kozanipress

«Καμπανάκι» από τον βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη, ώστε να μην επανεμφανιστεί το φαινόμενο του πλασματικού ΑΕΠ στην ΠΕ Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία

Με παρέμβασή του στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και Ν. Παπαθανάση και Ανάπτυξης Π. Θεοδωρικάκο, ο βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης ζητάει την ανάληψη έγκαιρων πρωτοβουλιών για την αποτροπή του φαινομένου του πλασματικού ΑΕΠ για την ΠΕ Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, στην αναφορά του ο κ. βουλευτής υπενθυμίζει ότι, στο παρελθόν, εξαιτίας της οικονομικής δραστηριότητας της ΔΕΗ στην περιοχή, της οποίας ένα μέρος μόνο αποτελούσε πραγματικό εισόδημα των κατοίκων, αντιμετωπίζαμε το φαινόμενο του πλασματικού κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (NUTS II), με αποτέλεσμα η περιφέρειά μας να λαμβάνει χαμηλό ποσοστό ενισχύσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χάρτη και των πολιτικών σύγκλισης και συνοχής.

Και συνεχίζει, επισημαίνοντας: «Ήδη, λόγω της μείωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας αλλά και σε εφαρμογή του ευρωπαϊκού και του εθνικού σχεδίου της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, η Δυτική Μακεδονία κατατάσσεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο στα ποσοστά ενισχύσεων. Εξάλλου, την περίοδο αυτή, λόγω των μεγάλων δικτύων μεταφοράς ενέργειας που διαθέταμε ως ενεργειακό κέντρο, στην περιοχή μας κατασκευάστηκαν μεγάλα έργα παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, αιολικά), πολλά από τα οποία ανήκουν ελληνικές και ξένες εταιρίες, όπως στον όμιλο της ΔΕΗ, η οποία διαθέτει επίσης υδροηλεκτρικούς σταθμούς και σχεδιάζει μεγάλες επενδύσεις σε άλλα ενεργειακά πρότζεκτ (πχ αντλησιοταμίευση κλπ). Ωστόσο, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις εντοπίζονται κυρίως στο στάδιο της κατασκευής, ενώ στη συνέχεια μειώνονται σε μεγάλο βαθμό και αφορούν κυρίως στη συντήρηση και στη φύλαξη των εγκαταστάσεών τους. Κατά συνέπεια, στο στάδιο της λειτουργίας τους δεν θα εισφέρουν πραγματικά στο ΑΕΠ της περιοχής, ούτε στο εισόδημα των κατοίκων της. Πιθανότατα, όμως, η οικονομική τους δραστηριότητα θα καταλογίζεται στην περιοχή, όπως συνέβαινε με τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να προκαλείται η ίδια στρεβλή εικόνα, με τις προαναφερθείσες παρενέργειες.».

Καταλήγει, δε, λέγοντας: «Θα πρέπει να αναληφθεί κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αποφυγή επανάληψης του φαινομένου του πλασματικού ΑΕΠ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και των συνεπαγόμενων στρεβλώσεων κατά την υλοποίηση προγραμμάτων και τη χορήγηση ενισχύσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χάρτη και άλλων αναπτυξιακών δράσεων και πολιτικών σύγκλισης και συνοχής, που στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην τόνωση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.».