Από τις κατακλυσμιαίες πλημμύρες στην Ισπανία μέχρι τον κυκλώνα Χέλεν που έπληξε τη Βόρεια Καρολίνα στις ΗΠΑ, μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέοντα με την κλιματική αλλαγή σημάδεψαν τον πλανήτη το 2024.
Ήταν εξάλλου το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, με τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη να υπερβαίνει τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Μια σειρά φωτογραφιών της Greenpeace καταγράφει τις συνέπειες του ακραίου καιρού σε όλο τον κόσμο.
Νερό κυλά στη θάλασσα καθώς ο παγετώνας του Μπρέσβελμπριν λιώνει στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία τον Ιούλιο. Το 2024 που φεύγει ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος για την Αρκτική.
Πλημμύρα μετά τις καταρρακτώδεις βροχές του Μαΐου στο Χόμα Μπέι της Κένυας. Σύμφωνα με μελέτη, η κλιματική αλλαγή διπλασίασε την πιθανότητα ακραίων βροχοπτώσεων.
Πλημμύρα στο Σάο Λεοπόλντο της Βραζιλίας τον Μάιο. Περίπου 650.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις, των οποίων η πιθανότητα εκδήλωσης εκτιμάται ότι διπλασιάστηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ο τυφώνας Γκέμι σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Σαν Ματέο και άλλες πόλεις των Φιλιππίνων. Το φαινόμενο φούντωσε λόγω των θερμών επιφανειακών υδάτων στον Ειρηνικό που θα ήταν «σχεδόν αδύνατο να εμφανιστούν» χωρίς της κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μελέτη.
Η γιγάντια δασική πυρκαγιά του «Park Fire» που έκαψε περισσότερα από 1,6 εκατ. στρέμματα στην Καλιφόρνια τον Ιούλιο, η τέταρτη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην πολιτεία. Οι πυρκαγιές καταστρέφουν σήμερα πέντε φορές μεγαλύτερη έκταση από ό,τι πριν από 50 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη.
Πυρκαγιά στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο το καλοκαίρι. Η αποψίλωση έχει περιοριστεί μετά την επιστροφή του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, όμως οι πυρκαγιές φούντωσαν φέτος λόγω πρωτοφανούς ξηρασίας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Τον Ιούλιο καταγράφηκαν πάνω από 11.000 πυρκαγιές, το μεγαλύτερο νούμερο εδώ και δύο δεκαετίες.
Ο κυκλώνας Χέλεν άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές στο Μπάλτιμορ Βίλατζ και άλλες περιοχές της Βόρειας Καρολίνας τον Οκτώβριο. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο εκατομμύρια έμειναν χωρίς ρεύμα. Σύμφωνα με μελέτη, η κλιματική αλλαγή αύξησε κατά 10% τη βροχόπτωση.
Η επόμενη μέρα μετά τις πλημμύρες στη Βαλένθια της Ισπανίας τον Οκτώβριο, όπου περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η κλιματική αλλαγή διπλασίασε τον κίνδυνο τέτοιων ραγδαίων βροχοπτώσεων, υπολογίζει μελέτη.
www.in.gr