kozanipress

15η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Η 15η Μαρτίου  καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ το 1983 ως η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Δυτικής Μακεδονίας μάχεται διαχρονικά για την προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και για την ορθή ενημέρωση και πληροφόρηση τους.

Το αυξημένο κόστος ζωής και η συνακόλουθη ακρίβεια στην μετά covid εποχή πρέπει να αφυπνίσουν τους καταναλωτές ώστε ενωμένοι να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη βιώνουμε μια καταιγίδα: οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας, που μόνον εν μέρει συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις τους, σε άλλους τομείς (τρόφιμα, φάρμακα, χημικές ουσίες κ.λπ.) έχουν οδηγήσει, σε υψηλό πληθωρισμό. Οι τιμές πετούν στα ύψη, οι αλυσίδες προμήθειας διαταράσσονται και οι καταναλωτές ανησυχούν πολύ για το άμεσο μέλλον.

Πρέπει, λοιπόν, να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα, για να μετριαστούν, ή να αντιμετωπιστούν για τους καταναλωτές, οι συνέπειες της κρίσης του κόστους διαβίωσης. Τα μέτρα αυτά προτείνονται από τη BEUC – Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών και το ΚΕ.Π.ΚΑ.- Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών. Οι δύο οργανώσεις καταναλωτών ζητάμε να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες διάφοροι φορείς, είτε είναι εταίροι της αγοράς, είτε είναι πολιτικοί. Τα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικό χρόνο και στοχεύουν, σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού, ανάλογα με τις ανάγκες τους:

Και να θυμόμαστε, οι καταναλωτές έχουμε δύναμη, με την επιλογή αγαθών και υπηρεσιών από προμηθευτές – εμπόρους που σέβονται τους καταναλωτές, επιβραβεύουμε τους ανωτέρω και τιμωρούμε εκείνους που δεν σέβονται και που εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές έτσι ώστε να αλλάξουν πρακτική και οι τελευταίοι και να εκλείψουν τα αθέμιτα φαινόμενα.

 

Με εκτίμηση,
Για το Δ. Σ. του ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας

Ο Πρόεδρος

Βασίλειος Ιωαννίδης