kozanipress

Η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας – Δήμου Εορδαίας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.) ανακοινώνει τα παρακάτω σχετικά με την βλάβη της δεξαμενής αποθήκευσης θερμικής ενέργειας χωρητικότητας 2.000 m3

Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκκένωσης συγκεκριμένων τμημάτων του δικτύου σωληνώσεων του κεντρικού αντλιοστασίου, την 02/08/2024 και ώρα 11:15 π.μ., προκλήθηκε βλάβη στη δεξαμενή αποθήκευσης θερμικής ενέργειας των 2000 m3. Αίτιο της προκληθείσας βλάβης είναι η υποπίεση – πτώση της πίεσης κάτω από την ατμοσφαιρική στο εσωτερικό της – λόγω της μη αναμενόμενης μερικής εκκένωσης χωρίς ταυτόχρονη εισαγωγή αέρα, με αποτέλεσμα την παραμόρφωση της δεξαμενής. Παρά το γεγονός της υδραυλικής απομόνωσης με το κλείσιμο απομονωτικών δικλείδων από το αρμόδιο προσωπικό, τόσο της δεξαμενής των 2.000 m3 όσο και των υπόλοιπων δεξαμενών και του λεβητοστασίου, από τα υπό εκκένωση τμήματα, υπήρξε μη ελεγχόμενη διαρροή νερού από την δεξαμενή λόγω ελλιπούς στεγανοποίησης των δικλείδων απομόνωσης, όπως διαπιστώθηκε μετά από υδραυλικό έλεγχο στις παραπάνω δικλείδες.

Η επιχείρηση θα εντείνει τις προσπάθειες της για βελτιστοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την λειτουργία και την συντήρηση, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το επίπεδο ασφάλειας των εγκαταστάσεων της.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της προκληθείσας βλάβης της δεξαμενής, στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης κατά την ερχόμενη περίοδο θέρμανσης, αυτές αφορούν την απώλεια της κύριας λειτουργίας της ως εναποθηκευτής θερμικής ενέργειας 100MWhth, κυρίως κατά την διάρκεια των ημερών με χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, όπου η αποθηκευμένη ενέργεια καλύπτει τις πρωινές και απογευματινές αιχμές ζήτησης θερμικού φορτίου. Η παραπάνω απώλεια θα καλυφθεί με τη λειτουργία της ΜΟΝΑΔΑΣ V του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ισχύος 140 MWth, η οποία θα διασυνδεθεί με την τηλεθέρμανση τον ερχόμενο Νοέμβριο και εναλλακτικά με τον λέβητα πετρελαίου ισχύος 25MWth.

Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι εργασίες καθαίρεσης του τμήματος της δεξαμενής που έχει πάθει βλάβη και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν η επιθεώρηση του εναπομείναντος τμήματος, η μελέτη και το έργο πλήρους αποκατάστασής της. Στην μελέτη αποκατάστασης θα περιλαμβάνεται ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών.

 

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ε.ΤΗ.Π.