Παρά τη …θερινή ραστώνη, καθόλου μειωμένο δεν μπορεί να θεωρηθεί το ενδιαφέρον του κοινού για τη νέα δημοσκόπηση του Energia.gr σχετικά με το θέμα της απολιγνιτοποίησης. Από την 1η Αυγούστου, που ξεκίνησε η εν λόγω διαδικτυακή έρευνα, 164 αναγνώστες της ιστοσελίδας έχουν συμμετάσχει, με τους περισσότερους να εκφράζουν σκεπτικισμό ή και αντίθεση στην επιχειρούμενη πλήρη εγκατάλειψη ενός εγχώριου και με υψηλά αποθέματα στρατηγικού ενεργειακού πόρου και τη συνεπαγόμενη αύξηση του κόστους ενέργειας και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.
Ειδικότερα, το 32,9% θεωρεί ότι η εγκατάλειψη του λιγνίτη θα πρέπει να συνοδευτεί με την παράλληλη ανάπτυξη των Ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και των ΑΠΕ, ώστε να κρατηθούν οι εισαγωγές στο ελάχιστο, ενώ σχεδόν ίδιο (30,5%) είναι και το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα που πιστεύουν ότι η εγκατάλειψη του λιγνίτη είναι τελείως πρόωρη και παράλογη, αφού υποσκάπτει την οικονομία, λόγω της αρνητικής επίπτωσης στην απασχόληση, και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και άρα θα πρέπει να συνεχίσει να καλύπτει μεγάλο τμήμα της ηλεκτροπαραγωγής τουλάχιστον μέχρι το 2038, έτος που η Γερμανία έχει δεσμευτεί να αποσύρει τις δικές της ανθρακικές μονάδες.
Τρίτη σε δημοφιλία (20,7%) επιλογή είναι να στηριχθεί η χώρα μας στην παραγωγή ενέργειας από κάθε εγχώρια μορφή, συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών πηγών, με αποκλειστικό γνώμονα την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, αγνοώντας τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ, καθώς η κατάσταση των οικονομικών της Ελλάδος είναι οικτρή.
Μόλις ένα 15,9% – τέταρτη και τελευταία σε προτιμήσεις απάντηση – συμφωνεί με τον τρέχοντα σχεδιασμό για την απολιγνιτοποίηση, καθώς πιστεύει πως η εγκατάλειψη του λιγνίτη το συντομότερο δυνατό θα συμβάλλει στην δημιουργία “πράσινης οικονομίας” και οικονομικής ανάπτυξης και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής χωρίς καθόλου να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία ή την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και, οπωσδήποτε, ρητά δεν διεκδικεί επιστημονικό κύρος, εντούτοις αποτελεί μία ένδειξη για τις διαθέσεις του κοινού απέναντι στην επιχειρούμενη διαδικασία ταχείας «απεξάρτησης» της οικονομίας της Ελλάδας από τον λιγνίτη. Οι διαθέσεις αυτές της κοινής γνώμης, αναντίρρητα, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από την πολιτική ηγεσία της χώρας, εν όψει, μάλιστα, και των πολύ μεγάλων δοκιμασιών που αναμένεται να υποστεί η εθνική μας οικονομία και παραγωγή.
Σε κάθε περίπτωση, η δημοσκόπηση του energia.gr συνεχίζεται και για το λόγο αυτό καλούμε και άλλους αναγνώστες μας να συμμετάσχουν σε αυτήν ώστε να δώσουν στις αρμόδιες Αρχές το μήνυμα που ο καθένας επιθυμεί για το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, που, όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση, αποτελεί το κορυφαίο διακύβευμα στην χάραξη της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.