kozanipress

Συνέντευξη της βουλευτή Κοζάνης και τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., Καλλιόπης Βέττα, στην εφημερίδα Political

ΕΡΩΤΗΣΗ 1. : Περιφερειακό Συνέδριο στην Κοζάνη, την εκλογική σας περιφέρεια. Τελικά τι έβγαλε, πως βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από αυτήν την προσυνεδριακή διαδικασία;

O ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. πραγματοποίησε το πρώτο του περιφερειακό, αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κοζάνη, με το δεύτερο να ακολουθεί στην Θεσσαλία στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα ότι το βλέμμα του είναι στραμμένο στους πολίτες που βιώνουν τα επίχειρα από την αδιαφορία και την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Οι εισηγήσεις, οι τοποθετήσεις φορέων, οι γόνιμες συζητήσεις μεταξύ των ομιλητών και των ακροατών, καθώς και η μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, απέδειξαν τη μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου.

Η Δυτική Μακεδονία προσδοκά λύσεις και όραμα για το παρόν και το μέλλον της. Αυτή η επιδίωξη συναντήθηκε με τον προγραμματικό λόγο και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., δημιουργώντας μια γόνιμη συνθήκη, ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανταλλαγής απόψεων και παραγωγής θέσεων.

Οπότε, από όλες τις απόψεις, ήταν μια πετυχημένη αρχή σε μια διαδικασία που θα έχει, όπως όλοι μας προσδοκούμε, ανάλογη συνέχεια.

 

 ΕΡΩΤΗΣΗ 2. Στο πολιτικό μας σκηνικό κυριαρχεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η κυβέρνησή του. Μήπως φέρει ευθύνες και το δικό σας κόμμα, που δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Δεν θα συμφωνήσω με αυτή την παραδοχή. Η κυβέρνηση, παρά την πρόσφατη εκλογική εντολή, έχει απολέσει σημαντικό τμήμα της νομιμοποίησης της.

Οι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες δείχνουν απογοήτευση, οργή και απόγνωση των πολιτών. Η δυσαρέσκεια στους τομείς της ακρίβειας, του πληθωρισμού, της αγροτικής παραγωγής, της Υγείας και της Παιδείας,  είναι πρωτοφανής.

Οπότε, δεν συμμερίζομαι τις εκτιμήσεις για πολιτική κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος, το αντίθετο, οι τριγμοί είναι μεγάλοι και σας διαβεβαιώνω θα ενταθούν ακόμη περισσότερο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.  από την άλλη, βρέθηκε σε μια μεταβατική συνθήκη, με την αποχώρηση του ιστορικού ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, την διενέργεια εσωκομματικών εκλογών, με τις συνέπειες  που προκλήθηκαν.

Ωστόσο, ο αντιπολιτευτικός του βηματισμός, ήταν και είναι ταχύς, ενώ οι παρεμβάσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου είναι πολλαπλές και ουσιώδεις, ακριβώς για να ανασυνδέσουμε την επαφή με τα κοινωνικά στρώματα που διεκδικούμε να εκφράσουμε.

Να είστε βέβαιος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αρχής γενομένης από το επερχόμενο συνέδριο και τις ευρωεκλογές, θα εκφράσει ξανά τις ανάγκες, τις αξίες και τα ιδανικά της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3 : Ένας εκ των στενών συνεργατών του προέδρου σας, ο Νίκος Παππάς, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει  «αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση» και γενικά υπάρχει μια γενική «μουρμούρα». Κρίνετε πως υπερβάλλει ή κάτι πρέπει να διορθωθεί;

Η απομόνωση φράσεων και η αξιολόγηση εντός διαφορετικών πλαισίων συνιστά μια πάγια πρακτική παραχάραξης της πραγματικότητας. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία μουρμούρα, από και προς οποιονδήποτε. Υπάρχουν, όπως σε κάθε δημοκρατικό και πλουραλιστικό κόμμα, απόψεις, σκέψεις, θέσεις που ακούγονται, υιοθετούνται ή απορρίπτονται.

Προφανώς το ίδιο ισχύει και για την τακτική, την στρατηγική και τις επιμέρους πολιτικές μας πρωτοβουλίες, όπου αξιολογούνται κι έπειτα προκρίνονται και υποστηρίζονται από όλα τα στελέχη μας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4  : Έρχονται Ευρωεκλογές. Με ποιο πολιτικό αφήγημα πορεύεστε προς αυτές; Θα κριθεί και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από το αποτέλεσμα ευμενές ή δυσμενές;

Οι Ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς τίθεται, τόσο εσωτερικά, όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, το διακύβευμα της ενίσχυσης της πλουραλιστικής Ευρώπης, με στήριξη του κράτους πρόνοιας, της ισόρροπης ανάπτυξης και της κοινής ευημερίας.

Βλέπουμε, δυστυχώς, πλείστες εξελίξεις που δημιουργούν ένα γκρίζο, συντηρητικό και φυγόκεντρο σκηνικό, με αναβίωση εξτρεμιστικών φωνών και απομονωτισμό, σε συνδυασμό με καταστρατήγηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και αποσάθρωση του κράτους δικαίου.

Δυστυχώς, η χώρα μας, βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης σε όλα αυτά τα θέματα, με τις χαμηλότερες θέσεις στους δείκτες δημοκρατίας, ανάπτυξης και ισότητας, την ώρα που το πρόσφατο καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ισοπεδώνει το εσωτερικό  κυβερνητικό αφήγημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα σταθεί, όπως έκανε πάντα, υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προστασίας του περιβάλλοντος, ζητώντας από τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την προοπτική.

Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή είναι η αγωνία μας, αυτό είναι το πολιτικό επίδικο, σε αυτό το πλαίσιο θα ασκήσουμε τον προεκλογικό μας αγώνα, αδιαφορώντας για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5 :  Ποιον ρόλο οραματίζεστε για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ευρύτερη κεντροαριστερά; Ρόλο ηγεμονικό ή συνεργασία μεταξύ ίσων απέναντι στην κεντροδεξιά;  

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. βρίσκεται εδώ και 12 χρόνια, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Από τη μια θέση, κέρδισε τη μάχη για ανάταξη της χώρας από τον βάραθρο που την είχαν πετάξει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, με την έξοδο από τη μνημονιακή επιτήρηση, την ρύθμιση του χρέους, τη μείωση της ανεργίας, την επαναφορά της ελπίδας και της προοπτικής.

Η ιστορία, η εμπιστοσύνη και οι προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας του προοδευτικού, δημοκρατικού και αριστερού κόσμου, στρέφονται διαχρονικά στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, ώστε η κοινωνία να αποκτήσει ξανά συμπεριληπτική προοπτική.

Επομένως, είναι εδραία μου πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και ο χώρος που εκφράζει, θα έχει κεντρικό, στρατηγικό και νικηφόρο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6 : Για την περιφέρειά σας, την Δυτική Μακεδονία, πως θεωρείτε πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που επέφερε η βίαιη απολιγνιτοποίηση;

Πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα, από την παραδοχή ότι η βίαιη απολιγνιτοποίηση που επέβαλε η ΝΔ -αδιαφορώντας για τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, την ανεργία, τις υποδομές κλπ- έχει αποτύχει.

Μια σειρά από δείκτες, δημογραφικά και πληθυσμιακά στοιχεία, ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, υποφέρουν από την απαξίωση που επέφερε η κυβερνητική απόφαση για επέκταση του φυσικού αερίου, ενός ορυκτού καυσίμου, στην χώρα.

Για να απαντήσω συνοπτικά, στην ερώτηση σας, θα επαναλάβω ότι η ενεργειακή μετάβαση πρέπει, αναγκαστικά, να εξασφαλίζει αυτάρκεια, προσιτό ρεύμα για όλους και δίκαιη αντιμετώπιση των λιγνιτικών περιοχών ώστε να μεταβούν ομαλά στη νέα εποχή, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε επεξεργασμένες θέσεις που θα αντιστρέψουν τη σημερινή πορεία, εξασφαλίζοντας όλες τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για μια βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά ισόρροπη μετάβαση.