kozanipress

Η Κοζάνη παρουσιάζει το δικό της μοντέλο τουρισμού στο Συνέδριο “Αθέατη Ελλάδα”

Ένα συνέδριο με επίκεντρο τις ανεξερεύνητες τουριστικά περιοχές της Ελλάδας, τα “hidden gems” (κρυμμένα διαμάντια) που προσπαθούν να αναπτύξουν τον κλάδο του Τουρισμού, πέραν απο τις απαιτήσεις του μοντέλου “Sun-Sand-Sea” που κυριαρχούσε στην επιλογή των Τουριστών για την Ελλάδα εδώ και χρόνια.
Η επιλογή του Τουρισμού Εμπειριών κυριαρχεί πλέον στις προτεραιότητες των τουριστών, με απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή τους στην καθημερινότητα των προορισμών που επιλέγουν, τη βιωσιμότητα του κάθε προορισμού και τη συμμόρφωση των δράσεων με τις επιταγές του κλιματικού συμβολαίου.
Ο Δήμος Κοζάνης είναι η έδρα της μόνης Περιφέρειας στην Ελλάδα που δεν βρέχεται από θάλασσα, που δεν διαθέτει κατασκήνωση και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω της απολιγνιτοποίησης.
Πλούσια γαστρονομία σαφώς και διαθέτουμε.
Παράγουμε από τις καλύτερες ποιότητες Κρόκου – Σαφραν παγκοσμίως, διαθέτουμε πολυ-πολιτισμική τοπική κουζίνα, μία πολύ σημαντική οινοπαραγωγή και παραγωγή αγροκτηνοτροφικών προϊόντων Α’ ποιότητας, βασικά στοιχεία για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε γαστρονομική ταυτότητα.
Ο Δήμος Κοζάνης με την Αντιδημαρχία Τουρισμού έχει ξεκινήσει τη δημιουργία Ταξιδιών Εμπειρίας και branding με
την καταγραφή των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων,
την τουριστική προώθηση του Κρόκου σε συνεργασία με τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Krokos Kozanis Greek Saffron Krokos Kozanis Cooperative Safran ,
την καταγραφή και ψηφιακή διαχείριση των μονοπατιών και περιπατητικών διαδρομών, των μονοπατιών ποδηλασίας,
τη δημιουργία Σχολικού Τουρισμού και
τη δημιουργία Σταθμών Στάθμευσης αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων (Camper Stop).
Στο πλαίσιο εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, η Αντιδημαρχία Πολεοδομίας με τη διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Κοζάνης και τους αναδόχους Μελετητές, είναι σε συνεργασία ώστε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη τουριστικών επαγγελμάτων στην περιοχή μας, καθοριζοντας τις απαραίτητες χρήσεις γης.
Απαιτείται θεσμική συνεργασία και συντονισμός όλων των δυνάμεων της περιοχής, ειδικές διατάξεις, χρηματοδότηση απο την κεντρική εξουσία και τέλος προσέγγιση από επαγγελματίες του Τουρισμού, ώστε ο Δήμος Κοζάνης, ως μέρος της Αθέατης Ελλάδας, να δημιουργήσει Τουρισμό Εμπειρίας σε επίπεδο 365, δηλαδή καθόλη τη διάρκεια του έτους.