kozanipress

Και βουνό και θάλασσα: Πώς η Ηπειρος τα συνδυάζει όλα

 

Η μοναδικής ομορφιάς Πάργα/ Φωτογραφία: Shutterstock

 

Με το βλέμμα στραμμένο στον Αύγουστο και τη δυνατότητα να καλύψει κάθε γούστο, η Ηπειρος ετοιμάζεται να υποδεχτεί επισκέπτες κυρίως από την εσωτερική αγορά, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα καλύψουν σχεδόν το 60% της αντίστοιχης περσινής τουριστικής κίνησης.Οπως ανέφερε ο Στράτος Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και υπεύθυνος για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αύγουστος αναμένεται να είναι ένας καλός μήνας, δεδομένης της κατάστασης, διότι τα στοιχεία από τις προκρατήσεις είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Στα «ατού» της τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της Ηπείρου είναι πως αποτελεί προορισμό για όλο τον χρόνο, καθώς συνδυάζει ορεινό τουρισμό και θαλάσσιο, φύση και καταλύματα υψηλών προδιαγραφών, πλούσια πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά και ξεχωριστή γαστρονομία. Βόλτες στη θάλασσα παρέα με τα δελφίνια του Αμβρακικού και γαριδομακαρονάδες, προβατίνα στα κάρβουνα στα Τζουμέρκα, τα ποτάμια και οι λίμνες του Ζαγορίου, του Μετσόβου, του Σουλίου, η ακτογραμμή που ενώνει Πρέβεζα, Πάργα, Σύβοτα, Δρέπανο και Σαγιάδα και οι παραλίες μήκους 100 χιλιομέτρων με τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου Πελάγους είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν την Ηπειρο μοναδική. Ολα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό που έχει συμβάλει ώστε «η Ηπειρος να αναπτύσσεται σταθερά, αλλά ευτυχώς αργά και σταδιακά», διότι με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να διατηρήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της, όπως επισημαίνει ο κ. Ιωάννου.

H όμορφη παραλία του Μονολιθίου στην πόλη της Πρέβεζας / Φωτογραφία: Shutterstock

 

Η Πάργα είναι η πολύχρωμη πόλη που θυμίζει νησί / Φωτογραφία: Shutterstock

«Λόγω της Εγνατίας οδού έχουμε πολύ κόσμο εδώ και χρόνια από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά χάρη στην Ιόνια οδό είδαμε αύξηση και από την Αττική και την Πελοπόννησο. Γενικώς, είδαμε αύξηση στον οδικό τουρισμό και αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους επισκέπτες μας είναι πλέον και από τα Βαλκάνια. Γι’ αυτό, φέτος, το κλείσιμο των συνόρων έβλαψε σημαντικά τις δικές μας περιοχές», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας.


Το Αλωνάκι στην Πρέβεζα είναι μια γραφική παραλία με γαλάζια και πράσινα νερά / Φωτογραφία: Shutterstock

«Η Ηπειρος διαθέτει περίπου 40.000 με 50.000 κλίνες. Δεν έχει μόνο τουρισμό από το εξωτερικό ή μαζικό τουρισμό. Υπάρχουν περιοχές όπως τα Ζαγοροχώρια, η Πρέβεζα, τα Ιωάννινα, τα Τζουμέρκα, οι οποίες κινούνται πάρα πολύ με τον εσωτερικό τουρισμό, με Ελληνες. Υπάρχουν κι άλλες περιοχές που έχουν αρκετό ξένο τουρισμό, όπως είναι οι παραλίες της Πρέβεζας, η Πάργα και τα Σύβοτα, όπου το 65% των τουριστών είναι Βρετανοί και Σκανδιναβοί, άρα φέτος θα υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου.


Ο παράδεισος του καλοκαιριού βρίσκεται στα Τζουμέρκα / Φωτογραφία: Shutterstock

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στον τουρισμό σε Πάργα και Σύβοτα και λιγότερο σε άλλα μέρη της Ηπείρου, όπου κατά κύριο λόγο πήγαιναν Ελληνες. «Για εμάς, οι Ελληνες ήταν πάντα σημαντικοί τουρίστες, όχι μόνο φέτος που στράφηκαν όλοι στον εσωτερικό τουρισμό. Βέβαια και αυτοί έχουν τα θέματά τους φέτος: είναι πιεσμένοι οικονομικά και φοβούνται, ενώ από την άλλη τους ζητάνε όλοι», συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου.


Κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά στα Σύβοτσ / Φωτογραφία: Shutterstock

Η κρίση στον τουρισμό, ωστόσο, δεν σταματά τις προσπάθειες για ανάπτυξη, καθώς μαζί με διάφορες δράσεις, που είναι εξέλιξη, δημιουργούνται και νέες. Μέσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου. Μια διαδρομή που ανέδειξε τα θέατρα και βάσει της οποίας έγινε ψηφιακή σύνδεση των τοπικών προϊόντων, της τοπικής οικονομίας, δημιουργία clusters και άλλων συνεργειών.


Η Μπέλα Βράκα είναι η εξωτική ροζ παραλία της Ηπείρου / Φωτογραφία: Shutterstock

Επόμενο πρότζεκτ το καταδυτικό πάρκο, που αναμένεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, Θωμά Πιτούλη. Ενα έργο που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Ηπείρου και το μόνο που λείπει είναι ο φορέας υλοποίησης για να μπορέσει να πάρει την αδειοδότηση, σύμφωνα με τον κ. Πιτούλη. «Πρόκειται για μια οριοθετημένη έκταση 3 χλμ. που φυλάσσεται και βρίσκεται στα Σύβοτα, κοντά στην Μπέλα Βράκα. «Είναι ένα μέρος με πολύ ενδιαφέροντα βυθό, ειδικά για τους επαγγελματίες και πιστοποιημένους δύτες, καθώς υπενθυμίζω ότι όλη η περιοχή από το Διαπόρι της Κέρκυρας μέχρι και τους Παξούς έχει βυθισμένα αντιτορπιλικά, αεροπλάνα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και διάφορα πολεμικά σκάφη», επισήμανε ο κ. Πιτούλης.

Πηγή: iefimerida.gr