kozanipress

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Τι είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις εργασιακές σχέσεις, τη φορολογία, το κύμα ανατιμήσεων, την υγεία, την παιδεία, αλλά και για το νέο δημοκρατικό κράτος που εξήγγειλε για την επομένη των εκλογών, εμφανιζόμενος απόλυτα σίγουρος για τη νίκη του κόμματός του

Αλέξης Τσίπρας, με τη σημερινή του ομιλία στην 85η ΔΕΘ, παρουσίασε την ανάγκη για μια πολιτική στροφή, μια νέα αρχή, όπως είναι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύσσοντας το πρόγραμμά του για την κοινωνία και την οικονομία, περιγράφοντας τις βασικές διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την κυβερνητική πολιτική.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «νέα αρχή για το κράτος και την οικονομία», με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή και εγγυητή μια προοδευτική διακυβέρνηση», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «κυβερνά με διχασμό και αυταρχισμό, δεν κυβερνά για τη πλειοψηφία των Ελλήνων, δεν κυβερνά ούτε καν για όσους τον εξέλεξαν, κυβερνά για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για: «Μια Νέα Αρχή για το πολιτικό σύστημα. Μια Νέα Αρχή για το Κράτος και το μοντέλο διακυβέρνησης. Μια Νέα Αρχή για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο. Μια Νέα Αρχή με την κοινωνία».

Νέο μοντέλο διακυβέρνησης

Μίλησε για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, για ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος και ανέλαβε τις παρακάτω δεσμεύσεις για την επομένη των εκλογών, στην περίπτωση που τις κερδίσει:

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παρουσίασε το σχέδιο του κόμματος για το νέο ΕΣΥ, που, όπως είπε, προβλέπει:

Νέα αρχή στην Παιδεία

Στον τομέα της Παιδείας έκανε λόγο για μια «μεγάλη τολμηρή δημοκρατική μεταρρύθμιση, με στόχο ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο, και ένα υψηλού επιπέδου δημόσιο πανεπιστήμιο, ανοιχτό σε όσους νέους έχουν μαθησιακή δυνατότητα και ισχυρή θέληση για γνώση», που προβλέπει:

Προτεραιότητα η προστασία της εργασίας

Ο κ. Τσίπρας καταδίκασε την «ανήθικη», όπως τη χαρακτήρισε, πράξη εταιρείας deliveri, που «αξιοποίησε το νόμο Χατζηδάκη», χειροκρότησε την άμεση αντίδραση των θιγομένων διανομέων φαγητού και της κοινωνίας και τόνισε πως η όποια υποχώρηση από την πλευρά της εταιρείας είναι μια πρώτη νίκη.

Εθεσε ως προτεραιότητα την προστασία της εργασίας και τόνισε πως είναι ήδη έτοιμες οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις και πιο συγκεκριμένα:

Παρεμβάσεις για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ έχει έτοιμες τις πρώτες παρεμβάσεις για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών και υπογράμμισε:

Καταπολέμηση της ακρίβειας

Για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας ανέλαβε τις εξής δεσμεύσεις:

Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

«Προχωρούμε στην αντιμετώπιση των πολιτών, όχι με βάση την ιδιότητά τους αλλά ανάλογα με τα εισοδήματά τους, δίκαια και προοδευτικά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

Για τη μεσαία τάξη

Ο κ. Τίπρας έκανε ειδική αναφορά στη μεσαία τάξη και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι την “εξαπάτησε” σε σχέση με αυτά που της υποσχέθηκε στις εκλογές του 2019.

«Ποια είναι στα αλήθεια αυτή η μεσαία τάξη που ξαφνικά τόσο συγκίνησε εκείνους που λίγα χρόνια πριν, τους έριχναν τα βάρη της χρεοκοπίας και τους έλεγαν “μαζί τα φάγαμε”; Είναι μήπως αυτοί που έχουν τόσο μεγάλα κέρδη και ωφελήθηκαν καθόλου από τις φοροελαφρύνσεις στα μερίσματα και στα κέρδη των επιχειρήσεων; Ή είναι αυτοί που έχουν από 800.000 ακίνητη περιουσία να μεταβιβάσουν σε κάθε τους παιδί;», αναρωτήθηκε και απάντησε:

«Όχι δεν είναι αυτοί. Αυτοί είναι η τάξη και οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη, για τα συμφέροντα των οποίων εργάζεται. Μεσαία τάξη, είναι οι άνθρωποι που ξυπνάνε το πρωί να πάνε στη δουλειά, στη βιοτεχνία, στο μαγαζί. Είναι αυτοί που ζουν από τον κόπο τους. Είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτούς τους ανθρώπους, όμως, πρωτίστως εξαπάτησε ο κ. Μητσοτάκης το 2019».

Το δίλημμα των επόμενων εκλογών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει και έθεσε, από την πλευρά του, το δίλημμα των επόμενων εκλογών.

«Δεσμεύομαι ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος», είπε και συνέχισε: «Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα. Της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των νέων. Είμαστε έτοιμοι προγραμματικά. Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι. Αποφασιστικοί και με γνώση της ευθύνης μας».

Όσον αφορά στο δίλημμα των επόμενων εκλογών, επισήμανε:

«Ο κ. Μητσοτάκης, αφελώς, επέλεξε τη προηγούμενη εβδομάδα να θέσει αυτός το δίλημμα των επόμενων εκλογών, φανερώνοντας σε όλους την αδυναμία του να φτάσει ως το τέλος της θητείας του. Στην ουσία προεξοφλώντας πρόωρη προσφυγή στη κάλπη για να αποφύγει τη ραγδαία φθορά.

Και μας είπε ή εγώ ή το χάος. Μόνο που μάλλον δεν θα τον έχουν ενημερώσει οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι πως είναι ήδη αργά. Γιατί, για τη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος. Ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί ανόθευτα και αυθεντικά.

Και το δίλημμα θα είναι ξεκάθαρο: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί».

Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πορεία των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης και είπε χαρακτηριστικά:

Όπως είπε, «δεν είναι μόνο το μετρό που αποδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης εκδικείται τη Θεσσαλονίκη. Είναι η σιδηροδρομική Εγνατία που αγνοείται η τύχη της. Είναι το διαμετακομιστικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου που έχει παγώσει. Είναι ο Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου που απαξιώθηκε. Είναι το στρατόπεδο Κόδρα, που η απόδοσή του πάγωσε. Είναι το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης που πια δεν έχει καμία αναπτυξιακή αρμοδιότητα. Είναι το γήπεδο του ΠΑΟΚ που ούτε αυτό προχωρά, παρά τις δεσμεύσεις. Και είναι τέλος η ολοκληρωτική απουσία της Θεσσαλονίκης από τα κονδύλια για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανασχεδιαστούν με προτεραιότητα τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Μπέττυ Μπαζιάνα.

Στις πρώτες σειρές του Βελλίδειου κάθισαν συμβολικά γιατροί και νοσηλευτές, που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας του κορονοϊού και αμέσως μετά εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Πριν από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo Τάσος Τζήκας, ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της 85ης ΔΕΘ.