Στη δράση συμμετείχαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, το Γυμνάσιο Νεάπολης και το 3ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας. Ξεναγήθηκαν 200 μαθητές, οι οποίοι σε μικρές ομάδες παρακολούθησαν από κοντά τα διάφορα στάδια της διαδικασίας καθαρισμού και συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές της Υπηρεσίας, καθώς και των βυζαντινών εικόνων, γνώρισαν τις μεθόδους συντήρησης που εφαρμόζονται και θα εξοικειώθηκαν με τον βασικό εξοπλισμό και τα εργαλεία του συντηρητή.
Σημειώνουμε το έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στη δράση και άλλων Σχολείων, τα οποία δεν στάθηκε δυνατόν να ικανοποιηθούν και εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτό.
Το εργαστήριο επισκέφτηκε μια μικρός αριθμός πολιτών, καθώς και οι Διευθύντριες της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, Ι. Στεριοπούλου και Α. Χατζηαναστασίου, οι οποίες ξεναγήθηκαν και στην έκθεση του μουσείου από την Προϊσταμένη της Εφορείας Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη.
Την δράση υλοποίησαν με επιτυχία οι συντηρήτριες της Εφορείας Β. Χαραμπάτη, Π. Πλιάτσιου και Σ. Πελέκα, με τη συνεργασία του εκτάκτου προσωπικού συντήρησης, καθώς και των αρχαιολόγων Κ. Αναγνωστοπούλου και Δ. Κοτσαχρήστου.
Ο θεσμός αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO), την οποία στην Ελλάδα στηρίζουν η Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.
Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σκοπός του είναι να αναδειχθεί η σημασία της συντήρησης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να ενημερωθεί το κοινό για την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή.