Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 7 Απριλίου θα βρίσκεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ για το «Έργο Αντλησιοταμίευσης στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας» στη Κοζάνη με μέγιστη ισχύ τα 227 MW.
Είχε προηγηθεί και ολοκληρώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για τη ΜΠΕ του έτερου έργου αντλησιοταμίευσης στο ορυχείο της Μεγαλόπολης, με μέγιστη ισχύ 183 MW.
Σύμφωνα με την ΜΠΕ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 285 εκατ. ευρώ και όπως αναφέρει, ο πρώτος και βασικός σχεδιασμός, βασίζεται σε κάλυψη συνεχούς λειτουργίας 11 ωρών στη λειτουργία άντλησης και 8 ωρών στη λειτουργία παραγωγής αξιοποιώντας το 45,53% της συνολικής χωρητικότητας του άνω ταμιευτήρα.
«Η διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ επιτυγχάνεται μέσω των υφιστάμενων ζυγών 150kV του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, καθώς αποκλείστηκε από τον ΑΔΜΗΕ, η δυνατότητα σύνδεσης του PHS στην Γραμμή Μεταφοράς 150 kV διπλού κυκλώματος, η οποία διέρχεται πλησίον του PHS, επειδή είναι ήδη ‘φορτωμένη’ με Σταθμούς Παραγωγής ΑΠΕ. Καθώς στην περιοχή του Κάτω Ταμιευτήρα και του Μηχανοστασίου του PHS δεν είναι εφικτό να αναπτυχθεί Υποσταθμός (ΥΣ) ή Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), οι ανάλογες εγκαταστάσεις θα γίνουν σε περιοχή πλησίον του Άνω Ταμιευτήρα (περί τα 12στρ.), σε χώρο του ορυχείου, ήδη απαλλοτριωμένο. Ο νέος ΥΣ θα είναι ανοικτού τύπου» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Τα οφέλη του έργου
Η λειτουργία του υπό μελέτη έργου θα συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και κατά την φάση κατασκευής, αλλά επιπροσθέτως θα προκύψουν και ανάγκες σε υλικά κατασκευής, η προμήθεια των οποίων θα γίνει από το εμπόριο, με θετικές επιδράσεις για την τοπική και περιφερειακή οικονομία.
Πέρα από τα οφέλη στη τοπική οικονομία και το περιβαλλοντικό χώρο των ορυχείων, με απώτερο εθνικό στόχο την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να ανέλθει σε ποσοστό τουλάχιστον στο 76,8%, τα έργα της αποθήκευσης και επαναπροσφοράς ενέργειας, όπως είναι το υπό μελέτη έργο, είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών αιχμής εξασφαλίζοντας βέλτιστη διαχείριση των ΑΠΕ και την ενεργειακή βιωσιμότητα του νέου μοντέλου ενεργειακής πολιτικής, συμβάλλοντας στη μετάβαση σε «πράσινο» ενεργειακό μείγμα, χωρίς περικοπές ανανεώσιμων και με την απαραίτητη ευστάθεια του διασυνδεδεμένου δικτύου.
ypodomes.com