Σε δραματικούς τόνους, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι οι αγορές είναι ήρεμες «μόνο και μόνο επειδή έχουν υπόψη τους ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για το Ταμείο. Αν δεν υπάρξει, το αίσθημα των αγορών θα αλλάξει»
Χωρίς συμφωνία, ως αναμενόταν, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (19/06) η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών με βασικό θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού. Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν ότι… διαφωνούν και έκλεισαν «ραντεβού» ξανά στα μέσα Ιουλίου, για μια νέα Σύνοδο με φυσική παρουσία και υπό την γερμανική προεδρία της ΕΕ.
Μετά την τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για μια συμφωνία γρήγορα και της Προέδρου της Κομισιόν που χαρακτήρισε την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι ως «ισορροπημένη και γενναιόδωρη», το λόγο πήρε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σε δραματικούς τόνους, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι οι αγορές είναι ήρεμες «μόνο και μόνο επειδή έχουν υπόψη τους ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για το Ταμείο. Αν δεν υπάρξει, το αίσθημα των αγορών θα αλλάξει», τόνισε.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε ότι ορισμένοι ηγέτες ίσως δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κάλεσε να τη συνειδητοποιήσουν. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι οι επιχορηγήσεις πρέπει να είναι ύψους 500 δισ. ευρώ και τόνισε την ανάγκη για συμφωνία πριν από το τέλος του καλοκαιριού προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναταραχών στις αγορές (και υπό την πίεση των συνομιλιών για το Brexit).
Από την άλλη πλευρά, των «τσιγκούνηδων του Βορρά» το λόγο πήρε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δήλωσε ότι «το ταμείο ανάκαμψης δεν πρέπει να αποτελεί είσοδο σε μια μόνιμη ένωση χρέους – πρέπει επομένως να υπάρχει σαφές χρονικό όριο. Είναι επίσης απαραίτητο να συζητήσουμε πώς θα δαπανώνται τα χρήματα, πώς θα διανέμονται και με ποιους όρους θα πρέπει να δίνεται η όποια βοήθεια».
Μητσοτάκης: Πλήρης η ελληνική στήριξη στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης
«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε, εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό, θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα» υπογράμμισε.
Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.
Τέλος, για την τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Ζήτησε δε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.