Μια σύγχρονη μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ΔΕΗ στο χώρο της 3ης μονάδας ηλεκτροπραγωγής του Σταθμού Καρδιάς η οποία έχει τεθεί εδώ και χρόνια εκτός λειτουργίας στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Πρόκειται για μια μονάδα Σύγχρονης Συμπύκνωσης, μία τεχνολογία που συνδέεται άμεσα με την αποθήκευση ηλεκτρισμού και τη σταθεροποίηση της τάσης στο δίκτυο, συμβάλλοντας στη διαχείριση της αέργου ισχύος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ μέσω της μονάδας αυτής επεκτείνει τη δραστηριότητα της σε μια ακόμη τεχνολογία αποθήκευσης αφού ήδη έχει λάβει άλλη άδεια για τη δημιουργία σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών στο χώρο του ανενεργού ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ παράλληλα μελετά και αδειοδοτεί κατ΄αρχήν από τη ΡΑΕ έργα αντλισιοταμίευσης για τη διαχείριση των υδάτων που συγκεντρώνονται σε ανενεργά λιγνιτωρυχεία.
Η μονάδα έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τη ΡΑΕ, μετά από σχετική αίτηση που είχε καταθέσει η ΔΕΗ για την «επικαιροποίηση των αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και των αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που συνδυάζουν μονάδες Α.Π.Ε. με διατάξεις αποθήκευσης», την οποία η εταιρία ήδη κατείχε.
Reactive Energy
Κατά την λειτουργία των μονάδων SC αποθηκεύεται ηλεκτρική ενέργεια (reactive energy) στο μαγνητικό πεδίο της μονάδας Σύγχρονης Συμπύκνωσης/ Σύγχρονου Πυκνωτή. Αυτό ακριβώς επικαλείται η ΡΑΕ, στην απόφασή της για τη χορήγηση της άδειας στη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι οι εν λόγω μονάδες εμπίπτουν σαφώς στον ορισμό της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας, καθώς και στον αντίστοιχο ορισμό του άρθρου 2 του Ν. 4001/2011 σχετικά με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
To εύρος λειτουργίας γεννητριών της μονάδας SC στο 90% της δυναμικότητας της ανέρχεται σε 350 MVar (Underexcitation -100 MVar και Overexcitation +216 ΜVar) και η ισχύς της άδειας που έλαβε η ΔΕΗ φθάνει στα 25 χρόνια, δηλαδή ως τις 21/6/2047. Το όλο σύστημα θα εγκατασταθεί σε χώρο της μονάδας 3 του ΑΗΣ Καρδιάς, στη Δημοτική Ενότητα Δημητρίου Υψηλάντη της Κοζάνης.
Η ηλεκτρική ενέργεια που θεωρείται ότι αποθηκεύει η μονάδα SC, το reactive energy, ως φυσική έννοια, συνδέεται με τη ζήτηση/έγχυση πρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας απαραίτητης για τη λειτουργία εξοπλισμού με επαγωγικό/χωρητικό χαρακτήρα αντίστοιχα, όπως είναι οι ηλεκτρικοί κινητήρες. Ανάλογα με τη διαμόρφωση του επιπέδου της τάσης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται, ο Σύγχρονος Πυκνωτής είτε εγχέει την αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα, είτε απορροφά ηλεκτρική ενέργεια από αυτό. Η μονάδα μέτρησης είναι το VArh και τα πολλαπλάσια του σε αντιδιαστολή με το Wh και τα πολλαπλάσια του, που αφορούν στην ηλεκτρική ενέργεια που πραγματικά καταναλώνεται σε ένα φορτίο.
Η τεχνολογία της Σύγχρονης Συμπύκνωσης ειδικά όταν συνδυάζεται με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρισμού με μπαταρίες θεωρείται ότι συμπληρώνει το ένα το άλλο σε έναν υβριδικό σχηματισμό. Η παράλληλη λειτουργία τους παρέχει μία σειρά από υπηρεσίες στήριξης του δικτύου, καθώς και δυνατότητα έγχυσης/απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας όταν χρειάζεται, πράγμα απαραίτητο σε ένα σύστημα ηλεκτρισμού με αυξανόμενη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
www.worldenergynews.gr