Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για το Καστελόριζο που έχει στοχοποιηθεί από την Άγκυρα. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε κόκκινο συναγερμό. Πώς το «written understanding» μεταφράστηκε «έγγραφη συμφωνία».
Ο Ταγίπ Ερντογάν απαντάει στην στρατηγική συμμαχία Μητσοτάκη – Μακρόν και στα ηχηρά μηνύματα της διάσκεψη των Med7, με νέα κλιμάκωση της έντασης απειλώντας ότι θα προχωρήσει σε επέκταση της NAVTEX για το Oruc Reis, όχι μόνο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των συμπλεγμάτων της Μεγίστης (Καστελόριζο, Ρόδο). Την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου που γιορτάζεται η επέτειος των 77 χρόνων από την απελευθέρωση του Καστελόριζου, παρουσία της προέδρου Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί ένα επικοινωνιακό σώου από τον σουλτάνο, σε μια απόπειρα να δείξει τα δόντια του.
Στην ερώτηση ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στην περίπτωση που το Οruc Reis περάσει στα 6 ναυτικά μίλια, και αν η εντολή θα είναι «βυθίσατε το Oruc Reis» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε στα «Παραπολιτικά»: «Δεν πρόκειται να εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε τέτοια κρίση και η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της».
Την ίδια στιγμή ένας διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε εξέλιξη. Η Διάσκεψη των MED-7 στην Κορσική υπήρξε επιτυχής για την Ελλάδα και την Κύπρο από διπλωματικής απόψεως για δυο λόγους:
*Επιβεβαιώθηκε το δόγμα Ελλάς – Γαλλία στρατηγική συμμαχία η οποία είναι θέμα 2-3 εβδομάδων να οδηγήσει και σε υπογραφή διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας με ρήτρα αποτροπής απέναντι στην Τουρκία. Ο Εμμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε σε «Pax Mediterranea» (Ειρήνη στη Μεσόγειο) στο τέλος της διάσκεψης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Γαλλία επέλεξε στρατηγικά την πλευρά που θα στηρίξει στη Μεσόγειο, την Ελλάδα, αλλά και ότι αποτελεί υπερδύναμη, όπως παλιά με την Pax Romana και την Pax Americana.
*Κατέγραψε την μεταστροφή χωρών από την θέση της ουδετερότητας και των ίσων αποστάσεων που κρατούσαν μέχρι τώρα, στην αποστολή ηχηρών μηνυμάτων στην Τουρκία. Οι εφτά ηγέτες δήλωσαν σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου, ότι η Τουρκία εάν δεν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που μπορεί να ενισχυθούν και να συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε από την Κορσική την Τουρκία να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες και να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών, από όπου αποχώρησε το 2016. «Αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του Δικαστηρίου της Χάγης», τόνισε.
Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο επισκέπτεται την Κύπρο λίγες ημέρες μετά την μερική άρση εμπάργκο όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κύπρο όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη. Έχει προηγηθεί τετ α τετ Τραμπ – Πομπέο για την εξωτερική πολιτική που σημαίνει ότι κομίζει μηνύματα του προέδρου των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης. Η ανησυχία για θερμό επεισόδιο είναι έντονο και στην Ουάσιγκτον.
Φάουλ
Στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζεται η κόντρα περί «μυστικής διπλωματίας» γύρω από την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, στις αρχές Ιουλίου, στην οποία συμμετείχαν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν Καλίν και ο σύμβουλος της Μέρκελ Χέκερ. Στην μετάφραση του άρθρου του πρωθυπουργού σε τέσσερις ξένες εφημερίδες που διανεμήθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, αναφέρεται σε «έγγραφη συμφωνία» στο Βερολίνο, από την οποία αποσύρθηκε η Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι η τριμερής αποκαλύφθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
Κυβερνητική πηγή που βρίσκεται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε στο NEWPOST ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση και μάλιστα πριν ακόμη βγει ο Τσαβούσογλου να «κάψει» τη συνάντηση στο Βερολίνο» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Τακτική επικοινωνία υπάρχει και ανάμεσα στην κυρία Σουρανή και τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Καλπαδάκη όπως έχει γράψει επανειλημμένα το NEWPOST.
Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι υπήρχαν συζητήσεις για το αν θα μπορούσαν οι δυο χώρες να πάνε σε μια διευθέτηση των τεχνικών ζητημάτων για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016 εξαιτίας της Τουρκίας.
«Στο πλαίσιο αυτό δεν υπήρξε καμία απολύτως συμφωνία» δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Υπήρξε μια κατανόηση, εξ ου και στο κείμενο του Πρωθυπουργού στα αγγλικά αναφερόταν σε written understanding, σε «γραπτή κατανόηση» η οποία δεν περιβλήθηκε με τον τύπο της γραπτής συμφωνίας».
Και δεν περιβλήθηκε με τον τύπο της γραπτής συμφωνίας διότι η Τουρκία επέλεξε να εκδώσει νέα navtex η οποία αναφερόταν ακριβώς στα ύδατα που υποτίθεται θα κάθονταν οι δύο πλευρές να συζητήσουν για την οριοθέτηση.
Ο υπουργός Επικρατείας δεν θεωρεί ότι είναι ζήτημα λανθασμένης μετάφρασης αλλά ενσωμάτωση στη φράση του κριμένου. Η ουσία είναι ότι άλλη έννοια έχει για τον αναγνώστη ή τον ακροατή η φράση «γραπτή κατανόηση» και άλλο «γραπτή συμφωνία».
Της Χριστίνας Κοραή