kozanipress

Φοιτητικές εστίες: Ξεκινά η διαδικασία για κατασκευή στη Δυτική Μακεδονία μέσω ΣΔΙΤ

Την έναρξη της διαδικασίας για την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Δυτική Μακεδονία μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ανακοινώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν έξι Φάκελοι Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Α΄ φάση Διαγωνισμού) για το έργο «Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ».

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα επιλεγεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα αναλάβει για διάστημα 30 ετών τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας/φύλαξης και καθαριότητας των φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης και των φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας, συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών.

Η υλοποίηση του εν λόγω έργου ΣΔΙΤ, που σηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων χώρων διαμονής των φοιτητών αλλά και της εικόνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος στέγασης, αλλά και στην ποιότητα της εκπαιδευτικής εμπειρίας των φοιτητών ευρύτερα.

Απλησίαστα τα ενοίκια φοιτητικής στέγης

Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης είναι τεράστιο και χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται, συνεπώς η δημιουργία φοιτητικών εστιών είναι επιτακτική ανάγκη για να αντιμετωπιστεί .

Το κόστος ενοικίασης έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα με αποτέλεσμα να γίνονται απλησίαστα για τους γονείς τα παιδιά των οποίων σπουδάζουν μακριά από το σπίτι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν εκτιμητές ακινήτων και μεσιτικές εταιρείς, τα ενοοίκια για φοιτητικά σπίτια είναι ακόμη και υπερδιπλάσια σε σχέση με 10 χρόνια πριν.

Η φετινή έρευνα της Geoaxis Property & Valuation Services, εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, που δημοσιεύτηκε λίγο πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής σεζόν, από το 2015 έως και φέτος, η μέση αύξηση των ενοικίων φοιτητικής στέγης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο και Κομοτηνή, διαμορφώνεται σε 91,5%. Ωστόσο, στην Αθήνα και την Πάτρα, η αύξηση ανέρχεται σε 115,7% και 112,5% αντίστοιχα, καταδεικνύοντας την μεγάλη άνοδο της ζήτησης και την ταυτόχρονη μείωση της προσφοράς.

www.ot.gr