kozanipress

Στο φουλ οι λιγνιτικές μονάδες με 34% στο μείγμα Ιουνίου της ΔΕΗ – Ανησυχία για βλάβες και αγώνας δρόμου για τη Πτολεμαΐδα 5

Η επιχείρηση «επιστροφή του λιγνίτη» σε πλήρη εξέλιξη. Εξι μονάδες σε φουλ λειτουργία τον Ιούνιο, κοντά στα δύο εκατομμύρια τόνοι καυσίμου στις αυλές τους και συμμετοχή του λιγνίτη με 34% στο ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ τον περασμένο μήνα, έναντι 19,9% το Μάιο, δίνουν τον τόνο όσων συμβαίνουν. Το «βρώμικο» καύσιμο,που θα αποτελούσε παρελθόν το 2023, επιστρατεύεται για να περιοριστεί η χρήση του ακριβού αερίου. Η διάρκεια της επιστροφής του εξαρτάται από τη διάρκεια της κρίσης, και η παρουσία του μπορεί να μονιμοποιηθεί, καθώς από Οκτώβριο-Νοέμβριο παίρνει μπροστά η Πτολεμαΐδα 5.

Τα ερωτήματα φυσικά πολλά. Έχουν αρκετό καύσιμο τα ορυχεία; Διαθέτουν, ορυχεία και εργοστάσια, ικανό αριθμού προσωπικού μετά τις εθελούσιες των τελευταίων ετών; Στο σενάριο διακοπής των ρωσικών ροών, θα μπορούν οι μονάδες να δουλέψουν αδιάλειπτα, εφόσον χρειαστεί, και το χειμώνα;

Το πρόβλημα δεν φαίνεται να αφορά ούτε την τροφοδοσία, ούτε το προσωπικό. Τουλάχιστον αυτό είναι η απάντηση αρμοδίως. Αποθέματα υπάρχουν, αρκούν μέχρι και πέραν του 2030, ενώ αν χρειαστεί κι άλλο καύσιμο θα ανοίξουν νέα κοιτάσματα. Επάρκεια προσωπικού, επίσης υπάρχει, και κυμαίνεται στα 2.600 άτομα, παρ’ότι μεγάλης ηλικίας. Εξ αυτών, κοντά στα 2.000 άτομα απασχολούνται στα ορυχεία (Νότιο Πεδίο και Μαυροπηγή) και 500-600 άτομα στις επτά μονάδες.

Ο κίνδυνος βλαβών είναι το πρόβλημα. Αν τον χειμώνα απαιτηθεί η συνεχής λειτουργία των μονάδων, λόγω κλεισίματος της στρόφιγγας από τη Ρωσία, η κόπωση μπορεί να επιφέρει ζημιές που θα τις θέσουν εκτός λειτουργίας για κρίσιμους μήνες. Τον Μάιο, οι μονάδες είχαν μείνει σχεδόν όλες σβηστές, προκειμένου να εξοικονομηθεί λιγνίτης, ωστόσο τον Ιούνιο πήραν μπροστά οι έξι εκ των επτά. Εκτός της ανάγκης υποκατάστασης του φυσικού αερίου, με τόσο μεγάλη συσσώρευση λιγνίτη στις αυλές των μονάδων και ενόψει καυσώνων, ελλοχεύει κίνδυνος ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιών. Ενας επιπλέον λοιπόν λόγος για τον οποίο εδώ και ένα μήνα η επιχείρηση «μπιντάρει» κανονικά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και για τις λιγντικές μονάδες. Και ο λιγνίτης από «παρίας», έγινε το δεύτερο καύσιμο στο μείγμα της ΔΕΗ μετά το φυσικό αέριο, όπως δείχνουν τα νούμερα.

  • Τον Ιούνιο, το ενεργειακό μείγμα της επιχείρησης ήταν 45,9% φυσικό αέριο, 34,6% λιγνίτης και 21,8% υδροηλεκτρικά. Ενα μήνα πριν, το Μάιο, όπου οι λιγνιτικές μονάδες ήταν σχεδόν όλες σβηστές, το φυσικό αέριο συμμετείχε με 50%, τα νερά με 29,6% και ο λιγνίτης με 19,9%.
  • Η τάση συνεχίζεται και τον Ιούλιο. Τις τρεις πρώτες ημέρες του μήνα, το μείγμα διαμορφώθηκε σε 52,8% για το φυσικό αέριο, 24,2% για τους λιγνίτες και 23% για τα νερά.
  • Σωρευτικά κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος, η παραγωγή της ΔΕΗ διαμορφώθηκε κατά 47,3% από το φυσικό αέριο, 27,6% τους λιγνίτες και 24,9% τα νερά.
  • Το 2021, όλο το έτος, οι λιγνίτες συμμετείχαν στο μείγμα με 21%. Και φέτος στο 6μηνο αυτό έχει αυξηθεί στο 27,6%. Το φυσικό αέριο καθ’ όλο το 2021 συμμετείχε με 56,2% και στο πρώτο φετινό εξάμηνο βρίσκεται στο 47,3%.
  • Στις αυλές των μονάδων, σε συνέχεια της εντολής Μητσοτάκη τον Απρίλιο για αύξηση κατά 40% της παραγωγής των ορυχείων, έχουν συγκεντρωθείπάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι στον Αγ. Δημήτριο, 500.000 τόνοι στην Μεγαλόπολη και 350.000 τόνοι στην Μελίτη.
  • Τον μήνα Ιούνιο δούλευαν συνεχώς οι 6 εκ των συνολικά 7 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Δηλαδή οι 4 εκ των 5 του Αγ. Δημητρίου, η μία της Μελίτη και μία στην Μεγαλόπολη.

Πόσο μπορούν να αντέξουν, με τέτοιους ρυθμούς, οι γερασμένες μονάδες; Άγνωστο.Προβλήματα πάντως επάρκειας προς ώρας δεν υπάρχουν. Τα αποθέματα νερών είναι στις 2.800 GWh, η τροφοδοσία αερίου μέσω Turk Stream συνεχίζεται κανονικά και LNG υπάρχει. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα, λόγω χαμηλών τιμων, είναι εξαγωγική στο ρεύμα.

Κρίσιμη για την επάρκεια θεωρείται η είσοδος από το φθινόπωρο στο σύστημα της νέας λιγνιτικής Πτολεμαΐδα 5. Θα τροφοδοτείται από τα δύο ορυχεία στο Νότιο Πεδίο και τη Μαυροπηγή. Η επιχείρηση κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου η μονάδα να είναι έτοιμη το φθινόπωρο, ώστε αφού γίνουν οι όποιες δοκιμές, να μπει στο σύστημα γύρω στον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

energypress.gr