kozanipress

Μοίραζαν πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, ενώ αναλάμβαναν και την ταχύτερη διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης

Στη… φάκα το κύκλωμα, με τις αποκαλύψεις να προκαλούν αίσθηση. Προϊστάμενος καταστήματος του ΕΦΚΑ, δύο υπάλληλοί του, τρεις γιατροί που συνδέονται με το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, και μία δικηγόρος – κόρη του πρώτου – περιλαμβάνονται στα συνολικά επτά άτομα τα οποία συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία ότι έπαιρναν “μίζα” για να “φουσκώνουν” τα ποσοστά αναπηρίας αιτούντων ώστε να εισπράττουν μεγαλύτερες συντάξεις.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Η υπόθεση ήρθε στο “φως” μετά από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 69 πρόσωπα, ανάμεσά τους αρκετοί γιατροί.

Οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και μία σειρά από πλημμελήματα, ενώ ακολούθως τους παρέπεμψε να απολογηθούν στην Ειδική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήραν προθεσμία για την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων. Μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν αφορούν τις εξής πράξεις: εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία και δωροληψία, ψευδής βεβαίωση, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, παραβίαση και χρήση υπηρεσιακού απορρήτου, εμπορία – επιρροής (ο παλιός νόμος περί μεσαζόντων), νόθευση δημοσίου εγγράφου κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει δύο εγκληματικές οργανώσεις και μοίραζαν πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, ενώ αναλάμβαναν και την ταχύτερη διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναλάμβαναν και “κούρεμα” χρεών για ασφαλιστικές εισφορές σε φυσικά πρόσωπα.

Η “ταρίφα” ξεκινούσε από 400 ευρώ και έφτανε και τα 2.000 ευρώ. Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 62 άτομα, από τους οποίους οι 29 είναι γιατροί. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι μεσολάβησαν. παίρνοντας “μίζα” σε 97 περιπτώσεις. Η δράση του κυκλώματος εκτεινόταν σε ολόκληρη τη χώρα, και είναι χαρακτηριστικό πως έβγαλαν «μαϊμού» πιστοποιητικό αναπηρίας μέχρι και στη Χίο!

Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να παραποιούσαν τα ποσοστά αναπηρίας ασθενών που εξετάζονταν στα ΚΕΠΑ προκειμένου οι αιτούντες να εισπράττουν υψηλότερες συντάξεις, και οι βεβαιώσεις που χορηγούσαν είχαν κυρίως να κάνουν με ψυχικές παθήσεις.

Δύο οι εγκληματικές οργανώσεις

Καίριο ρόλο και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις έχει συλληφθείσα υπάλληλος δομής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς είχε πρόσβαση σε απόρρητα και εμπιστευτικά στοιχεία που αφορούν στον τόπο, χρόνο και σύνθεση επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και στα ποσοστά αναπηρίας που πιστοποιούνται σε εξετασθέντες ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, η πρώτη εγκληματική οργάνωση, με ηγετικό μέλος τον διευθυντή του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ, δραστηριοποιούνταν στην:

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση, δραστηριοποιούνταν στην επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστού ή/και χρονικής διάρκειας, αναπηρικών χαρακτηρισμών) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Την εγκληματική οργάνωση διηύθυνε ψυχίατρος, μέλος του Ειδικού Σώματος Ιατρών Αναπηρίας, που είχε στενή επαφή με την συλληφθείσα υπάλληλο – γραμματέα των επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, η οποία συμμετείχε και στην πρώτη εγκληματική οργάνωση.

Οι κωδικές ονομασίες

Για τις περιπτώσεις ψυχικής πάθησης τα μέλη χρησιμοποιούσαν τις κωδικές ονομασίες «ψ» ή «αλάτι». «Πνοή», «φύσημα» ή «σκούντημα» ήταν η παρέμβαση που έκαναν για να «φουσκώσουν» το ποσοστό αναπηρίας. Η φράση «καθαρίσαμε την μπουγάδα» σήμαινε ότι επετεύχθη ο στόχος της επιθυμητής αναπηρίας για να εκδοθεί η βεβαίωση.

Οι διάλογοι

Ο διευθυντής του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ, “εγκέφαλος” στην πρώτη εγκληματική οργάνωση, φέρεται να ενημερωνόταν και να κινούσε τα νήματα, αφού πρώτα οι ενδιαφερόμενοι είχαν απευθυνθεί στο δικηγορικό γραφείο της κόρης του. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που είχε η κόρη του διευθυντή με “πελάτισσα” του γραφείου της. “Μην πας με τίποτα στο ΙΚΑ. Τώρα με πήρε αυτή η φίλη από το ΙΚΑ…Αν το δούνε τώρα ότι βγήκε η σύνταξη και δούνε και τα χρονικά διαστήματα που ήταν ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και τέτοια, θα σου ζητήσουν πίσω χρέος γύρω στα 30 χιλιάρικα. Οπότε μην την πάτε την απόφαση στο ΙΚΑ… Αυτή η πληροφορία που σου λέω αξίζει εκατό, διακόσιες, χιλιάδες ευρώ και στη δίνω έτσι. Μην πάει στο ΙΚΑ ο μπαμπάς”, φέρεται να έλεγε η κατηγορούμενη.

Η δικηγόρος εκμεταλλευόταν την επιρροή που είχε ο πατέρας της λόγω της θέσης του προκειμένου να διεκπεραιώνει με επιτυχία τις υποθέσεις των πελατών του δικηγορικού γραφείου, αλλά και για να συντηρεί την ήδη φημολογούμενη δυνατότητα που είχε να πετυχαίνει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ενδεικτική είναι και η εξής φράση της σε πελάτη: “Λοιπόν αν δεν ήταν ο μπαμπάς στο ΙΚΑ, δεν νομίζω να έβρισκαν ποτέ τα ένσημά σου, απ’ τον έναν στον άλλον τον έστελναν..”. Η ίδια έπαιρνε τα μέτρα της, φροντίζοντας να μην μιλά για τις “δουλειές” της μέσω τηλεφώνου. “Θα τα πούμε από κοντά…, δεν τα λέμε αυτά από το τηλέφωνο…”, έλεγε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.