kozanipress

Με κρατική επιδότηση η μετακίνηση εργατών γης από μια αγροτική περιοχή σε άλλη για τις εποχικές ανάγκες

Με δηλώσεις σε εκπομπή του καναλιού open tv ο κ. Γεωργιάδης αποσαφήνισε και τον τρόπο με τον οποίο, αγρότες και εν δυνάμει συνταξιούχοι άλλων κατηγοριών, θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη και να εισπράττουν τη σύνταξή τους,  ακόμα και αν οφείλουν στον ΕΦΚΑ ποσό μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι ακόμα και μέσα στην εβδομάδα είναι πιθανό να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο αντιμετωπίζει και την περίπτωση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. 

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις Γεωργιάδη στο open tv

Για τους «εγκλωβισμένους» συνταξιούχους λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ:

«Υπάρχει μία κατηγορία συμπολιτών μας, που χρωστάνε πάνω από 20.000 στον ΕΦΚΑ, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και αγρότες με οφειλές πάνω από 6.000 στον ΟΓΑ. Ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν πληρώσει ένσημα για αρκετά χρόνια. Κάποιοι μέχρι και 27 χρόνια. Αυτοί, δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους παρά μόνο εάν πληρώσουν εφάπαξ όλη τη διαφορά από τις 20.000 και πάνω και ρυθμίζοντας την οφειλή σε 60 δόσεις. Αυτό το οποίο ζήτησα από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και είμαι πια σε θέση να μπορώ να σας πω ότι θα το κάνουμε, είναι να υπολογίζουμε το κόστος το οποίο θα ανέβαζε το όριο αυτό περίπου στις 30.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και περίπου σε 8.000 για τον ΟΓΑ, όπου σε αυτή την περίπτωση με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν σύνταξη. Δεν θα είναι ωστόσο μία γενική ρύθμιση αλλά θα έχει τον εξής χαρακτήρα: να ξεχωρίζουμε πρώτα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς δηλαδή που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν διότι προφανώς θεωρούν ότι δεν τους αφορά η σύνταξη, δεν τη χρειάζονται. Μέχρι στιγμής το όριο το κάνουμε στις 30.000 διότι αν το πάμε, παραδείγματος χάριν, στις 40.000 ή στις 50.000, πάει να πει ότι κάποιος έχει πληρώσει πια πολύ λίγα χρόνια ένσημα. Άρα σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ μακριά από την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αν είχε ασφαλιστεί σε μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και έσπαγε το συμβόλαιό του στα 27 χρόνια θα έπαιρνε σίγουρα ένα σεβαστό ποσό. Άρα, υπό αυτή την έννοια λέμε ότι το πάμε εκεί στις 30.000 πάντα έχοντας στο μυαλό μας εκείνους τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση και οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη αυτή τη σύνταξη, και δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν είναι σωστό, δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, δεν είναι ανθρώπινο, δεν είναι αξιοπρεπές. Θα το λύσουμε. Επαναλαμβάνω πως θα υπάρχουν κριτήρια, περιουσιακά κριτήρια και άρση του τραπεζικού απορρήτου».

Για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο:

«Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει πάρα πολλές ρυθμίσεις, που πιστεύω θα προκαλέσουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Από τη μεριά μας, έχουμε ήδη στείλει το νομοσχέδιο στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και λογικά μέσα σε αυτή την εβδομάδα πρέπει να ανέβει. Εκεί έχει μπει και μία διάταξη με την οποία πιστεύω ότι θα αυξήσουμε σοβαρά το εισόδημα πάρα πολλών συνταξιούχων στην Ελλάδα και ιδίως αυτών που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε έναν εργαζόμενο να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες κι όχι μόνο σε έναν εργοδότη, κάτι που δεν υπήρχε θεσμοθετημένο στην Ελλάδα. Τέλος, υπάρχουν διάφορες διατάξεις που ορίζουν πάρα πολύ καθαρά τα δικαιώματα των εργαζομένων και διασφαλίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δικαιώματά τους. Έχουμε μέσα διατάξεις για το πώς θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας από επιχειρήσεις μειώνοντας κατά πολύ τη γραφειοκρατία. Να σας φέρω ένα παράδειγμα, σήμερα μία επιχείρηση οφείλει να κάνει προαναγγελία των υπερωριών του επομένου μήνα. Αν έχεις χρήση της ψηφιακής κάρτας δε θα υποχρεούσαι να κάνεις κάτι τέτοιο, άρα αυτομάτως θα μειωθεί πάρα πολύ ο χρόνος κατά τον οποίον θα πρέπει να ξοδεύει ένα λογιστήριο μιας επιχείρησης για να κάνει τη δουλειά του. Και πολλές άλλες ρυθμίσεις».

Για την μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων από τον ΕΦΚΑ Ηρακλείου Κρήτης:

«Όταν κάναμε τη χαρτογράφηση του ΕΦΚΑ για να δούμε που έχουμε τις περισσότερες εκκρεμείς συντάξεις, διαπιστώσαμε ότι στο Ηράκλειο της Κρήτης υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Εκεί, η έκδοση των νέων συντάξεων είναι διπλάσια πιο αργή από τον εθνικό μέσο όρο, άρα ένας υποψήφιος συνταξιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, περιμένει τον διπλάσιο χρόνο από ότι αν ήταν υποψήφιος συνταξιούχος στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού. Θεώρησα ότι είναι απαράδεκτο αυτό και πήρα μαζί μου τον κύριο Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ και πήγαμε στο Ηράκλειο της Κρήτης, κάναμε σύσκεψη και στις τρεις τοπικές Διευθύνσεις με όλους τους υπαλλήλους και τους Προϊσταμένους για να δούμε τι είναι αυτό που προκαλεί, ειδικά στο Ηράκλειο, αυτή την πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Πιστεύω ότι έχουμε βρει τη λύση. Θα δούμε εν καιρό, αν αυτά που έδωσα ως οδηγίες θα εφαρμοστούν, γιατί σε τρεις με τέσσερις μήνες θα ξαναπάω. Πιστεύω ότι θα τηρήσουν όλοι τις συμφωνίες που κάναμε, θα συναισθανθούν το πρόβλημα που είναι για έναν άνθρωπο να αργεί να πάρει τη σύνταξή του και θα κάνουν τη δουλειά τους. Έχω σκοπό να είμαι από πάνω από αυτά τα προβλήματα». 

Για το πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών:

«Κατά την επίσκεψη μου στην Κρήτη, μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, που είχαμε μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Πρόεδρο και συμφωνήσαμε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα πιλοτικό με την ΔΥΠΑ. Στην Κρήτη υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εργατικών χειρών στον πρωτογενή τομέα, δεν βρίσκουν δηλαδή εργάτες γης, ενώ έχουμε περιοχές στην Ελλάδα όπως στη Δυτική Μακεδονία που έχουν πολύ μεγάλη ανεργία. Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα φτιάξουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τους μήνες της συγκομιδής Οκτώβριο-Νοέμβριο στην Κρήτη και θα πληρώνει η ΔΥΠΑ τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής εργατών γης από τη Δυτική Μακεδονία. Έτσι θα δούμε αν αυτό δουλεύει, αν μπορούμε δηλαδή να μεταφέρουμε για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα εργάτες από μία περιοχή που έχουμε υψηλή ανεργία στην Ελλάδα σε μία άλλη περιοχή που έχουμε υψηλή ζήτηση εργασίας με επιδότηση. Εάν δουλεύει αυτό το σύστημα θα το επεκτείνουμε μετά και σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά για αρχή, θα το κάνουμε πιλοτικά για τη Δυτική Μακεδονία».

Για την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία:

«Έλεγχοι γίνονται και η μαύρη εργασία σε ένα σημαντικό βαθμό έχει καταπολεμηθεί στην Ελλάδα, διότι αν συλληφθεί μία επιχείρηση να έχει ένα εργαζόμενο που δεν τον έχει δηλώσει, αυτομάτως παίρνει πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Σήμερα το μεγαλύτερό μας πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, όσο η υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή να παίρνει κάποιος έναν εργαζόμενο, να τον δηλώνει στην Εργάνη, αλλά να τον δηλώνει για πολύ λίγες ώρες ενώ στην ουσία απασχολείται για πολύ περισσότερες. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι μεγάλο έγκλημα. Είναι έγκλημα κατά του εργαζόμενου, του οποίου του κλέβουμε λεφτά και συντάξιμα χρόνια, είναι έγκλημα και κατά των συναδέλφων μας διότι έτσι νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Μία επιχείρηση η οποία μπορεί και χρησιμοποιεί εργασία χωρίς να πληρώνει το ανάλογο κόστος ανταγωνίζεται από πλεονεκτική θέση έναν συνάδελφό του που πληρώνει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Άρα, εκεί θα είμαστε τελείως αμείλικτοι. Η μεταρρύθμιση αυτή, που έκανε ο Κωστής ο Χατζηδάκης δουλεύει, οι έλεγχοι είναι περισσότεροι και με τις αποφάσεις που έλαβα και τα μηχανήματα με τα οποία έχουν εξοπλιστεί οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, γίνονται έλεγχοι και είναι πολύ πιο στοχευμένοι και πολύ πιο αποτελεσματικοί. Σας υπενθυμίζω ότι την περασμένη εβδομάδα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις delivery και γενικά τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους εργασίας, και πολλά πρόστιμα επιβλήθηκαν, και χιλιάδες έλεγχοι έγιναν, και η αγορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τελικά πειθάρχησε».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις: 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 45 χιλιάδες εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Ο στόχος μου είναι, στο τέλος του χρόνου, να είναι περίπου στα μισά, δηλαδή στις 25 χιλιάδες. Έχουμε βάλει φουλ τις μηχανές. Παρακολουθώ τον ΕΦΚΑ κάθε εβδομάδα και είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος του χρόνου θα πετύχουμε τον στόχο μας».

Για την επαναφορά των τριετών στον ιδιωτικό τομέα:

«Θυμίζω ότι σύμφωνα με την ΠΥΣ του 2012 οι τριετίες πάγωσαν μέχρις ότου η ανεργία πέσει σε ετήσια βάση, σε τέσσερα συνεχόμενα τετράμηνα δηλαδή, κάτω από το 10%.

Δεν είμαστε εκεί ακόμα, είμαστε στο 11%. Κάποια τετράμηνα πέφτουμε κάτω από το 11% και πλησιάζουμε στο 10,6 – 10,5. Έχουμε δρόμο ακόμα για να πάμε σε ετήσια βάση κάτω από το 10%, πιστεύω ότι αυτό θα γίνει περίπου σε δύο με δυόμισι χρόνια.».

Για τις αυξήσεις στις συντάξεις:

«Θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις, δεν θέλω να το πω με δεκαδικό ψηφίο, ξέρουν περίπου οι συνταξιούχοι που θα φτάσει με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας και τον πίνακα που έχουμε εκδώσει. Είμαι αισιόδοξος ότι η οικονομία θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά. Πιστεύω θα πάμε καλά και την επόμενη χρονιά και θα μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Η πιο επώδυνη απόφαση που πήραμε τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια ήταν η περικοπή των συντάξεων διότι ανατρέψαμε την ζωή ανθρώπων που πια δεν μπορούσαν να βγουν στην αγορά εργασίας. Ήταν, δυστυχώς, αναγκαστικό ζήτημα τότε, για να μην χρεωκοπήσει η Ελλάδα, αλλά αναγνωρίζουμε και την αδικία και την ζημιά που προκαλέσαμε σε αυτούς τους συμπολίτες μας».

Για τα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές:

«Εκδώσαμε το Σάββατο Υπουργική Απόφαση που έλεγε ότι στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές έχουμε δώσει αναστολές πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και έχουμε δώσει και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων. Είναι οι περιοχές, όπως μας τις υπέδειξε η Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε να δώσουμε μια ανάσα σε επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιά. Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι περιοχές όπως η Ρόδος έχουν πάθει πραγματική ζημιά από αυτές τις πυρκαγιές. Από το υπουργείο μας, ήδη ισχύουν από σήμερα οι αναστολές πληρωμών στον ΕΦΚΑ για τις περιοχές οι οποίες είναι πληγείσες. Θα μπορούν να γίνουν και αναστολές. Και θα δούμε τι άλλο μέτρο μπορούμε να πάρουμε. Θέλω να πω, στην Ρόδο ιδιαίτερα, ότι όλη η κυβέρνηση και ο κύριος Πρωθυπουργός είμαστε πάνω από αυτό το πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε το τουριστικό προϊόν της Ρόδου να πάθει ζημιά. Θέλω να συγχαρώ τους ανθρώπους εκεί. Αγκάλιασαν τους τουρίστες σε μια κρίσιμη στιγμή. Κατάφεραν να μετατρέψουν μια τραγωδία και μια συμφορά σε φορέα καλών ειδήσεων ή καλών σχολίων στο εξωτερικό».

www.agronews.gr