Με μελανά χρώματα -αν και διανύουμε τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα- περιγράφει την αγορά της Φλώρινας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας (ΕΣΦ) Θωμάς Ταλλίδης. Όπως λέει στο thesseconomy.gr ο κ. Ταλλίδης «πάρα πολλά μαγαζιά έχουν κλείσει όχι μόνο στην πόλη της Φλώρινας αλλά σε όλο το νομό. Η Φλώρινα είναι μια μικρή πόλη των 10.000-12.000 κατοίκων. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κλειστά καταστήματα που δεν λειτουργούν πλέον στο κέντρο της πόλης. Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει πάρα πολλά εμπορικά καταστήματα. Κατά τη δική μου εκτίμηση, έχει κλείσει περίπου το 30% των εμπορικών καταστημάτων της πόλης».
Υποτονική η κίνηση ενόψει του Πάσχα
«Στη Φλώρινα η κίνηση στην αγορά της πόλης, αν κι έχουμε μπει στη Μεγάλη Εβδομάδα, κι αναφέρομαι αποκλειστικά στα εμπορικά καταστήματα είναι υποτονική», αναφέρει απογοητευμένος ο πρόεδρος του ΕΣΦ. Και εξηγεί ότι συμβαίνει αυτό «γιατί δεν υπάρχει από πλευράς πελατών η οικονομική δυνατότητα που υπήρχε άλλες εποχές. Μην ξεχνάμε ότι πριν από ένα δεκαήμερο είχαμε ακόμη χιόνια, άρα ξοδεύτηκαν πολύ μεγάλα ποσά από τον οικογενειακό προϋπολογισμό στη θέρμανση. Οπότε μετριάζεται κατά πολύ και η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή. Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, που έχουμε και λαϊκή αγορά στην πόλη μας, η κίνηση περιορίζεται μόνο στη λαϊκή αγορά. Ο κόσμος ασχολείται μόνο με τα τρόφιμα, γιατί είναι το πρωτεύον, και δεν πιστεύω ότι θα δώσει την απαιτούμενη… ματιά προς τα αμιγώς εμπορικά καταστήματα. Δηλαδή, με απλά λόγια το ‘πάνω χέρι’ έχουν η λαϊκή αγορά, τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία. Αυτά είναι πλέον που καθορίζουν τις ημέρες αυτές».
«Έχουμε φτάσει στο ‘αμήν’»
«Τα εμπορικά καταστήματα αντιμετωπίζουν το φάσμα του κλεισίματος είτε λόγω αναδουλειάς, είτε λόγω χρεών είτε λόγω μη ένταξής τους σε προγράμματα, οπότε η δυσχέρεια είναι πολλή μεγάλη» διευκρινίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Και προσθέτει «μην ξεχνάμε επίσης ότι πολύ μεγάλο κομμάτι της νεολαίας μας ηλικίας από 20-35 χρόνων έχουν μεταναστεύσει είτε εσωτερικά είτε στο εξωτερικό. Κι αυτό είναι ένα πλήγμα σοβαρό προς την τοπική οικονομία. Η Φλώρινα είναι μια μικρή πόλη των 10.000-12.000 κατοίκων. Σε λίγο όπως πάμε θα καταντήσουμε να έχουμε μαγαζιά αλλά να μην έχουμε πελατεία. Το άσχημο είναι ότι και οι κυβερνώντες δεν ακούνε όλα αυτά τα χρόνια τους προβληματισμούς που έχουμε θέσει προς τα εκάστοτε υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Οι επιστολές και τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουμε στείλει μένουν στα συρτάρια ή τα διαγράφουν. Με το νέο φορολογικό σύστημα όλοι οι συνάδελφοι έχουν φτάσει στο ‘αμήν’. Αυτό ισχύει για τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα φυσικά. Όμως για εμάς εδώ που είμαστε στη ‘γωνιά’ της Ελλάδος και είμαστε μικρός νομός, μια πόλη με μικρή οικονομική δραστηριότητα, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Για παράδειγμα δεν έχουμε καμιά επιδότηση για τα καύσιμα που καταναλώνονται από τους Φλωρινιώτες για τον βαρύ χειμώνα που υπάρχει. Τα καύσιμα τα πληρώνουμε πανάκριβα, τα πληρώνουμε με… καπέλο».
«Μας κυνηγούν Θεοί και δαίμονες»
Όπως λέει ο κ. Ταλλίδης το πρόβλημα της οικονομικής δυσπραγίας στην αγορά της πόλης δεν είναι χτεσινό. «Είναι μια κατάσταση που τη βιώνουμε εδώ και 20-30 χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε δίπλα μας το κρατίδιο των Σκοπίων όπου πηγαίνει εκεί ο κόσμος για καύσιμα αυτοκινήτων και για οποιεσδήποτε άλλες αγορές. Έχουμε δηλαδή και μεγάλη διαρροή χρήματος προς άλλο κράτος. Δεν δίνεται βάση στην επαρχία και ειδικά στη δική μας περιοχή, ένα νομό ο οποίος έχει έξι λίμνες. Θα μπορούσαν να τον αξιοποιήσουνε. Είμαστε ένας νομός που συνορεύουμε με δύο χώρες, είναι τριεθνής. Είναι ένας νομός που με την περιοχή των Πρεσπών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να γίνει η περιοχή μας η Ελβετία των Βαλκανίων», προσθέτει λυπημένος. Δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον. «Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος και το λέω αυτό, δυστυχώς, μετά λόγου γνώσεως. Είμαι στην αγορά και στο κατάστημά μου από μικρό παιδί, διότι το παρέλαβα από τον πατέρα μου. Αυτά τα οποία περνάμε τα τελευταία χρόνια είναι εντελώς αλλοπρόσαλλα. Ποτέ δεν είχαμε στο μυαλό μας τέτοια πράγματα. Θυμάμαι μια κουβέντα που έλεγε ο πατέρας μου. ‘Το εμπόριο αρρωσταίνει αλλά δεν πεθαίνει’. Εδώ τα τελευταία 15 χρόνια από την οικονομική κρίση και μετά είμαστε μόνιμα σε αρρώστια. Κάθε έμπορος, ο οποίος είναι σήμερα ανοικτός στην πόλη της Φλώρινας αλλά και σε άλλες μικρές πόλεις της Ελλάδος, έχει χάσει 15 χρόνια από τη ζωή του με τα βάρη που υπάρχουνε. Μας κυνηγούν Θεοί και δαίμονες» καταλήγει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας Θωμάς Ταλλίδης.
thesseconomy.gr