kozanipress

Ομιλία Παρασκευής Βρυζίδου στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών

Κύριε Υπουργέ,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια πέρασε και βίωσε μια έντονη οικονομική κρίση, με επισφράγισμα την υγειονομική κρίση του τελευταίου διαστήματος. Το πλήγμα ήταν σημαντικό και μεγάλο, διότι η κατάσταση ήταν ήδη βεβαρημένη. Βέβαια, η υγειονομική κρίση, ιδίως τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, τους έπληξε ακόμη περισσότερο.

Η υγειονομική κρίση αντιμετωπίστηκε και αποδείξαμε ότι, όταν υπάρχει σχέδιο οργανωμένο και σωστή καθοδήγηση, οι Έλληνες το ακολουθούν και μπορούν να φέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

Εκτός από τον υγειονομικό τομέα, μέριμνα ελήφθη και στο θέμα της οικονομίας. Από τις πρώτες μέρες, η Κυβέρνηση δεν έπαψε να κοιτάζει προς αυτή την κατεύθυνση και φρόντισε οργανωμένα να δοθούν επιδοτήσεις, να δοθούν χρηματοδοτικές βοήθειες σε πολλούς τομείς, σε πολλούς κλάδους, σε εργαζόμενους, σε ελεύθερους επαγγελματίες, σε επιχειρηματίες, σε ανέργους για να στηριχθούν το πρώτο διάστημα.

Μετά τη λήξη της μεγάλης αυτής δύσκολης περιόδου -με τον κορονοϊό και την προσπάθεια για επαναφορά στην κανονικότητα- άρχισαν να φαίνονται τα μεγάλα προβλήματα, τα οικονομικά προβλήματα. Η αγορά από όλες τις πλευρές δήλωνε ότι υπάρχουν αδιέξοδα και η λύση είναι χρηματοδοτήσεις, δάνεια και βοήθεια σε όλους αυτούς τους τομείς. Και πάλι ελήφθη μέριμνα. Υπήρξαν διευκολύνσεις στον φορολογικό τομέα, στον ασφαλιστικό, υπήρξαν δάνεια μέσω των τραπεζών. Επίσης, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία δίνουν και επιχορηγήσεις και βέβαια, πολλοί τομείς έχουν διευκολυνθεί. Ωστόσο, όμως, όπως φάνηκε -και έτσι όπως έχουμε κατανοήσει με τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τους πολίτες, τους επιχειρηματίες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος και έχουν φτάσει και συζητιούνται στα υπουργεία και στο γραφείο του Πρωθυπουργού- υπάρχει επιπλέον ανάγκη για οικονομική στήριξη.

Νομίζω ότι το αρμόδιο Υπουργείο, γρήγορα ασχολήθηκε και με αυτό το θέμα. Υπήρξε η πολιτική βούληση και τολμηρά εισηγούμαστε με αυτό το νομοσχέδιο ένα ακόμη σημαντικό βήμα στήριξης στον τομέα της οικονομίας. Είναι τα δάνεια –μικροχρηματοδοτήσεις, τα οποία μπορούν να δοθούν από ιδιωτικές εταιρείες- ειδικά ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων. Υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο με τον οποίο θα ιδρυθούν αυτές οι εταιρείες, οι οποίες θα πάρουν άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ακόμη θα ελέγχονται σε όλο το διάστημα που θα λειτουργούν, για να υπάρχει ασφάλεια και να υπάρχουν κανόνες. Δεκαπέντε έγγραφα θα κατατεθούν, προκειμένου να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν και να είναι φερέγγυες. Προϋπόθεση, το ποσό των 250.000, το ελάχιστο, το οποίο θα κατατεθεί στην τράπεζα και μέσω αυτού -και του μεγαλύτερου ποσού, που βέβαια στο σύνολό τους θα δώσουν αυτές οι επιχειρήσεις- θα διατίθενται μέχρι 25.000 ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο, επιχειρηματία, επαγγελματία που θα θελήσει να το αξιοποιήσει.

Είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο και πρέπει όλοι μας να εκφράσουμε την ευχαρίστησή μας προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί, δυστυχώς, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από αυτή την εκκίνηση, διότι η οικονομική κρίση και τα δάνεια και τα χρέη και οι δυσμενείς καταστάσεις οδήγησαν τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες σε δύσκολη κατάσταση, σε συνδυασμό με την περίοδο του κορονοϊού. Όπου δεν υπήρχαν έσοδα, υπάρχει δυσκολία στην εκκίνηση. Έχουν απευθυνθεί στις τράπεζες, αλλά το τραπεζικό σύστημα έχει τους δικούς του κανόνες, οι οποίοι πρέπει να είναι αυστηροί, με προδιαγραφές για να μπορέσει να υπάρχει και ασφάλεια σε αυτό τον τομέα. Έτσι, λοιπόν, χρειάζεται αυτό το βήμα για να μπορέσει να δοθεί αυτή η πνοή ζωής και να μπορέσουμε να έχουμε εκκίνηση σε επιχειρήσεις και τη διάσωση σε κάποιες από αυτές.

Οι εταιρείες, οι οποίες θα διεκδικήσουν αυτόν τον ρόλο, θα καταθέσουν τα χαρτιά τους και μέσα σε τέσσερις μήνες μπορούν να πάρουν την έγκριση. Στους τρεις πρώτους μήνες θα πάρουν την απάντηση αν πληρούν τις προϋποθέσεις και το τελευταίο δεκαήμερο του τριμήνου θα τους εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, εάν τους λείπουν κάποια στοιχεία που πρέπει να προστεθούν. Άρα, σε σύντομο διάστημα θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν.

Τώρα για τους δανειολήπτες, για τους ανθρώπους οι οποίοι θα κάνουν χρήση αυτών των δανείων, είναι φυσικά πρόσωπα, είναι επιχειρήσεις, είναι ευάλωτες ομάδες, είναι άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη και ακόμη θα χρησιμοποιηθούν και για εκπαιδευτικούς λόγους, γι’ αυτούς που θέλουν να πάρουν πτυχίο, μεταπτυχιακό ή ακόμη και για απλή φοίτηση. Είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο θα δώσει μια πνοή ζωής, θα δώσει μια εκκίνηση.

Και βέβαια είναι σημαντικό να κάνουμε αναφορά και σε άλλες δυνατότητες που έχουν αυτές οι εταιρίες, δηλαδή εκτός από τη χορήγηση του δανείου θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εισηγητικά και συμβουλευτικά, έτσι ώστε έχοντας γνώσεις και έχοντας και την αγωνία να πάει καλά αυτή η διαδικασία, θα συμβουλεύουν σε φορολογικά, σε ασφαλιστικά θέματα ή ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση των χρημάτων. Γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι μια κακή διαχείριση ή η άγνοια ή ακόμη και η αγωνία για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, οδήγησε σε ακραίες αποφάσεις και σε καταστροφή ή και σε δυσλειτουργία επιχειρήσεων.

Είναι ένα πολύ σημαντικό και καλό βήμα και όπως διεφάνη, θα ψηφιστεί από πολλές παρατάξεις,διότι προέκυψε και διάλογος, υπήρξαν εισηγήσεις, υπήρξε θετική εισήγηση και από πάρα πολλούς φορείς και φαίνεται ότι αυτή η ανάγκη της κοινωνίας, έχει φτάσει στα αυτιά όλων μας και ανταποκρινόμαστε μ’ αυτήν εδώ τη βούληση.

Έχει ασκηθεί κάποια κριτική γενικότερη, ευρύτερη, ακόμη και από αυτούς που θα το ψηφίσουν, και κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων στην Επιτροπή, και εδώ στην Ολομέλεια, και έχει αναφερθεί σε δύσκολες καταστάσεις και σε δυσμενείς συνθήκες που ζουν οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες. Λες και ένας επαγγελματίας μπορεί σε ένα χρόνο να βρεθεί σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση. Ήταν Κυβέρνηση για πολλά χρόνια και μια πολιτική αρνητική οδήγησε σε χρέη συσσωρευμένα και σε επιχειρήσεις μετέωρες, σε επιχειρήσεις που δεν δικαιούνται να πάρουν δάνεια και ίσως χρειάζεται αυτή η μεθοδολογία για να μπορέσουν κι αυτοί να πάρουν μία πνοή ζωής, μία τόνωση για να μπορέσουν να συνεχίσουν και παράλληλα να καταπολεμηθεί η ανεργία και να έχουμε μια προοπτική και μια ελπίδα για τις επόμενες μέρες.

Τα βήματα για τη μέριμνα της οικονομίας δεν είναι μόνο αυτά.

Θα πρέπει, κύριε Υπουργέ, να δούμε πάρα πολλούς τομείς.

Η οικονομία είναι η μεγάλη αγωνία της χώρας μας.

Είμαστε όλοι παρόντες για να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση για την πατρίδα μας και για τους Έλληνες.

Σας ευχαριστώ.