kozanipress

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ

Ξεκούραση σήμερα από τα νομικά. Θα δείτε γιατί.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πήρε φωτιά και η τιμή του ηλιέλαιου. Η Ουκρανία καλλιεργεί τα πολλά ηλιόσπορα, αλλά κι η Ρωσία δεν πάει πολύ πίσω.

Αλλά τα ηλιόσπορα τα σπέρνουν την άνοιξη. Τώρα καταναλώνεται η παλιά σοδειά, του 2021. Γιατί να ανέβει τόσο η τιμή; Μου έκανε εντύπωση κι άρχισα να το ψάχνω. Δεν ανέβηκε μόνο η τιμή. Σε Ιταλία και Ισπανία σχεδόν άρχισαν να πουλάνε το ηλιέλαιο με το δελτίο (https://www.insider.gr/agores/217462/ilielaio-opos-hrysafi-sta-ypsi-i-timi-toy-mpainei-plafon-stis-poliseis, https://www.iefimerida.gr/oikonomia/oykrania-soyper-market-eyropi-plafon-ilielaioy).

Κι έπεσα πάνω σε βόμβα πραγματική.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι όλα τα σπορέλαια είναι μακράν η χειρότερη τροφή για την υγεία του ανθρώπου. Χειρότερη κι από τη ζάχαρη. Ενδεικτικά παραθέτω κάποια από τα δημοσιεύματα: http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=1851, https://www.proionta-tis-fisis.com/diatrofikoi-muthoi-sporelaia-fytika-elaia-ypsila-se-v6-lipara-kanoun-kalo-stin-ygeia/, https://tyxios.blogspot.com/2021/06/6.html. Στο εξωτερικό διάσημοι γιατροί τα λένε ακόμα πιο χύμα και τσουβαλάτα.

Ξεκάθαρα υπάρχουν και αντίθετα δημοσιεύματα διατροφολόγων που συστήνουν την κατανάλωση σπορέλαιων.

Δεν είμαι γιατρός, δεν είμαι διατροφολόγος. Ακριβώς γι’ αυτό δεν πρόκειται να εξηγήσω τι είναι τα Ω6 και τι τα Ω3 λιπαρά οξέα. Όποιος θέλει, μπορεί να ρίξει μια ματιά και μη σας πω και δυο και τρεις στα δημοσιεύματα. Και τα υπέρ και τα κατά.

Ακολούθως ας συμβουλευτεί το γιατρό του κι αν έχει την πολυτέλεια και το διατροφολόγο του.

Αν κάποιοι τελικά θεωρήσουν ότι τα σπορέλαια είναι επικίνδυνα για την υγεία, μια ενδιαφέρουσα ανθρωπιστική βοήθεια θα ήταν να στείλουμε πίσω το ηλιέλαιο σε Ουκρανούς και Ρώσους να έχουν να ζεσταίνονται. Εκεί σα να κάνει και λίγο περισσότερο κρύο.

Αν αντί για εισαγόμενο ηλιέλαιο αγοράσουμε ελληνικό ελαιόλαδο πολύ χοντρικά παίρνουμε τη μισή ποσότητα. Άρα χρειαζόμαστε τα διπλά λεφτά.

Έτσι όμως τα χρήματά μας πάνε στον διπλανό μας αγρότη, που τι θα κάνει κι αυτός, όσο κι αν τα “καρφώνει στο μαδέρι” θα χρειαστεί να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες από την τοπική οικονομία, οπότε θα “έρθουμε όλοι γύρα”.

Ξέρω, ξέρω, αυτή είναι χωριάτικη λογική. Δε νομίζω να διδάσκεται σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο του κόσμου.

Σίγουρα πάντως έτσι πράττουν οι γείτονές μας Φιλιππιαδιώτες, που όταν έρχονται στην Άρτα για βόλτα, προτιμούν να αφήσουν τα χρήματά τους στην καφετέρια του συντοπίτη τους.

Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.

Άρης Τάτσης
Δικηγόρος