kozanipress

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για απόπειρα τηλεφωνικής απάτης

Συνελήφθησαν -2- αλλοδαποί, για απόπειρα τηλεφωνικής απάτης, λίγο πριν παραλάβουν από  85χρονη ημεδαπή, -100- χρυσές λίρες αξίας περίπου -55.000- ευρώ και το χρηματικό ποσό των -500- ευρώ, στην πόλη της Καστοριάς.

Εξιχνιάσθηκαν ακόμη -3- περιπτώσεις απόπειρας τηλεφωνικής απάτης σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Η εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από τους συλληφθέντες που είχαν το ρόλο των «εισπρακτόρων», καθώς και τουλάχιστον ακόμη -2- συνεργούς τους, τα στοιχεία των οποίων αναζητούνται να ταυτοποιηθούν.

Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να αποσπάσουν  χρηματικά ποσά και τιμαλφή από τους παθόντες, με το πρόσχημα έκτακτης ανάγκης χειρουργικής επέμβασης συγγενικού τους προσώπου.

Εξιχνιάσθηκαν, ύστερα από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών των Τμημάτων Ασφάλειας και Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς, συνολικά -4- περιπτώσεις απόπειρας τηλεφωνικής απάτης, που τελέσθηκαν σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίες διαπράχθηκαν χθες (29-09-2024)στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.

Για τις υποθέσεις αυτέςσυνελήφθησαν χθες (29-09-2024) τις απογευματινές ώρες στην πόλη της Καστοριάς, ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση των προαναφερόμενων αστυνομικών, -2- αλλοδαποί, ηλικίας 19 και 55 ετών, οι οποίοι είχαν το ρόλο των «εισπρακτόρων», ενώ αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τουλάχιστον ακόμη δύο (2) συνεργών τους, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα των απατών σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από εγκληματική ομάδα, ήτοι άτομα που ενώθηκαν για να διαπράττουν απάτες ώστε να προσποριστούν παράνομο οικονομικό όφελος.

Στο πλαίσιο της δράσης της εγκληματικής ομάδας, άγνωστα άτομα πραγματοποίησαν τηλεφωνικές κλήσεις σε ανυποψίαστους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και ανέφεραν ψευδώς σ’ αυτούς ότι συγγενικό τους πρόσωπο είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό και έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης, για την οποία απαιτούνταν χρηματικό ποσό και τιμαλφή. Οι ανωτέρω πολίτες αντιλαμβανόμενοι την σε βάρος τους απόπειρα εξαπάτησης, δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις αυτών και ενημέρωσαν τις Αστυνομικές Αρχές.

Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία οι προαναφερόμενοι αστυνομικοί, εντόπισαν και συνέλαβαν τους -2- αλλοδαπούς λίγο πριν  παραλάβουν από  85χρονη ημεδαπή, -100- χρυσές λίρες αξίας περίπου -55.000- ευρώ και το χρηματικό ποσό των -500- ευρώ, στην πόλη της Καστοριά.

Ειδικότερα, τις μεσημβρινές ώρες χθες (29-09-2024), η 85χρονη δέχτηκε τηλεφωνική κλήση από άγνωστο άνδρα, ο οποίος της συστήθηκε ως ιατρός και αφού προφασίστηκε ότι συγγενικό της πρόσωπο (κόρη) είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό και έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης, της απαίτησε την καταβολή χρηματικού ποσού και τιμαλφή «δήθεν» για το χειρουργείο, ενώ ταυτόχρονα άγνωστη γυναίκα προσποιούνταν την κόρη της 85χρονης.

Συνολικά κατασχέθηκαν -2- κινητά τηλέφωνα κα -1- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ως μέσα τέλεσης των αξιόποινων πράξεων.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καστοριάς συνεχίζονται οι έρευνες για τη ταυτοποίηση ακόμη δύο ατόμων – μελών της ομάδας, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, καθώς και ο εντοπισμός τυχόν άλλων παθόντων.

Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς, ενώ οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.