kozanipress

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ξεπερνούν τους 18.800 οι “αιώνιοι” φοιτητές

Σημαντικές εξελίξεις φέρνει η επικείμενη ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας για τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές», καθώς ολοκληρώνεται η τετραετής περίοδος χάριτος που είχε δοθεί από το 2019 για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα καταγράφουν σοκαριστικούς αριθμούς, ενώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας καταλαμβάνει την έκτη θέση πανελλαδικά, με 18.858 εγγεγραμμένους φοιτητές που δεν έχουν αποφοιτήσει εντός του προβλεπόμενου χρόνου.

🔹 Το πρόβλημα σε εθνική κλίμακα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Χριστίνας Κοραή (στήλη «Με το γάντι»), οι «αιώνιοι φοιτητές» σε όλα τα ελληνικά ΑΕΙ ανέρχονται συνολικά σε περίπου 325.000 άτομα. Πρόκειται για φοιτητές που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους στον προβλεπόμενο χρόνο και οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν το φάσμα της οριστικής διαγραφής, αν δεν πληρούν τα νέα κριτήρια παράτασης.

Αναλυτικά οι αριθμοί των αιωνίων φοιτητών ανά πανεπιστήμιο:

🔹 Η ρύθμιση που έρχεται

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε πως η νέα υπουργός Παιδείας, κα Σοφία Ζαχαράκη, θα φέρει ρύθμιση που θα δίνει προϋποθέσεις και “δεύτερη ευκαιρία” σε ορισμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα:

Για φοιτητές που έχουν απομείνει μόνο με πτυχιακή, πρακτική άσκηση ή διπλωματική εργασία, θα προβλέπεται επιπλέον χρόνος έως τρία εξάμηνα.

🔹 Η εικόνα στη Δυτική Μακεδονία

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη, συγκαταλέγεται στις πιο επιβαρυμένες περιπτώσεις. Με 18.858 αιώνιους φοιτητές, βρίσκεται υψηλότερα από μεγάλα ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, παρότι έχει μικρότερη ηλικία και μέγεθος.

Η συγκέντρωση τόσο μεγάλου αριθμού φοιτητών που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους γεννά ερωτήματα για τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι της περιοχής: εργαζόμενοι φοιτητές, οικονομικά προβλήματα, ακαδημαϊκές καθυστερήσεις, ελλείψεις σε υποδομές ή καθηγητές, είναι μόνο μερικοί από τους πιθανούς λόγους.

Τοπικά στελέχη της εκπαίδευσης εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η μαζική διαγραφή φοιτητών τόσο στην εικόνα του Πανεπιστημίου όσο και στη φοιτητική ζωή και την τοπική οικονομία.

🔹 Ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει

Η νέα ρύθμιση δίνει ανακούφιση σε μια μερίδα φοιτητών, ωστόσο χιλιάδες άλλοι δεν θα προλάβουν ή δεν πληρούν τα κριτήρια, και θα διαγραφούν οριστικά. Το ερώτημα που παραμένει είναι πώς θα αντιμετωπιστεί δομικά το φαινόμενο της χρόνιας καθυστέρησης στη φοίτηση, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία οφείλουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να στηρίξουν έμπρακτα τους φοιτητές που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά βρέθηκαν να κινούνται στις «γκρίζες ζώνες» του συστήματος.