Αντιμέτωποι με το φαινόμενο των αλλαγών του Κλίματος και των επιπτώσεών τους στην καλλιέργεια του Κρόκου βρίσκονται οι καλλιεργητές της Κοζάνης, που για τρίτη συνεχή χρονιά βλέπουν την παραγωγή τους να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Βασίλης Μητσόπουλος, η συγκομιδή ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου κι όπως όλα δείχνουν «θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2022 και 2023, παρότι υπάρχει μια μικρή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, λίγο πάνω από τα 5.000 στρέμματα».
Όταν ανθίσει ο Κρόκος, οι παραγωγοί έχουν περιθώριο τρεις ή τέσσερις ημέρες για να συλλέξουν τα λουλούδια του. Εάν δεν προλάβουν, οι στήμονες του λουλουδιού θα μαραθούν. Για να παραχθεί μόλις ένα γραμμάριο Κρόκου απαιτούνται περισσότερα από 150 λουλούδια, ενώ για να παράξει ο παραγωγός ένα κιλό κρόκου χρειάζεται να συλλέξει 500.000 λουλούδια.
Η συλλογή των λουλουδιών είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία καθότι οι εργάτες πρέπει να βρίσκονται συνεχώς, επί ώρες, σκυμμένοι στο έδαφος. Το ημερομίσθιο μαζί με το εργόσημο είναι περίπου 60 ευρώ. «Το εργατικό δυναμικό, λόγω της δημογραφικής συρρίκνωσης αλλά και της απολιγνιτοποίησης, που ανάγκασε ορισμένους να φύγουν από την περιοχή, είναι λιγοστό», σημειώνει ο κ. Μητσόπουλος.
Ο ίδιος διαπιστώνει επίσης ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν το αγροτικό επάγγελμα πολύ επισφαλές, «παρότι η καλλιέργεια του φυτού ήταν πάντα ένα αξιοπρεπές συμπληρωματικό εισόδημα για τα μέλη μας», όπως λέει. «Αυτό μας ανησυχεί και θέλουμε να το αλλάξουμε», καταλήγει.
Ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών έχει σήμερα περί τα 1000 μέλη και η τιμή που πληρώνει στα μέλη του με την παράδοση του προϊόντος, είναι περίπου 2.000 έως 2.200 ευρώ/κιλό Κρόκου.
Ο Κρόκος Κοζάνης είναι από τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου και είναι περιζήτητο αιώνες τώρα, για το υπέροχο χρώμα του, το άρωμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
www.zougla.gr