kozanipress

Ο βουλευτής ΠΕ Κοζάνης, Στάθης Κωνσταντινίδης, για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο νόμο για το ΑΣΕΠ

Ο βουλευτής ΠΕ Κοζάνης, Στάθης Κωνσταντινίδης, για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο νόμο για το ΑΣΕΠ: «Είστε με τα καλά σας; Έχετε δει ποιες περιοχές ενισχύονται με 40 μόρια; Ισχυρίζεστε, δηλαδή, ότι στη Δυτική Μακεδονία, στο νομό Κοζάνης, που πριμοδοτείται, δεν υπάρχουν άνθρωποι με προσόντα;».

Σε ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που έρχεται να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις προσλήψεις του Δημοσίου και να αναβαθμίσει με κίνητρα και ψηφιακά εργαλεία τις παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες, τοποθετήθηκε ο βουλευτής του νομού Στάθης Κωνσταντινίδης.

Στην ομιλία του σχολίασε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αρνούνται να αποδεχτούν τα αυτονόητα και να συνεργαστούν για την εφαρμογή πρακτικών λύσεων, που επιταχύνουν διαγωνιστικές διαδικασίες, ενισχύουν υπηρεσίες σε απομακρυσμένες περιοχές και μοριοδοτούν τον διορισμό κατοίκων περιοχών που αντιμετωπίζουν ειδικές συνθήκες.
Και προσέθεσε:

Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου θα συντμηθούν οι χρόνοι στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, θα διευκολυνθεί η συγκέντρωση των δικαιολογητικών μέσω της διαλειτουργικότητας, και θα βελτιωθεί η αποδοτικότητα σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων και ανταμοιβών.

«Με τον έγκαιρο προγραμματισμό των προσλήψεων, την συντόμευση διαδικαστικών προθεσμιών στα διάφορα στάδια, τη μοριοδότηση της εντοπιότητας, την περαιτέρω αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και με την εκλογίκευση των προβλέψεων για την επιλογή και την αποδοχή μίας θέσης από τους υποψήφιους.

Αν δεν εφαρμόσουμε τέτοιες λύσεις, ας μην διερωτόμαστε μετά γιατί υπάρχουν κενά και γιατί δεν προχωράει μπροστά η δημόσια διοίκηση.

Οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, διαχρονικά συνάντησαν αντιστάσεις από κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα, που δυστυχώς βρήκαν κάλυψη από πολιτικούς χώρους, οι οποίοι υποδαύλισαν υπερβολικές διεκδικήσεις και ακραίες αντιδράσεις.

Σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια ενίσχυσης του Δημοσίου, με μισθολογικές αυξήσεις, με κίνητρα και μπόνους που συνοδεύουν τη στοχοθεσία, με προοπτικές δίκαιης εξέλιξης που υπόσχεται η αξιολόγηση, με ενίσχυση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων, και με τον εκσυγχρονισμό υποδομών και τον εξοπλισμό υπηρεσιών, ώστε να γίνει το Δημόσιο ένας εργοδότης με ταυτότητα και μία συνειδητή επιλογή για εργασία ανθρώπων με φιλοδοξίες και διάθεση για δουλειά και πρόοδο.»

Ο βουλευτής της ΠΕ Κοζάνης, επέκρινε ιδιαίτερα την άρνηση της αντιπολίτευσης να ψηφίσει τη ρύθμιση για την ενισχυμένη μοριοδότηση για λόγους εντοπιότητας, η οποία προτάσσει τους κατοίκους κάποιων περιοχών στις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Τέτοια είναι και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που απολαμβάνει αυτό το προνόμιο από το 2021, μετά από δική του πρόταση, και με την νέα διάταξη κατατάσσεται στην πρώτη θέση των μοριοδοτούμενων περιοχών, με 40 μόρια για τους μόνιμους κατοίκους της, που θα συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την κάλυψη θέσεων στην περιοχή.

Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ακούσαμε απίστευτες αιτιάσεις. Ότι με τον τρόπο αυτό, με τη μοριοδότηση, θα προσληφθούν άνθρωποι με χαμηλότερα προσόντα. Είστε με τα καλά σας; Έχετε δει ποιες περιοχές ενισχύονται με 40 μόρια; Ισχυρίζεστε δηλαδή ότι στη Δυτική Μακεδονία, στο νομό Κοζάνης, που πριμοδοτείται με 40 μόρια, δεν υπάρχουν άνθρωποι με διδακτορικά, μεταπτυχιακά και εργασιακή εμπειρία; Δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στον Έβρο στη Ρόδο και σε άλλα νησιά; Είπε κανένας ότι καταργούνται τα κριτήρια αξιολόγησης, που βασίζονται στην απόκτηση τίτλων ή στην εργασιακή εμπειρία; Εξακολουθούν να υπάρχουν αυτά στο νόμο. Άρα και σε εκείνες τις περιοχές, ανάμεσα στους κατοίκους που θα έχουν αυτό το προνόμιο, προκειμένου να παραμείνουν και να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες, πάλι εκείνος που έχει τα περισσότερα προσόντα θα καταλάβει τη θέση.»

Και κατέληξε λέγοντας:

«Είναι προφανής η σημασία και η αξία της νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία πραγματεύεται την επιτάχυνση των προσλήψεων, με αλλαγές στους κώδικες των υπαλλήλων, με βελτιώσεις στο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβών και με ρυθμίσεις για την αξιολόγηση. Πρέπει επιτέλους να δώσουμε τη δυνατότητα στον δημόσιο υπάλληλο να κριθεί για την επίτευξη στόχων και μέσα από αυτήν να ανταμειφθεί κιόλας, να εξελιχθεί στην ιεραρχία. Η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα, προβαίνοντας στις αναγκαίες προσλήψεις, ιδίως στους τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, με ετήσιο προγραμματισμό, με γραπτό διαγωνισμό, με καινοτόμες εφαρμογές. Τα κόμματα που κυβέρνησαν πρέπει να τηρήσουν μια υπεύθυνη πολιτική στάση σε αυτά τα ζητήματα. Το συζητούμενο σχέδιο νόμου περιέχει διάσπαρτες ευεργετικές διατάξεις για τους υποψηφίους και για τους εργαζομένους, που όμως πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και τις ανάγκες των πολιτών που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους. Γι’ αυτό, ξεπερνώντας τις κομματικές γραμμές, πρέπει να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις και ελπίζω και σας καλώ να υποστηρίξετε τις περισσότερες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.».