Προχωρά η επανεπεξεργασία σεισμικών δεδομένων στη Δυτική Μακεδονία από την ΕΔΕΥΕΠ με στόχο την αναζήτηση νέων περιοχών κατάλληλων για υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του ανθράκα.
Με απόφαση του ΔΣ της ΕΔΕΥΕΠ την Παρασκευή 6/12, επελέγησαν οι εταιρείες “GEOFIZYKA TORUN S.A.” και “GK PROCESSING SP. Z O.” ως ανάδοχοι στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει για την σύμβαση «Παροχής υπηρεσιών επανεπεξεργασίας σεισμικών δεδομένων», στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon 2020» «CO2 Geological Pilots in Strategic Territories –PilotSTRATEGY».
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε, ώστε να επανεξεταστούν τα σεισμικά δεδομένα που είχαν συλλεχθεί παλαιότερα, τη δεκαετία του 1980, στη Δυτική Μακεδονία.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχει η δυνατότητα στην περιοχή για νέες υπόγειες αποθήκες σε γεωλογικούς σχηματισμούς στην ευρύτερη γεωγραφικής ζώνης που καλύπτει η «Μεσοελληνική Αύλακα».
Στη Δυτική Μακεδονία πρόκειται για μια περιοχή κοντά στα Γρεβενά. Τονίζεται, ότι ακομη και αν τα σεισμικά δεδομένα που θα συγκεντρωθούν επιβεβαιώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της περιοχής ως αποθήκης C02, εκτιμάται ότι χρειάζεται μια δεκαετία για να ωριμάσει το έργο.
Το ευρωπαϊκό έργο PilotSTRATEGY
Το ευρωπαϊκό έργο PilotSTRATEGY, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020, ξεκίνησε επίσημα τον Μάιο του 2021. Στόχος του είναι να συγκεντρώσει δεδομένα για τη δυνατοτητα των βαθέων αλμυρών υδροφορέων να αποθηκεύουν CO2 σε πέντε βιομηχανικές περιοχές στη νότια και ανατολική Ευρώπη.
Το έργο προτείνει επίσης την κατασκευή πιλοτικών συστημάτων αποθήκευσης CO2 σε τρεις περιοχές της νότιας Ευρώπης – τη λεκάνη του Παρισιού (Γαλλία), τη λεκάνη Lusitanian (Πορτογαλία) και τη λεκάνη του Έβρου (Ισπανία).
Στις άλλες δύο περιφέρειες της Ανατολικής Ευρώπης, τη Δυτική Μακεδονία (Ελλάδα) και την Άνω Σιλεσία (Πολωνία), το PilotSTRATEGY θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της ωριμότητας των δεδομέων σχετικά με τη δυνατότητα αποθήκευσης υδροφορέων σε βαθύ αλατούχο υδροφόρο ορίζοντα με επανεπεξεργασία παλαιών δεδομένα και νέες μελέτες δυναμικής προσομοίωσης.
Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε αυτές τις περιοχές να αρχίσουν να σχεδιάζουν την ανάπτυξη των αποθηκευτικών πόρων τους.
www.worldenergynews.gr