Σε κίνδυνο βρίσκεται ο κρόκος, (γνωστός και ως σαφράν), το «χρυσάφι» της ελληνικής γης, που πήρε το όνομά του από τον Κρόκο, μια κωμόπολη μόλις 5 χλμ. από την Κοζάνη, όπου γίνεται συστηματική καλλιέργειά του.
Ο κρόκος Κοζάνης, ένα από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά στον κόσμο και πιο ακριβά, εξάγεται σε πολλές χώρες και θεωρείται πολύτιμος, επειδή, πέρα από τις ευεργετικές του ιδιότητες, συλλέγεται δύσκολα. Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) εγγυάται ότι όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, μεταποίησης και παρασκευής πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ελληνικό σαφράν εκτός από τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, χάρη σε δύο συστατικά, την πικροκροκίνη και την κροκίνη.
Ωστόσο, ο κρόκος Κοζάνης, έρχεται να χτυπηθεί από την κλιματική κρίση, με την παραγωγή του να δυσκολεύει όλο και περισσότερο.
Tι είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Κρόκος Κοζάνης», Βασίλης Μητσόπουλος
«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επανέλθουμε στις προηγούμενες παραγωγές που είχαμε, με έρευνες που συνήθως κάνουμε να βελτιώσουμε κάπως την καλλιέργεια», λέει, μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Κρόκος Κοζάνης», Βασίλης Μητσόπουλος.
«Αυτό που θέλουμε και έχουμε κάνει είναι ένα αίτημα για να αποζημιωθούν τουλάχιστον οι παραγωγοί για την χρονιά του 2023, έτσι ώστε να καλύψουμε τα πάγια καλλιεργητικά τους έξοδα, να μείνουν στη δουλειά, για να έχουμε καλύτερες παραγωγές από την επερχόμενη χρονιά για να καλύψουμε την ισχυρή ζήτηση».
«Οι μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής οδηγούν σε ένα προϊόν ανωτέρας ποιότητας γι΄ αυτό και είναι και ΠΟΠ», σημειώνει ο κ. Μητσόπουλος.