Σταυροδρόμι μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, Ελλάδας και Βαλκανίων, η Κοζάνη δεν είναι μια πόλη που επιδεικνύει προκλητικά τις αρετές της. Με τα νεοκλασικά της κτήρια, τα αρχοντικά της, την συνύπαρξη του σύγχρονου με το κλασικό και του οθωμανικού με το χριστιανικό, η πόλη που στέκει περήφανη ανάμεσα σε τρία ξεχωριστά βουνά, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να την ανακαλύψουν σταδιακά.
Μια βόλτα στην πόλη θα πρέπει να έχει ως αφετηρία το ιστορικό της κέντρο, τόπο συνάντησης και διάδρασης των ανθρώπων της πόλης και εστία των πανέμορφων, αναστηλωμένων αρχοντικών της. Η Πλατεία Νίκης είναι ακριβώς στο επίκεντρο, αφού φιλοξενεί πολλά νεοκλασικά κτήρια της Κοζάνης, όπως το διατηρητέο ξενοδοχείο Ερμιόνιον (που χτίστηκε το 1931), το Δημαρχείο και το παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.
Λίγα λεπτά από την πλατεία βρίσκεται ένα από τα εμβληματικότερα αξιοθέατα της πόλης, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, χτισμένος το 1664, με το εντυπωσιακό καμπαναριό του. Πρόκειται για τρίκλιτη εκκλησία βασιλικής τεχνοτροπία καμαροσκέπαστη και αποτελεί το πρωτεύον κέντρο λατρείας των Κοζανιτών.
Συνεχίστε την βόλτα σας με μια επίσκεψη στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, που στεγάζει εκατοντάδες άκρως ενδιαφέροντα εκθέματα ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα αλλά και πινακοθήκη.
Σε απόσταση μικρότερη των δέκα λεπτών βρίσκεται η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη, τόσο με το απόλυτα σύγχρονο εξωτερικό της design, όσο και με τον εσωτερικό της μορφωτικό πλούτο. Η ιστορία της βιβλιοθήκης ξεκινά το 17ο αιώνα όταν η πόλη της Κοζάνης, λόγω της θέσης της, εξελίσσεται σε πνευματικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Η βιβλιοθήκη δίνει στέγη τόσο στα παλαίτυπα «Μετά τα Φυσικά» και «Περί ζώων ιστορίας» του Αριστοτέλη (εκτύπωση 1497), στη «Χάρτα του Ρήγα» (εκτύπωση 1796-97), στον Παγκόσμιο χάρτη του Άνθιμου Γαζή (1800), στην πρώτη ελληνική εφημερίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου («Εφημερίς» 1790-1797) όσο και σε 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες, φυλλάδια και βιβλία, μέχρι και στο «Αστερίξ και Κλεοπάτρα» των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό.
Τέλος, λίγο έξω από την Κοζάνη, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Η αρχαία Αιανή ήταν η πρωτεύουσα ενός από τα ισχυρότερα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας. Στις συλλογές του μουσείου θα δείτε ευρήματα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού καθώς και εκθέματα από την αρχαϊκή-κλασική περίοδο. Σε κοντινή απόσταση από την Αιανή μπορείτε να επισκεφθείτε και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στο χωριό Χρώμιο. Το χωριό βρίσκεται στο όρος Βούρινος (Μπούρινος) 32 χιλιόμετρα μακριά από την Κοζάνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμονή σας στην Κοζάνη μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με μια εξόρμηση στο Βελβεντό. Ο οικισμός, με διατηρητέα κτίρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στο ιστορικό κέντρο του, παρουσίασε οικονομική και πνευματική άνθηση στα χρόνια της Tουρκοκρατίας. Μπορείτε να τριγυρίσετε τα υπέροχα στενά του και να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο για να μάθετε περισσότερα για το μέρος. Κάντε και μια στάση και στον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβεντούγια να προμηθευτείτε τις ξακουστές μαρμελάδες του.
Βελβεντό, ένα τακτοποιημένο, όμορφο χωριό/Photo: Shutterstock
Επίσης, στα 27 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την Κοζάνη βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του φράγματος Πολυφύτου στον Αλιάκμονα ποταμό. Τη λίμνη διασχίζει μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες στη χώρα μας, η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, με μήκος 1.372 μέτρα.
travel.gr