kozanipress

Δημοσκόπηση Alco Απριλίου 2022: Στο 8,1% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Την ακρίβεια θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όπως αναδεικνύεται στη μεγάλη δημοσκόπηση της Alco που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων το διάστημα 26 έως 30 Απριλίου, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση καταγράφει νέα μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ παραμένει πρώτη με 30,6% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να είναι στο 8,1%. Σημειώνεται ότι η διαφορά στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco τον Μάρτιο ήταν στο 8,9%, καθώς η ΝΔ είχε ποσοστό 31,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2%.

Στην τρίτη θέση παραμένει το ΚΙΝΑΛ με 13%. Το ΚΚΕ καταγράφει ποσοστό 6% και είναι τέταρτο ενώ στο 4,9% είναι η Ελληνική Λύση.

 

3% και είσοδο στη Βουλή δείχνει η δημοσκόπηση το ΜέΡΑ25 ενώ εκτός βουλής με 1% και 1,% αντίστοιχα μένουν Πλεύση Ελευθερίας και Έλληνες για την Πατρίδα.

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα;» το 34% επιλέγει τον Πρωθυπουργό (36% το αντίστοιχο ποσοστό στη δημοσκόπηση του Μαρτίου) ενώ 25% απαντά ότι προτιμά τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (23% το ποσοστό στην προηγούμενη μέτρηση). 31% απαντά «κανέναν από τους δύο».

Το 60% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η ακρίβεια είναι αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο ενώ το 24% απαντά ότι ανησυχεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 6% ανησυχεί για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, 5% για την εξέλιξη της πανδημίας και 4% για την εγκληματικότητα.

Επιπλέον, οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας από την κυβέρνηση καθώς, στη σχετική ερώτηση, το 49% απαντά «καθόλου», το 23% «λίγο». Το 14% απαντά «αρκετά» και μόλις το 2% «πολύ».

Χειρότερη θεωρεί ότι θα γίνει η οικονομική του κατάσταση το 60% όσων απαντούν, ενώ 29% εκτιμά ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Μόλις 4% απαντά ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί.

Σε ό,τι αφορά το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε το ζήτημα της ακρίβειας καλύτερα ή χειρότερα, το 35% λέει ότι θα ήταν χειρότερα, το 34% ίδια και το 22% «καλύτερα».

Πηγή