Το τοπικό τ/δ France 3 Provence-Alpes-Côte d’Azur στο πλαίσιο της εκπομπής Mediterraneo πρόβαλε βίντεο-ρεπορτάζ διάρκειας 9 περίπου λεπτών υπό τον τίτλο «Στην Ελλάδα, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει κοινωνικές συνέπειες» σημειώνοντας ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί το 2030 να παράγει το 67% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε το κλείσιμο λιγνιτωρυχείων και θερμοηλεκτρικών σταθμών στην περιοχή της Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία για το 2028. Το ρεπορτάζ εξετάζει πώς μπορεί η χώρα να βγει από αυτή τη ρυπογόνα βιομηχανία διατηρώντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που πλήττεται σοβαρά από την ανεργία, σημειώνει.
Το ρεπορτάζ ξεκινά με τα εγκαίνια, τον Απρίλιο του 2022, στην περιοχή της Κοζάνης, ενός εκ των μεγαλύτερων πάρκων φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη από τον ίδιο τον Έλληνα Π/Θ, προβάλλοντας σχετικές δηλώσεις του.
Επίσης, προβάλλεται η δήλωση του Σταύρου Μωυσιάδη, εκπροσώπου του συνδικάτου εργαζομένων και τεχνικών στον τομέα της ενέργειας στην Πτολεμαΐδα που ζητά να διατηρηθούν στην περιοχή μονάδες παραγωγής ενέργειας με χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα προκειμένου να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Ακρινής Κοζάνης, Θεοχάρης Καζαντζίδης, αναφέρεται στις επιπτώσεις από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη για την υγεία των κατοίκων οι οποίοι τάχθηκαν με τοπικό δημοψήφισμα υπέρ της μετεγκατάστασής τους σε άλλη περιοχή, μακριά από τα ορυχεία. Το αίτημά τους όμως συνάντησε την άρνηση της κυβέρνησης. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο κ. Καζαντζίδης, οι λόγοι που επικαλείται η κυβέρνηση είναι και οικονομικοί καθώς η απαλλοτρίωση των περιουσιών των κατοίκων έχει κοστολογηθεί γύρω στα 130 εκατ. και η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο Νίκος Βουνοτρυπίδης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας των κατοίκων ενάντια στα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών με συγχρηματοδότηση και από ευρωπαϊκά κονδύλια καταγγέλλει ότι «βρισκόμαστε σε άλωση από αυτό που ονομάζουν Πράσινη Ενέργεια που δεν είναι και τόσο πράσινη (…) είναι τεράστια καταστροφή για τον τόπο μας, γίνεται ένα τεράστιο έγκλημα για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ΕΕ και της Αμερικής, ταυτόχρονα».
Ο Bertrand Maljournal από το τμήμα ανάπτυξης της γαλλικής εταιρείας Valorem μιλά για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου με 6 ανεμογεννήτριες στη θέση Μαγούλα του ορεινού όγκου του Ασκίου, εξηγώντας ότι καμία γεωργική ή αγροτική εργασία δεν απαγορεύεται γύρω από τη βάση των ανεμογεννητριών.
Τέλος, από την πλευρά του, ο Νίκος Κολτσίδας, ιδρυτής της Proud Farm, κτηνοτρόφος ο ίδιος στην περιοχή από το 2014 εξηγεί πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τους πρώην εργάτες στα λιγνιτωρυχεία να στραφούν στην κτηνοτροφία. «Είναι σημαντικό οι τοπικοί εδώ φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει το επίπεδο της οικονομίας της περιοχής», τονίζει μεταξύ άλλων
hellasjournal.com