kozanipress

Προσθήκη της Π.Ε. Κοζάνης και του Δήμου Μεγαλόπολης της Π.Ε. Αρκαδίας στο «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» του Αναπτυξιακού Νόμου

Αναρτήθηκε η 1η τροποποίηση του δεύτερο καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου,που ψηφίστηκε στις 28 Μαΐου 2025, για τις «Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης», με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιδοτήσεις και τα 75 εκατ.ευρώ σε φοροαπαλλαγές.

(α) η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης με την ονομασία «Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης», (β) Ο Δήμος Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με την ονομασία «Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Μεγαλόπολης».

Δικαιούχοι του καθεστώτος Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης είναι το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική Επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, πέραν των ατομικών.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις:

Για τα ενιαία επενδυτικά σχέδια που αφορούν μεταποίηση επί γεωργικών προϊόντων από την οποία δεν προκύπτει γεωργικό προϊόν, ενισχύεται μόνο το τμήμα που αφορά τη μεταποιητική δραστηριότητα.

Τα επενδυτικά σχέδια των υπηρεσιών μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους (logistics – ΚΑΔ 52.29.19.03) και η παροχή υπηρεσίας σε εταιρείες του ίδιου ομίλου (δύναται να ανέρχεται μέχρι ποσοστού 30% των συνολικά παρεχόμενων υπηρεσιών)

Στον τομέα του Τουρισμού δύναται να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια που θα αναπτυχθούν αποκλειστικά στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την νήσο Σαμοθράκη και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου: Κάσος, Μεγίστη, Χάλκη, Σύμη, Νίσυρος, Ψέριμος, Τήλος, Λειψοί και Αγαθονήσι.

Τα τουριστικά επενδυτικά σχέδια αφορούν:

Το ύψος της ενίσχυσης που θα παρασχεθεί στον τομέα του τουρισμού δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% της συνολικής ενίσχυσης του καθεστώτος.

Τα επενδυτικά σχέδια που αναπτύσσονται σε έκαστη Περιφερειακή Ενότητα και δύνανται να διαχωρίζονται σε τμήματα αποκλειστικά και μόνο στις περιπτώσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μέρη του ιδίου – ενιαίου επενδυτικού σχεδίου, το οποίο έχει χαρακτήρα αρχικής επένδυσης.

Το παρόν καθεστώς δεν εφαρμόζεται, μεταξύ άλλων, για ενισχύσεις που χορηγούνται:

Για την υπαγωγή στo παρόν καθεστώς απαιτείται ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου το οποίο ανέρχεται στο ποσό των δύο (2) εκατ. ευρώ.

Κάθε φορέας συμμετέχει στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση είτε με συνδυασμό αυτών.

Η ιδία συμμετοχή ανέρχεται στο 25% του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου και στο ποσό αυτό δεν πρέπει να περιλαμβάνεται κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.

Το σχετικό ΦΕΚ στο επισυναπτόμενο αρχείο

ΦΕΚ 3357_2025

 

ANKO ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.
Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης