Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σε σειρά, ωστόσο, επιμέρους άρθρων καταγράφηκαν ευρύτερες πλειοψηφίες, κυρίως από βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.
Ψηφίστηκαν επίσης:
- η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τον ψηφιακό έλεγχο των μέτρων στις εκπαιδευτικές δομές (ναι: ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, παρών: ΣΥΡΙΖΑ, όχι: λοιπά κόμματα)
- η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το προσοντολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ναι: ΝΔ, παρών: ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, όχι: λοιπά κόμματα) καθώς και
- η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση του προγράμματος “Θησέας” και τα “αδήλωτα τετραγωνικά” (ναι: ΝΔ, παρών: ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, όχι: λοιπά κόμματα).
Κλείνοντας τη συζήτηση ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας είπε ότι η σημερινή μέρα «σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά στην προστασία των ζώων, στη μείωση των αδέσποτων και στη μείωση της κακοποίησης». Με το νομοσχέδιο, συνέχισε, η κυβέρνηση αποβλέπει στη θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών συλλόγων και πολιτών, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και της προστασίας των αδέσποτων. Όπως υπογράμμισε, διαμορφώνεται μια νέα φιλοσοφία, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές και διαδικασίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μεσοπρόθεσμα, να γίνει αξιολόγηση της πορείας του.
Η υπερψήφιση το νομοσχεδίου, τόνισε ο κ. Πέτσας, αποτελεί απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της γενικότερης προστασίας των ζώων, του περιβάλλοντος και της φύσης: “Καθώς οι πιέσεις της κλιματικής κρίσης πολλαπλασιάζονται, έχουμε το ηθικό χρέος να προστατέψουμε τους πλέον άμεσους συγκατοίκους μας στον πλανήτη, εφαρμόζοντας έξυπνες λειτουργίες και σύγχρονες λύσεις” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Δεν είναι μόνο θέμα Πολιτισμού αλλά και κοινής λογικής, να θέλουμε να συνεχίσει να αποτελεί ο πλανήτης Γη, το κοινό σπίτι όλων μας».