Με σκοπό την προστασία της αγροτικής παραγωγής στο Ν. Κοζάνης από χαλαζοπτώσεις, με πρόληψη και άμεση παρέμβαση με τεχνητά μέσα, ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γιώργος Αμανατίδης είχε στις 28-4-2021 μία σημαντική, εκ του αποτελέσματος, συνάντηση στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε.) που βρίσκεται στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, με το Διευθυντή κ. Κυριάκο Τσιτουρίδη.
Το ΚΕ.Μ.Ε. αποτελεί αποκεντρωμένη Υπηρεσία (Υποκατάστημα) του ΕΛΓΑ με κύριο αντικείμενο την πρόβλεψη και τον χωρικό προσδιορισμό του φαινομένου της χαλαζόπτωσης με σκοπό την άμεση παρέμβαση στο νέφος με αεροπλάνα και την καταστολή του χαλαζιού. Το έργο αυτό είναι γνωστό ως πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα.
Προκειμένου να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για την περιοχή μας, που πλήττεται από χαλαζοπτώσεις, ο Βουλευτής ενημερώθηκε για τα κριτήρια ένταξης των περιοχών στο πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας και για τον τρόπο που αυτή προγραμματίζεται και υλοποιείται. Τα κριτήρια αυτά είναι καλλιεργητικά, κλιματικά, οικονομικά και επιχειρησιακά.
Από τον αρμόδιο Δντή κύριο Τσιτουρίδη παρασχέθηκαν οι πληροφορίες και τα στοιχεία που ζητήθηκαν σχετικά με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ (ακτίνα δράσης, τρόπος υλοποίησης, κόστη κλπ.). Εξηγήθηκαν επίσης και οι λόγοι μη εφαρμογής του μέχρι σήμερα στις περιοχές Βελβεντού-Σερβίων, Ανατολικής Εορδαίας και Δυτικής Εορδαίας όπου παρατηρείται ανάπτυξη των δενδρωδών καλλιεργειών με συστηματικό τρόπο και με επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων.
Ο Δντής παρουσίασε τις προϋποθέσεις, το προτεινόμενο εναλλακτικό τοπικό σύστημα χαλαζικής προστασίας των καλλιεργειών της περιοχής μας καθώς και προεκτιμώμενα κόστη εγκατάστασης και λειτουργίας.
Στο επόμενο διάστημα ο Βουλευτής θα συζητήσει με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο τα δύο εναλλακτικά σενάρια χαλαζικής προστασίας ήτοι την επέκταση του εφαρμοζόμενου εθνικού προγράμματος και στο Ν. Κοζάνης ή την εφαρμογή τοπικής λύσης (προσδιορίστηκε αρχικά η μέθοδος που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό), προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την εφικτότητα εφαρμογής μίας εκ των δύο για την περιοχή μας. Προς τούτο θα συναξιολογηθούν οικονομικά στοιχεία επένδυσης και λειτουργίας με τις ήδη καταβαλλόμενες αποζημιώσεις στους παραγωγούς.
……………………………………………………………….
Για το ίδιο θέμα, σε συνάντηση πριν από μήνες με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπαγινέτα Κωνσταντίνο και τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων και μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΑ κ. Γιαννακάκη Χρήστο, ο κ. Αμανατιδης ζήτησε την ένταξη αντίστοιχων τοπικών συστημάτων χαλαζικής προστασίας στο τρέχον ή στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2021-2027 με θετική προοπτική.