Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία
Με το φόβο ενός ισχυρού μετασεισμού που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να είναι ακόμη και πάνω από έξι Ρίχτερ ζουν πλέον οι κάτοικοι τη Σάμου και των γύρω νησιών, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της ισχυρότατης δόνησης των 6,7 Ρίχτερ.
Ο σεισμός, που ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος περίπου δώδεκα χιλιόμετρα και επίκεντρο βόρεια της Σάμου έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο νησί, καταρρεύσεις κτιρίων στην Σμύρνη όπου σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό τέσσερις άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί κάτω από ερείπια, 120 τραυματισμένοι, ενώ υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι, αλλά και μικρό τσουνάμι, που έχει καταγράψει ήδη τρία «κύματα».
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν τραυματισθεί στη Σάμο και άλλος ένας στη Χίο (έπεσε από σκαλωσιά την ώρα του ισχυρού σεισμού).
Στο επίκεντρο του σεισμού υπάρχει γνωστό ρήγμα και αποτελεί σημαντικό ερώτημα για τους επιστήμονες, αν ο σημερινός σεισμός έχει «ενεργοποιήσει» άλλα, υποθαλάσσια, ρήγματα, πράγμα καθοριστικό για την εξέλιξη του φαινομένου.
Το επίκεντρο εντοπίστηκε 19 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.
Η ισχυρότατη δόνηση που είχε μεγάλη διάρκεια, έγινε αισθητή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία.
Στη Σάμο μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση σπεύδει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με ειδικά κλιμάκια του ΕΚΑΒ και της ΕΜΑΚ.
Μετασεισμοί
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχουν καταγραφεί μετασεισμικές δονήσεις έως και 4 Ρίχτερ- αρχικά είχαν εκτιμηθεί έως και 4,6 Ρίχτερ και αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω στη συνέχεια.
Η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται να κρατήσει εβδομάδες έως και μήνες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ωστόσο, πάντα είναι κρίσιμο το πρώτο 48ωρο για την εκδήλωση ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού.
Σημαντικές ζημιές στη Σάμο
Σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί στο νησί της Σάμου μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στον θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά του νησιού. Οι περισσότερες ζημιές αφορούν παλιά κτίρια.
Για εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έκανε λόγο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την πρώτη ενημέρωση που έκανε στη Βουλή.
Ακόμα, έχει καταρρεύσει τμήμα της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Ανδρέα Λυμπέρη, έχουν σημειωθεί, επίσης, πολύ μεγάλες ζημιές στον μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Καρλοβάσου και στην Πορφυριάδα σχολή. «Ευτυχώς τα παιδιά που ήταν μέσα και έξω στην αυλή εκείνη την ώρα δεν έπαθαν τίποτα» συμπλήρωσε ο κ. Λυμπέρης.
Η θάλασσα βγήκε στη στεριά
Η θάλασσα βγήκε στη στεριά λίγο μετά από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έγινε βόρεια της Σάμου.
Τα νερά της θάλασσας βγήκαν στη στεριά και πλημμύρισαν τους δρόμους, όπως φαίνεται σε βίντεο που ανέβασε στο Facebook κάτοικος του νησιού.
Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ήταν σαν να χτύπησε το σημείο μικρό τσουνάμι.
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πριν από 3,5 χρόνια στην Κω μετά από τον ισχυρό σεισμό που είχε πλήξει το νησί
Νεκρά δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο μετά τον σεισμό
Δύο παιδιά, μαθητές λυκείου, καταπλακώθηκαν από κατάρρευση τοίχου μέσα στην πόλη της Σάμου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου της ΕΡΤ που βρίσκεται στο νησί, τα δύο παιδιά περνούσαν από ένα στενό δρόμο της πόλης και ο σεισμός προκάλεσε την πτώση ενός τοίχου.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τα δύο παιδιά, που έφευγαν από το σχολείο, πέρασαν από ένα στενό μέσα στο κέντρο της πόλης και φέρεται να καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε από το σεισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο παιδιά είναι νεκρά.
Το τραγικό περιστατικό έγινε στην οδό Κανάρη με θύματα δύο παιδιά (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) 15 και 17 ετών.