογαριασμό στις πλατφόρμες αυτές και ανακαλύπτει την αλήθεια όταν φτάνει η στιγμή να εξαργυρώσει την επένδυσή του…

Αν κάποιος, λοιπόν, σας καλέσει μιλώντας σας σε άπταιστα ελληνικά, και σας παροτρύνει να επενδύσετε ηλεκτρονικά μέσω κάποιας πλατφόρμας σε π.χ. bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα, συνάλλαγμα, μέταλλα, βαμβάκι κ.λπ., πρέπει να είστε ιδιαίτερα υποψιασμένοι και καθόλου παρορμητικοί στην απόφαση για επένδυση. Όλα τα παραπάνω αποτελούν «δολώματα» για μεγάλη «ψαριά» των επιτήδειων και αποτελούν περιπτώσεις εξαπάτησης επενδυτών, οι οποίες έχουν εντοπιστεί στην ελληνική αγορά.

Βεβαίως, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους επενδυτές στην Ελλάδα. Η αύξηση στις επενδυτικές απάτες το τελευταίο διάστημα προβληματίζει έντονα τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και το θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ιnsider, τις προηγούμενες ημέρες στο πανευρωπαϊκό working group για την ασφάλεια πληρωμών του European Payment Council.

Στην Ελλάδα, ιδιαίτερη έκταση έχουν λάβει και οι απάτες μέσω online αγγελιών για πώληση προϊόντων. Το υποψήφιο θύμα μπορεί να έχει βάλει αγγελία ότι πουλάει κάποιο αντικείμενο και δέχεται τηλεφώνημα από ενδιαφερόμενο αγοραστή (θύτη), ο οποίος του ζητάει τα στοιχεία e-banking προκειμένου, δήθεν, να του καταθέσει το τίμημα. Κλέβοντας τους κωδικούς e-banking του αφελούς (διότι ποτέ, ούτε η ίδια η τράπεζα, ζητάει τους κωδικούς μας) καταφέρνει να έχει πρόσβαση στο πορτοφόλι του θύματος, πραγματοποιώντας αγορές  σε αληθινό έμπορο «κερασμένες» από το θύμα. Ο απατεώνας μπορεί να παριστάνει επίσης τον πωλητή ενός (ανύπαρκτου) προϊόντος και να πείθει το θύμα – αγοραστή να καταθέσει προκαταβολή.

«Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις διαφημίσεις για εξωφρενικές προσφορές ή θαυματουργά προϊόντα, μέσω emails, διαδικτυακές αγγελίες, αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, αναδυόμενα παράθυρα κατά την πλοήγηση. Προσοχή εάν οι αγορές αυτές γίνονται μόνο με κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό ή μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων και σχεδόν ποτέ με αντικαταβολή ή πιστωτική κάρτα», λέει στο Insider ο κ. Ιωάννης Τζάνος, Μέλος στην Ειδική Επιτροπή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Απάτης στα Μέσα και Συστήματα Πληρωμών και Βοηθός Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Εταιρικής Ασφάλειας και Υπεύθυνος Ασφάλειας Πληροφοριών του Ομίλου Eurobank. Όπως συμβουλεύει, οι συναλλασσόμενοι πρέπει:

•    Να κάνουν χρήση, όταν είναι δυνατόν, εγχώριων αξιόπιστων και γνωστών ηλεκτρονικών καταστημάτων.
•    Να κάνουν έρευνα σε αξιόπιστες πηγές στο διαδίκτυο για σχόλια και συστάσεις άλλων πελατών που έχουν ήδη αγοράσει από το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα.
•    Να μην κάνουν παραγγελίες από άγνωστα ηλεκτρονικά καταστήματα που βρήκαν σε κάποιο email που τους απεστάλη από άγνωστο αποστολέα
•    Να αποφεύγουν την πραγματοποίηση αγορών που απαιτούν, αποκλειστικά, την πληρωμή μέσω τραπεζικού εμβάσματος και δεν δέχονται την πληρωμή με πιστωτική κάρτα ή την αντικαταβολή ως τρόπο πληρωμής.
•    Να αποφεύγουν να δίνουν προκαταβολή για συμφωνία με κάποιον που γνώρισαν μέσω email, ηλεκτρονικής αγγελίας, ανάρτησης σε κοινωνικά δίκτυα.

Αναφερόμενος, ειδικά, στις επενδυτικές απάτες, ο κ. Τζάνος επισημαίνει ότι οι επενδυτές πριν πουν το «ναι» στην προτεινόμενη επένδυση, πρέπει να ψάξουν αν πράγματι πρόκειται για εταιρείες αδειοδοτημένες (και αυτό, ψάχνοντας μέσω των τοπικών αρχών της χώρας που η εταιρεία φέρεται να έχει την έδρα της).

Για την πρόληψη επενδυτικής απάτης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιστήσει στους επενδυτές πριν οποιαδήποτε συναλλαγή:
-Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπουν διαφημίσεις στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις.
-Να είναι προσεκτικοί, εάν επικοινωνούν μαζί τους μέσω τηλεφωνικού αριθμού είτε άγνωστου, είτε ακόμη και με πρόθεμα άλλης χώρας, και επιμένουν να πραγματοποιήσετε την προτεινόμενη επένδυση άμεσα.
Για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί μία αύξηση τέτοιων τηλεφωνημάτων με πρόθεμα (+ 44..). Μην προβείτε σε επένδυση άμεσα όπως σας ζητούν, πριν διενεργήσετε πρώτα έλεγχο των στοιχείων της εκάστοτε εταιρείας.
-Να ρωτούν πάντα όποιον τους καλεί ή να αναζητούν στην ιστοσελίδα που τους έχουν παραπέμψει για επενδύσεις ή συναλλαγές, τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Ποια είναι η εταιρεία που καλεί ή διαφημίζεται; Ποια εταιρία διαχειρίζεται την πλατφόρμα που σας συστήνουν;
2. Πού βρίσκεται η έδρα της εταιρείας;
3. Η εταιρεία είναι αδειοδοτημένη; Εάν απαντούν ότι είναι αδειοδοτημένη ή αναγράφεται στην διαφήμιση ή στην ιστοσελίδα της ότι είναι αδειοδοτημένη, να διαβάζουν προσεκτικά ποια εποπτική αρχή έχει χορηγήσει την άδεια.

-Πριν προβούν σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων τους ή απόφαση για επένδυση, πάντα να κάνουν τη δική τους έρευνα σχετικά με το προϊόν και την εταιρεία μέσω της οποίας σκέφτονται να επενδύσουν, και να βεβαιωθούν ότι έχουν λάβει τις παραπάνω βασικές πληροφορίες και ότι η εταιρεία είναι αδειοδοτημένη από υπαρκτή αρμόδια εποπτική αρχή.

-Πριν προβούν σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων ή απόφαση για επένδυση, να ελέγχουν εάν η εταιρεία διαθέτει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή ευρωπαϊκό διαβατήριο.

-Να ανατρέχουν στη Λίστα Προειδοποιήσεων της ΕΚ για να ενημερωθούν για διαδικτυακές απάτες.

-Να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες της αλλοδαπής εποπτικής αρχής (προερχόμενης είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από τρίτη χώρα) από την οποία τους είπαν ότι έχει αδειοδοτηθεί η εταιρεία προκειμένου α) να επιβεβαιώσουν ότι είναι αδειοδοτημένη και β) να ενημερωθούν αναφορικά με τις προειδοποιήσεις διαδικτυακής απάτης που έχουν αναρτηθεί.

– Να ζητούν τη συνδρομή τρίτου ανεξάρτητου πιστοποιημένου επενδυτικού συμβούλου πριν επενδύσουν.

-Να μην προκαταβάλλουν κανένα χρηματικό ποσό πριν βεβαιωθούν πως έχουν προβεί στις ανωτέρω ενέργειες και ελέγχους.

– Καμία πρόταση εμπορικής προώθησης δεν πρέπει να κάνει τους επενδυτές να ξεχνούν ότι ΠΟΤΕ δεν υπάρχει υψηλό κέρδος χωρίς υψηλό κίνδυνο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μέρους ή του συνόλου του επενδυόμενου κεφαλαίου.

www.insider.gr