Πρόκειται για το τέταρτο υπουργείο κατά σειρά που επισκέπτεται ο πρωθυπουργός μετά την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων του. Είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις στα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, και Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής.
Στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών, τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε η υπουργός Νίκη Κεραμέως. «Ήρθα σε γνώριμα λημέρια», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (2013-2015).
Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Κεραμέως
Ο πρωθυπουργός και η κυρία Κεραμέως αναμένεται να συζητήσουν για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης -που έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα- και αφορά την άρση όλων των εμποδίων για την ψήφο των αποδήμων. Υπενθυμίζεται πως η υπουργών Εσωτερικών έχει ήδη συναντηθεί για το θέμα με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Επιπλέον, στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί και μία από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων: αυτή της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Υπενθυμίζεται ότι στις 19:50 απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα.
Κεραμέως: Αίρονται οι περιορισμοί για την ψήφο των αποδήμων
Νωρίτερα, η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε τη νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων ως νομοσχέδιο «υψηλού συμβολισμού».
Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τη Δευτέρα και πρόσθεσε:
«Μέχρι το 2019 Έλληνες πολίτες, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που έμεναν ή μένουν στο εξωτερικό, ή έτυχε να βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών, δεν μπορούσαν να ψηφίσουν. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητάμε πάνω από 40 χρόνια, σχεδόν 50. Το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έφερα μια ρύθμιση, που τι λέει; Αν είσαι Έλληνας πολίτης και μένεις στο εξωτερικό ή βρεθείς στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών να μπορείς να ψηφίσεις. Επειδή όμως χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία για να ισχύσει αυτός ο νόμος, 200 στους 300 βουλευτές κατ’ ελάχιστον, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης αυτής της πλειοψηφίας έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί. Μπήκαν περιορισμοί, π.χ. να έχεις κάνει φορολογική δήλωση φέτος και πέρσι, να έχεις ζήσει 2 από τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα κ.λπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ψηφίσουν μόλις 18.000. Τώρα φεύγουν όλοι οι περιορισμοί, αυτό το οποίο φέραμε και το 2021. Δηλαδή: Έχεις το δικαίωμα να μπεις σε ένα αεροπλάνο και να πας να ψηφίσεις στην Ελλάδα; Τότε έχεις δικαίωμα να ψηφίσεις και από το εξωτερικό. Φέραμε αυτό το νομοσχέδιο, το ψήφισε, πέρα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και η Ελληνική Λύση. Αυτά τα κόμματα σήμερα αριθμούν πάνω από 200 βουλευτές».
Η κυρία Κεραμέως επισήμανε: «Έγινε μια επαφή με το ΠΑΣΟΚ, αλλά να θυμίσω ότι ακριβώς το ίδιο νομοσχέδιο το έχουν ψηφίσει. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν ήδη μιλήσει θετικά για αυτό, όπως η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, άρα υπάρχει μια θετική διάθεση. Είναι ένα θέμα υπερκομματικό. Έχει να κάνει με τον σεβασμό που δείχνουμε στον απανταχού ελληνισμό»
Πηγή: iefimerida.gr